Valintatilaisuus on alkamassa.Valintatilaisuus on alkamassa.

Kaunis kevätaamu seuraa toistaan, kun asevelvollisuutensa kynnyksellä olevat naiset ovat kokoontuneet huhtikuun puolivälissä Uudenmaan Aluetoimistolle osallistumaan kutsunta- ja valintatilaisuuksiin. Kaava on tuttu monille asevelvollisuutensa suorittaneille. Tilaisuuksissa esitellään perustietoa puolustusvoimista, eri puolustushaaroista sekä käydään joukko-osastot lävitse ja kerrotaan minkä palveluspaikan kutsuntalautakunta voi lopulta päättää. Kaikille ei valitettavasti ole tarjolla niitä haluttuja paikkoja, mutta poistuipa tilaisuudesta yksikin henkilö iloisena, kun pääsi palvelemaan mahdollisimman kauas kotoa.

Tällä kertaa mukana oli kuitenkin uusi lisä, kun Suomen Rauhanturvaajaliiton edustajat pääsivät esittelemään halukkaille mahdollisuuksia eri kriisinhallintaoperaatioissa. Liiton edustajat kertoivat omia kokemuksiaan asepalveluksesta sekä eri kriisinhallintaoperaatiosta. Tilaisuuksia varten oli koostettu video viidestä eri maasta ja vielä useammasta eri tehtävästä mistä kävi ilmi, minkälaista nykypäivän arkinen kriisinhallinta on.

Liitolta uusi avaus

Rauhanturvaajaliiton varapuheenjohtaja Kirsti Kujanpää osallistui myös ensimmäiseen tilaisuuteen.

- On etuoikeus, että pääsimme tänne esittelemään kriisinhallintatehtäviä tuleville ammattilaisille, Kujanpää tiivistää.

Suomella on kansallinen halu nostaa naisten osuus kriisinhallintatehtävissä 15 prosenttiin tulevalla vuosikymmenellä. Se on kunnianhimoinen tavoite ja siihen voidaan päästä vain aktiivisella valistamisella, tiedon jakamisella sekä pitkäjänteisellä rekrytoinnilla.

Kriisinhallintaveteraanien aloitteellisuus

Viime lokakuussa naissotilaiden rekrytointiin keskittyneessä Naiset Rauhaa Turvaamassa -tilaisuudessa tapasivat Anne Pennanen, Kethlin Piirma sekä Petri Horto. Tämän pääsääntöisesti reserviläisille suunnatun tilaisuuden lopulla heräsi ajatus vielä tuoreemmille asevelvollisille suunnatusta kriisinhallintainfosta ja lopulta näihin tilaisuuksiin osallistuminen saatiin sovittua Uudenmaan Aluetoimiston kanssa.

- Naissotilaiden työpanos kriisinhallintatehtävissä on äärimmäisen tärkeä, Petri sanoo.

Anne sekä Kethlin tietävät tämän erityisesti, sillä he ovat nähneet, että omalla työpanoksella on saatu mm. kansainvälisen yhteisön tukien
väärinkäyttö loppumaan sekä tavoitettu laajemmin paikallisväestöä. Naisrauhanturvaajat toimivat myös esimerkkinä paikallisille ihmisille.

Osallistuminen saavutti kohdeyleisönsä

- Kokonaisuudessaan kutsuntoihin osallistui noin 300 naista, joista lähes sata henkilöä tuli kyselemään lisätietoja kriisinhallintatehtävistä. Moni ei ollut edes miettinyt kriisinhallintapalvelusta tulevaisuuden vaihtoehtona ennen toiminnan esittelyä ja osalle asia oli jo itsestään selvää. Osa henkilöistä pohti tulevia opintomahdollisuuksia sekä sitä, miten voisi hyödyntää koulutustaustaansa kriisinhallintatehtävissä.

- Tällaiselle toiminnalle on selkeästi kysyntää. Tilaisuudessa tavatuista varusmiespalveluksen kynnyksellä olevista naisista saadaan hyvin todennäköisesti tulevaisuuden rauhantekijöitä maailman kriisipesäkkeisiin. Henkilöitä kannustettiin valmistautumaan asepalveluksen fyysisyyteen sekä tulevaisuudessa edessä olevaan Cooperin testiin. Toivottavasti näiden tilaisuuksien henkilöstöstä nähdään useat Huovinrinteen juoksuradalla, sillä siellä me kaikki olemme samalla viivalla, Kethlin Piirma selvittää.

 

Teksti ja kuva: Petri Horto 

 

kriha

rt4 19

Lehdessä lisäksi mm: 

  • Aceh: Unohdettu onnistuminen
  • Tavoitteena pohjoismaisen rauhanturvaprikaatin kehittäminen
  • Kentän uutiset sekä paljon muuta..

 

Seuraava lehti:
Numero 5/2019 ilmestyy 25.10 
( Aineisto viimeistään 27.9 )

 

Liity Rauhanturvaajaliiton 
jäseneksi: Saat lehden ja paljon muuta.

www.Autonvaraosat24.FI

Rauhanturvaaja 40 vuotta