Lauri TörniElokuun alussa 2018 Haminassa avattu Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus Wanha Veteraani on saanut ensi kesäksi ruostumattomat vetonaulat. Rauhanturvaamisen ja kriisinhallinnan perusnäyttelyn ohessa kävijöitä vetävät Mannerheim-ristin ritari Lauri Törni ja Suomalainen Waffen-SS-vapaaehtoispataljoona -teemanäyttelyt.

Syksyn ja loppuvuoden aikana on perinnekeskuksen entinen kahvila muutettu talkoovoimin vaihtuvien näyttelyjen tilaksi. Uusi noin 40 neliömetrin näyttelytila on vitriineiltään ja yleisilmeeltään perusnäyttelytilan kaltainen. Myös rauhanturvaamisen perusnäyttely elää tarjotun lisäesineistön myötä.

Uudessa näyttelyssä on esillä Lauri Törnin harvinaista esineistöä, joka ei ole ollut aiemmin missään julkisesti esillä.

Haminassa nähdään useita Törnin käytössä olleita Vietnamin sodan aikaisia asepukuja ja henkilökohtaisia esineitä. Vietnamin sodassa Törnin viimeisen maallisen matkan turmapaikalta löydetty helikopterin lavan osa ja miehen ruotsalainen Carl Gustav m/45 –konepistooli saadaan myös näyttelyyn. Esillä on myös paljon valokuvia Törnin elämän varrelta mukaan lukien komeimmista suomalaisen sotilaan hautajaisista sitten Mannerheimin Arlingtonin sotilashautausmaalta 26.6.2003 Yhdysvalloista.

Suomen Saksaan välirauhan lopulla 1941 lähettämästä, vapaaehtoisina värvätyn SS-pataljoonan vaiheista saadaan tulevassa näyttelyssä myös kattava kuva. Esille tulee suomalaisten SS-upseereiden, aliupseereiden ja miehistön sotilaspukukokonaisuuksia, kunniamerkkejä, aseita ja varusesineitä. Lisäksi nähtäväksi tulee paljon aiheeseen liittyviä henkilökohtaisia esineitä ja valokuvia.

- Wanha Veteraani ei ota näyttelyaiheittensa ja niiden sisällön osalta minkäänlaista kantaa teemoihin puolesta tai vastaan. Me asetamme sotahistoriaamme esille tapahtuneina tosiasioina – rauhanturvaajille ominaiseen puolueettomaan tapaan. Näyttelyssä vierailleet saavat itse kukin tehdä näkemänsä ja kuulemansa perusteella omat johtopäätöksensä, jos siihen on tarvetta, näyttelypäällikkö Ismo Flink muistuttaa.

Ryhmille valmis ohjelmapaketti

Yleisölle Wanhan Veteraanin näyttelytarjonta on auki kesä-, heinä- ja elokuun aikana kuutena päivänä viikossa ja ryhmille tarvittaessa myös maanantaisin. Erityisesti Törni-teeman odotetaan kesän aikana vetävän Haminaan tuhansittain rauhanturvaamisesta ja suomalaisesta maanpuolustushistoriasta kiinnostuneita vieraita.

- Helpottaaksemme Rauhanturvaajaliiton jäsenyhdistysten ja minkä tahansa matkaryhmän päätöstä tehdä retki Haminaan olemme rakentamassa valmiin yli yön kestävän peruspaketin. Wanhan Veteraanin lisäksi käyntikohteina ovat tarjolla ainakin Salpalinja Virolahdella ja juuri äsken avattu kauppakylä Zsar Outlet Village Vaalimaalla, toiminnanjohtaja Vesa Kangasmäki kertoo.

Muonitukset on suunniteltu valmiiksi. Samoin edullinen majoitus tarjotaan Harjun Oppimiskeskuksessa. Myös muut ohjelmavaihtoehdot ovat mahdollisia ryhmän mieltymysten mukaan. Peruspaketti eri vaihtoehtoineen tulee myyntiin viimeistään alkutalvesta. Kun palaset ovat kohdallaan, siitä tietoa tulee Wanhan Veteraanin nettisivuille www.rvpk.fi 

 

Teksti: Terho Ahonen
Kuva: Wanha Veteraani

 

 

kriha

rt 2 19

Lehdessä lisäksi mm: 

  • Kokonaisvaltaisen kriisinhallinnan kehitys sotilaallisen kriisinhallinnan kannalta tarkasteltuna
  • Yöpartiossa Gazassa
  • Kentän uutiset sekä paljon muuta..

 

Seuraava lehti:
Numero 3/2019 ilmestyy 28.6 
( Aineisto viimeistään 24.5 )

 

Liity Rauhanturvaajaliiton 
jäseneksi: Saat lehden ja paljon muuta.

www.Autonvaraosat24.FI

Rauhanturvaaja 40 vuotta