Vertaisiltoja Oulunkylässä

Rauhanturvaajaliiton ja Oulunkylän kuntoutussairaalan (Käskynhaltijantie 5, 00640 Helsinki) järjestämät vertaisillat jatkuvat kerran kuussa tammi-huhtikuussa. Syyskaudesta ilmoitetaan myöhemmin.

Huom. Vain etukäteen sähköpostilla ilmoittautuneet voidaan ottaa mukaan. Ilmoittaudu sähköpostilla os. . Viestiin tiedot: nimi, ikä, mahdollinen erityisruokavalio. Lisätietoja vertaisilloista vertaistukikoordinaattorilta.

Vertaisillassa tarjotaan mahdollisuus virkistäytymiseen, keskusteluun, kokemusten jakamiseen ja saadaan virikkeitä omatoimiseen liikuntaan. Mukaan mahtuu 20 ensin ilmoittautunutta. Ilta on osallistujille maksuton. Matkakuluja ei korvata. Ota mukaan tarkoitukseen soveltuvat liikuntavälineet ja saunomiseen tarvittava varustus. Osallistuminen ei edellytä liittoon kuulumista. Kaikkialta Suomesta osallistujat ovat tervetulleita mukaan.

Vertaisilta alkaa ilmoittautumisella klo 16.45. Tasan klo 17.00 alkaa liikuntaosuus. Klo 18.00 mennään saunaan, uimaan ja porealtaaseen. Klo 19 alkaa ruokailu, juodaan kahvit ja keskustellaan vapaamuotoisesti. Ilta päättyy klo 20.30 mennessä.

Kevään 2019 liikuntaosuuksien teemat ovat seuaavat:

Tiistai 29.1. ”Vesi antaa hyvän vastuksen”. Nivelystävällinen allasjumppa kahdeksalle ensin ilmoittautuneelle, muille kuntosaliharjoittelua. Ilmoittaudu viimeistään 22.1.

Tiistai 26.2. ”Fasse on elastinen, venyttelyllä vieläkin vetreämmäksi.” Talo tarjoaa lisäksi kierroksen: kuntosalilaitteet käytössä. Ilmoittaudu viimeistään 19.2.

Tiistai 26.3. ”Kahvakuulan kuumottava vaikutus”. Ammattilaisten ohjausta kahvakuulaharjoitteluun. Ilmoittaudu viimeistään 19.3.

Tiistai 23.4. ”Sauvakävelyn salat”. Liikutaan ulkona. Opetellaan sauvakävelyn oikea ja tehokas tekniikka. Ilmoittaudu viimeistään 16.4.

Vastaavia vertaisiltoja voidaan järjestää paikallisyhdistysten toimintana kaikkialla Suomessa. Ota yhteys vertaistukikoordinaattoriin. Tuumaillaan yhdessä askelmerkit toiminnalle.

 

Tuetut lomat 2019

Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry. on myöntänyt Rauhanturvaajaliitolle kolme tuettua lomaa vuodelle 2019. Tuetut lomat järjestetään yhteistyössä MTLH:n kanssa Veikkauksen tuella:

Lomapaikka ja aika (vuosi 2019)

Työt takana -loma Kylpylähotelli Kuntoranta 1.4. - 6.4.
Meidän perheen loma Kylpylähotelli Summassaari 7.7. - 12.7.
Omaishoitajan loma Nuorisokeskus Piispala 11.8. - 16.8.

 

Työt takana -lomat on suunnattu lähiaikoina eläkkeelle jääville sekä jo eläkkeellä oleville. Loman tavoitteena on virkistyminen, hyvinvoinnin ylläpitäminen ja vertaistuen saaminen. Lomaohjelmassa on ohjattua liikuntaa, keskusteluja sekä mahdollisuus yhdessäoloon.

Meidän perheen loma on tarkoitettu kouluikäisten lasten perheille. Lomaohjelmassa on perheenjäsenten yhteistä tekemistä, eri- ikäisille lapsille suunnattua ohjelmaa sekä mahdollisuus 4 x lapsiparkkiin perheen alle kolmivuotiaille lapsille. Lomien tavoitteena on vahvistaa perheen sisäisiä vuorovaikutussuhteita ja virkistyminen.

Omaishoitajan loma on tarkoitettu omaistaan hoitaville henkilöille. Lomalla omaishoitajilla on mahdollisuus lepoon, virkistymiseen ja yhdessäoloon muiden samassa elämäntilanteessa olevien kanssa. Lomaohjelma sisältää luentoja, ohjattuja ryhmäkeskusteluja sekä toimintatuokioita.

Lomat myönnetään taloudellisin, terveydellisin ja/tai sosiaalisin perustein. Hakijalle aiemmin myönnetty lomatuki huomioidaan. Päätöksen tuetun loman myöntämisestä tekee MTLH. Tuettu loma voidaan myöntää korkeintaan joka toinen vuosi.

Hakuaika lomille päättyy aina kolme kuukautta ennen loman alkamispäivää. Hakemuksen perusteluosan huolellinen täyttäminen on tärkeää, koska lomatukeen oikeuttavat valinnat tehdään hakijoiden ilmoittamien perusteiden mukaan. Mitä selkeämmin perustelet lomatarpeesi, sitä paremmat ovat mahdollisuudet saada lomatuki.

Hakemus tulisi tehdä mieluiten sähköisenä. Linkki sähköiseen hakemukseen löytyy https://lotu.lomajarjestot.fi/t/MTLH/calendar/list. Linkki löytyy mm. Rauhanturvaajaliiton internet-sivuilta. Lue tarkkaan hakuohjeet. Puutteellisesti täytettyjä hakemuksia ei voida käsitellä.
Perhelomille otetaan enintään 10 perhettä, aikuisten lomille enintään 20 henkilöä.

Loman omavastuuosuus on 20 €/vrk aikuisilta. Alle 17-vuotiailta ei peritä omavastuuta.

Lomaan sisältyy täysihoito, majoitus kahden hengen huoneessa tai perhekoon mukaisissa huoneissa/huoneistoissa, ryhmäkohtainen ohjelma, yleinen vapaa-ajanohjelma, lomapaikan allasosaston ja kuntosalin käyttö. Perhelomilla 1-3 vuotiaiden lastenhoito (4 x 2h).

Avio-/avoparia kohden riittää yksi hakemus, jos lomaa anotaan yhdessä samalle loma-ajankohdalle. Hakeminen ei edellytä Rauhanturvaajaliiton jäsenyyttä. Lomatukihakemukseen merkitään sille varattuun kohtaan tieto Rauhanturvaajaliitolle varatusta lomajaksosta. Lisätietoja: MTLH, Ruoholahdenkatu 8, 4. krs, 00180 Helsinki. Puhelin 010 2193 460, puhelinaika arkisin klo 9-13 tai internet: www.mtlh.fi.

Matalan kynnyksen tukea ja palveluohjausta

Entisille ja nykyisille rauhanturvaajille ammatillisen avun hakeminen on tehty mahdollisimman helpoksi yhdessä Puolustusvoimien, Valtiokonttorin ja HUS:n kanssa. Riippumatta siitä, miten kauan kotiutumisesta on, kaikille rauhanturvaajille on järjestetty matalan kynnyksen tukea ja palveluohjausta.

Riittää, kun soitat numeroon 09-47173511 (ma-to klo 9-15, pe klo 9-13). Et tarvitse lääkärin lähetettä etkä maksusitoumusta hoidon tarpeen arvioimista varten. Arviointi on sinulle ilmainen. Valtiokonttori korvaa kohtuulliset matkakustannukset. Henkilökohtaisia tietojasi EI luovuteta Puolustusvoimille. Psyykkisen tuen kustannukset korvataan lähtökohtaisesti yhden vuoden ajan. Palvelukseen syy-yhteydessä olevasta varsinaisesta sairaudesta korvauksia voidaan suorittaa pidempäänkin.

Kun arviointi on tehty, hoito pyritään järjestämään mahdollisimman lähellä kotipaikkakuntaasi. Katso lisää osoitteista: https://www.mielenterveystalo.fi/ (hakusana ”rauhanturvaaja”) tai http://www.valtiokonttori.fi/.

Vertaistukipuhelin

Vertaistukipuhelimessa päivystää juuri nytkin vertais-faitteri. Soita 020 769 8111. Rauhanturvaajaliiton vertaistukipuhelin tarjoaa keskusteluapua luottamuksellisesti 365 päivänä vuodessa ympäri vuorokauden. Voit jutella halutessasi nimettömänä.

Puhelimessa auttaa koulutettu päivystäjä, jolla on rauhanturvaajakokemusta. Puhumme samaa kieltä, tiedämme rauhanturvaamisen olosuhteet ja tunnelmat eikä kaveria edelleenkään jätetä.

Mieltä askarruttavia asioita ei kannata jäädä pohtimaan yksin. Sillä ei ole väliä, jos mielen päällä oleva asia tuntuu itsestä kovin pieneltä tai jos et osaa sanoittaa tilannettasi ihan selkeästi. Autamme, tuemme, rohkaisemme, ohjaamme eteenpäin myös rauhanturvaajien läheisiä. Jos sinulla on rauhanturvaajakokemusta, olet myös tervetullut mukaan tukipuhelimen päivystysrinkiin. Saat koulutusta, tukea ja ohjausta.

Vertaistukiviikonloppu Tikkakoskella

YKSV 1-3 ja YKSP 21-22 vertaisviikonloppu järjestetään 16.-17.2.2019 Tikkakoskella MPK:n kurssina. Kurssinumero on: 2400 19 13022

Kurssi pidetään MPK:n Tikkakosken koulutuspaikassa osoitteessa Immolantie 9, Itäranta. Kurssi on osallistujille maksuton. Kurssin järjestää SRTL vertaistukitoiminta

”Eniten palvelusajan hyvinvointiin vaikuttivat palveluskokemukset kriisialueella sekä keskeneräiset asiat ja huolet palveluksen aikana itsellä sekä kotirintamalla. Ns. koviin tilanteisiin voi harjoitella ja saada varmuutta toistojen kautta. Ennakoimattomiin vastoinkäymisiin kotimaassa ei voikaan harjoitella ja ne vaikuttavat yllättävän paljon palveluksen aikaiseen ”työhyvinvointiin” ja ehkäpä myös vuosiksi eteenpäin.” Näin muotoili keskeisen ajatuksen ex-rauhanturvaaja

Tavoitteena on selvittää kurssilaisille seuraavia teemoja: Kriisi- ja poikkeusoloissa palveleminen ja kotiutumiseen liittyvät asiat; rauhanturvaajan stressin erityispiirteet, läheiset ja rauhanturvaaminen; kokemuksen jakaminen keskusteluryhmissä ryhmissä (vertaisuus yhdistää)
Pitkämatkalaiset voivat majoittua jo perjantaina 15.2. klo 18.00 alkaen. Aloitetaan lauantaina 16.2. klo 10.00 ilmoittautumisella ja lopetetaan sunnuntaina 17.2. klo 14.00 aikoihin.

Kurssinjohtajana toimii Hannu Piispanen, puh 040-8699 685,  

Lisätietoja: Koulutuspäällikkö Riku Tenhunen, 040 751 5233,

Vertaistukitiedot internetistä

Paikallisyhdistyksissä järjestetään paljon vertaistukitilaisuuksia, joiden yksityiskohdat tarkentuvat lehden ilmestymisen jälkeen. Tarkista internetistä paikkakuntasi yhdistyksen sivuilta tarkempia tietoja tai soita yhdistyksesi vertaistukivastaavalle. Katso myös Rauhanturvaajaliiton vertaistuen sivuilta http://www.rauhanturvaajaliitto.fi/vertaistuki tai Facebook:n Rauhanturvaajaliiton ryhmästä https://www.facebook.com/rauhanturvaajaliitto/ päivitykset.

Rauhanturvaajaliittoa voit myös seurata viestipalvelu Twitterissä.
Huom. Facebook:ssa tapahtumailmoitusten yhteydessä ”osallistun” -vaihtoehdon klikkaaminen ei riitä ilmoittautumiseksi eikä oikeuta osallistumiseen. Katso tarkkaan ilmoittautumisohjeet tilaisuuksiin.

Oikein turvallista vuotta 2019!

Timo RyhänenTimo Ryhänen
Vertaistukikoordinaattori, Suomen Rauhanturvaajaliitto

040 721 9007

okks 210x297mm

 

kriha

rt 2 19

Lehdessä lisäksi mm: 

  • Kokonaisvaltaisen kriisinhallinnan kehitys sotilaallisen kriisinhallinnan kannalta tarkasteltuna
  • Yöpartiossa Gazassa
  • Kentän uutiset sekä paljon muuta..

 

Seuraava lehti:
Numero 3/2019 ilmestyy 28.6 
( Aineisto viimeistään 24.5 )

 

Liity Rauhanturvaajaliiton 
jäseneksi: Saat lehden ja paljon muuta.

www.Autonvaraosat24.FI

Rauhanturvaaja 40 vuotta