KAKSI MEISTÄ

Musisoivat rauhanturvaajat Jarmo Hänninen (vas.) ja Matti Poutanen.Musisoivat rauhanturvaajat Jarmo Hänninen (vas.) ja Matti Poutanen.

Varsinais-Suomen Rauhanturvaajaienjäsen Matti Poutanen ja Varsinais-Suomen Sinibarettien jäsen Jarmo Hänninen soittavat samaan tahtiin Turun Sotaveteraanisoittajissa. Poutasen instrumentti on klarinetti. Hänninen sanoo viihtyvänsä parhaiten rumpupatterinsa takana ”takarivin taavina”.

Vuonna 1993 perustettu Turun Sotaveteraanisoittajat on ahkerasti keikkaileva soittokunta, joka vietti äskettäin 25-vuotisjuhliaan mottonaan ”Perinteitä kunnioittaen, ajassa eläen”. Yhtään sotaveteraania ei enää nähdä kapellimestari Reijo Aholan johtamassa noin kahdenkymmenenviiden soittajan orkesterissa. Siksi kaksi kriisinhallintaveteraania sopii mainiosti joukkoon pitämään yllä perinteistä musiikkia modernein maustein.

Rauhanturvaajana kolmella vuosikymmenellä

Matti Poutasella on takanaan pitkä CV ammattisotilaana ja rauhanturvaajana. Sotakorkeakoulussa suoritettu yleisesikuntaupseerin tutkinto loi edellytykset vaativiin kansainvälisiin tehtäviin YK:n rauhanturvaajana ja EU:n tarkkailijana Albaniassa Kosovon sodan aikaan sekä tarkkailijaryhmän johtajana Suomen EU-puheen-johtajuuskaudella 1999. Naton rauhankumppanuusohjelman harjoituksissa Poutanen on ollut Euroopassa ja USA:ssa sekä käynyt Yhdistyneiden Kansakuntien kursseilla Saksassa, Sveitsissä ja Argentiinassa.

Poutanen on palvellut YK:n tehtävissä kolmella vuosikymmenellä: UNTSO:n sotilastarkkailijana Siinailla ja Golanilla vuosina 1978-1979, UNDOF-operaatiossa Golanin pataljoonan esikunnassa 1986-1987 sekä operaatiopäällikkönä UNIFIL-esikunnassa Naqourassa vuosina 1997-1998. Matti Poutanen kertoo, että perhe – vaimo ja tytär – olivat mukana Egyptissä UNTSO:n ja Israelissa UNDOF-operaation aikana.

Kotimaan virkapaikka oli muun muassa Lounais-Suomen sotilasläänin esikunnassa vuosina 1981–1995. Puolustusvoimista eläkkeelle jäätyään yleisesikuntaeverstiluutnantti evp Matti Poutanen johti vielä kahdeksan vuotta avaruusteknologian siirtoprojektia Turun Science Parkissa 2000-luvulla.

Maalla ja merellä

Jos Matti Poutanen on elänyt ja työskennellyt tukevasti maan kamaralla, niin Jarmo Hänninen on puolestaan viihtynyt merillä merivartiostossa, jäänmurtajilla, kauppalaivoilla ja ennen eläköitymistään Turun luotsipiirin luotsina. Häntä voi syystä pitää todellisena ”merikarhuna”, jonka YK-palveluskin keskittyi saarelle.

Santahaminassa saatu kolmen viikon koulutus vei Jarmo Hännisen YKSP 3:n tehtäviin Kyprokselle, jossa hän palveli vuoden 1965 aprillipäivästä alkaen kuusi kuukautta pataljoonan esikunnan koulutustoimistossa tiedotusupseerina yliluutnantin vakanssilla. Hänninen kertoo, että koulutus-, valistus-, viihdytys- ja urheiluasiat kuuluivat Neapolis-klinikan koulutustoimiston tehtäviin muun henkilökunnan kanssa.

Kotiutumisen jälkeen opiskelut jatkuivat Tampereen yliopistossa. Seuraavana kesänä Hänninen haki kesäaliluutnantin virkaan kotikaupungissaan Vaasassa sijaitsevaan Pohjanlahden merivartiostoon. Hän sai viran sillä edellytyksellä, että lupautui hakemaan kadettikouluun eli Merisotakoulun kadettiosastolle Suomenlinnaan. Siellä aika kului kevääseen 1969. Ura jatkui merivartioistoissa Turussa ja Vaasassa ja välillä Merivartiokoulussa Otaniemessä.

Muutettuaan vuonna 1976 Turkuun silloinen kapteeniluutnantti Jarmo Hänninen lähti omien sanojensa mukaan ”merille”, koska oli saanut Merenkulkuhallituksen myöntämän yliperämiehen kirjan. Kauppalaivoilla kului pari vuotta, minkä jälkeen hän siirtyi takaisin Merenkulkuhallituksen palvelukseen.

- Olin yhteysalus Utön päällikkönä, useammalla jäänmurtajalla perämiehenä ja lopuksi luotsina Turussa ja Saaristomerellä, Hänninen kertoo. Eläköityneen merikapteenin työura jatkui vielä toistakymmentä vuotta musiikin tekijänoikeusyhdistys Gramexin alue-edustajana Turussa.

Vanha suola alkoi janottaa…

Molemmat rauhanturvaajamme aloittivat soittamisen jo koululaisina.

- Koulupoikana komppasin jazzlevyjä ”vispilät ja puhelinluettelo” -menetelmällä. Lukiossa oli jo oikea bändi, ja kesäisin soittelin Bohemia jazz-klubilla Vaasan vanhan teatterin piharakennuksessa. Aktiivisempi keikkailu alkoi Turussa luotsivaiheessa, kun ostin omat rummut ja oli aikaa harrastaa, muistelee Jarmo ”Jammi” Hänninen.

Matti Poutanen puolestaan soitti kouluvuosinaan klarinettia Vammalan torvisoittokunnassa ja kaupunginorkesterissa. Klarinetti jäi kuitenkin taka-alalle varusmiespalveluksen ja sotilasuran alettua. Turun Sotaveteraanisoittajien 25-vuotishistoriikissa kerrotaan, että eläkevuosilla vanha suola alkoi janottaa.

- Klarinetti piti kaivaa laatikostaan, ja aloittaa keskeytynyt harrastus uudelleen.

Maanpuolustustoimintaan aktiivisesti osallistuvana Poutanen näki eräässä reserviläislehdessä jutun Turun Sotaveteraanisoittajista, kiinnostui, otti yhteyttä ja liittyi joukkoon 2012. Musisoinnin lisäksi Matti Poutanen toimi Turun Sotaveteraanisoittajien puheenjohtajana vuosina 2014–2017. Jarmo Hänninen puolestaan on ollut orkesterissa viitisen vuotta ja viihtynyt hyvin.

- Silloinen puheenjohtaja tiesi minun soittaneen tanssi- ja jazz- kokoonpanoissa ja pyysi mukaan. Myös edellinen kapellimestari oli soitellut ja houkutellut liittymään joukkoon.

Taidot ja tunnettavuus lisääntyneet

Miehet pitävät itseään vaatimattomasti soiton harrastajina, vaikka ovat opiskelleet musiikkia ammattilaisten johdolla. Hänninen opiskeli teini-iässä pianonsoittoa, Mikael Aaronin pianokoulu 1 ja vähän kakkostakin tuli käytyä läpi. – Pianonsoitto jäi, kun kiinnostusta oli vain jatsiin, josta opettaja ei ymmärtänyt mitään, muistelee Jammi Hänninen. Vasta viisikymppisenä hän otti pari vuotta rumputunteja pätevältä opettajalta.

- Näin selvisi, mitä olin siihen asti puuhaillut, asia valkeni ja taidot kehittyivät, sanoo naimisissa oleva kolmen aikuisen lapsen isä.

Matti Poutanen on klarinetin lisäksi soittanut kontrabassoa ja sähköbassoa. Turun konservatoriossa tuli opiskeltua pari vuotta yksityisoppilaana vuosina 2011–2012. Poutasen laajat yhteiskunnalliset yhteydet puheenjohtajakaudella loivat mittavan verkoston ja tunnettavuutta orkesterille. Sotaveteraanit ovat olleet tietysti ensimmäinen kohderyhmä, mutta erilaiset teemakonsertit ja kiertueet kuuluvat myös ohjelmistoon.

Ahkerasti harjoitteleva ja esiintyvä orkesteri

- Noin 20 esiintymistä vuosittain sisältää muun muassa omat konsertit, palvelu- ja vanhustentalot Turussa ja lähialueilla, tilauskonsertit Lions-klubeilla Liedossa ja Maskussa ynnä muut esiintymiset, sanoo Poutanen. Säännöllisesti Heikkilän sotilaskodissa harjoitteleva Turun Sotaveteraanisoittajien orkesteri on esiintynyt myös Logomossa ja Turun konserttitalossa.

Turun Sotaveteraanisoittajat vaalii sota-ajan musiikkia, mutta ohjelmistoon kuuluu myös nykypäivän ”muistojen sävelmiä” Jukka Kuoppamäeltä, Lasse Mårtensonilta, Caj Chydeniukselta, Rauno Lehtiseltä ja Pekka Marjaselta. Rauhanturvaajat Matti Poutanen ja Jarmo Hänninen ovat omalta osaltaan takaamassa perinteen jatkumisen ja säilymisen.

Samalla he ovat löytäneet Turun Sotaveteraanisoittajien mukana työuriensa jälkeistä mielekästä tekemistä luomalla ahkerasti harjoitelluilla taidoillaan hyvää mieltä muita viihdyttäen.

 

Teksti: Seppo J Papunen
Kuva: Tuomo Paasi

 

 

kriha

rt 2 19

Lehdessä lisäksi mm: 

  • Kokonaisvaltaisen kriisinhallinnan kehitys sotilaallisen kriisinhallinnan kannalta tarkasteltuna
  • Yöpartiossa Gazassa
  • Kentän uutiset sekä paljon muuta..

 

Seuraava lehti:
Numero 3/2019 ilmestyy 28.6 
( Aineisto viimeistään 24.5 )

 

Liity Rauhanturvaajaliiton 
jäseneksi: Saat lehden ja paljon muuta.

www.Autonvaraosat24.FI

Rauhanturvaaja 40 vuotta