Syksyllä 2018 pidettiin vertaistukipuhelimen päivystäjien koulutustilaisuus, jolloin koetettiin muistella, milloin tukipuhelin aloitti toimintansa ja millainen oli sen alkutaival. Alusta asti mukana olleet päivystäjät arvioivat alkuhavinat noin kymmenen vuoden päähän. Kevään aikana vertaistukipuhelimen historiaa on hahmoteltu tarkemmin ja alkusysäykset toiminnalle ulottunevat hiukan pitemmällekin.

24 tuntia vuorokaudessa päivystävä tukipuhelin perustettiin alun perin yhdistyksiin. Päivystysvuorot pyörivät koulutettujen tukihenkilöiden avulla siten, että yhdistyksellä oli oma, vaihtuva päivystäjä koko ajan. Aluksi yhdistyksille hankittiin toimintaa varten puhelimet ja niihin jokaiseen omat numerot. Numerot julkaistiin Rauhanturvaaja-lehdessä. Alkuaikojen yritys rahoituksen saamiseen Raha-automaattiyhdistykseltä ei tuonut toivottua lopputulosta. Tukipuhelimen alkuvaiheessa ilmeni paljon teknisiä ja rahoituksellisia haasteita.

Pitkä harppaus eteenpäin vertaistukitoiminnassa ja tukipuhelimen kehittymisessä tapahtui vara-amiraali Juhani Kaskealan ilmaistessa Puolustusvoimien tuen Rauhanturvaajaliiton vertaistukitoiminnalle: tukihenkilöitä koulutettiin alueyhdistyksiin, laadittiin tiedotteita kotijoukoille ja medialle. Rauhanturvaajaksi aikoville järjestettiin tiedotustilaisuuksia ja kotiutuneille vapaaehtoisia keskustelumahdollisuuksia. Kotijoukoille syntyi keskustelufoorumi internetiin. Yhteistyö Puolustusvoimien ja pohjoismaiden kesken syveni. Samalla rahoituspohjaa pyrittiin laajentamaan.

Huhtikuussa noin 20 nykyistä vertaistukipuhelimen päivystäjää ja vertaistukitoiminnan alkuaikojen vaikuttajahenkilöä kokoontui juhlistamaan tukipuhelimen ”Ainakin 10-vuotta” -synttäreitä Oulunkylän kuntoutuskeskukseen Helsinkiin. Tukipuhelimen päivystäjät kouluttautuivat: opeteltiin auttamistaitoja, keskusteltiin sotaveteraanien kanssa, arvioitiin omaan terveyttä ja elämäntapoja ammattilaisten avulla ja kuultiin viimeisintä tietoa henkisen hyvinvoinnin perusasioista.

Tapaamisen yhteydessä järjestettiin myös pienimuotoinen juhlatilaisuus, jossa monille päivystäjille jaettiin kiitoksena vapaaehtoistoiminnasta muistolaatta ja – kun samalla vertaistuen asialla olemme – myös yhteiset ”pelipaidat”, joissa sydämen kohdalle on painettu Rauhanturvaajaliiton leijona-logo ja sen alle teksti ”Rauhanturvaajaliiton vertaistuki”. Selkää koristaa puolestaan teksti ”Kaveria ei jätetä”.

Tästähän kysymys on alusta pitäen ollut, on nyt ja tulee olemaan jatkossa. Keskustelu kokemusasiantuntijan, vertaisen, kanssa, tunnelmien jakaminen usein auttaa ratkaisevasti eteenpäin. Läheinen saa parasta apua sieltä, missä tiedetään operaatioiden olosuhteet ja sen, millaista iloa ja kuormaa rauhanturvaaminen voi tuoda.

Onnittelut Rauhanturvaajaliiton vertaistukipuhelimelle lausuttiin mm. erään keskeisen toiminnan alkuunpanija sanoin: ”Lapsi on kasvanut aikuiseksi. Olet lunastanut paikkasi, sillä yksikin autettu ihminen on riittävä syy pitää yllä ja kehittää vertaistukipuhelinta eteenpäin. Luureja ja kuulevia korvia tarvitaan varmasti jatkossakin!”

 

Timo Ryhänen
Vertaistukikoordinaattori 

 

Soita 020-769 8111

Vertaistukipuhelimessa päivystää juuri nytkin vertais-faitteri. Hänet tavoitat numerosta 020-769 8111.

Rauhanturvaajaliiton vertaistukipuhelin tarjoaa keskusteluapua luottamuksellisesti 365 vuorokautena vuodessa ympäri vuorokauden. Voit jutella halutessasi nimettömänä. Puhelimessa auttaa koulutettu päivystäjä, jolla on rauhanturvaajakokemusta. Puhumme samaa kieltä, tiedämme rauhanturvaamisen olosuhteet ja tunnelmat, eikä kaveria edelleenkään jätetä.

Mieltä askarruttavia asioita ei kannata jäädä pohtimaan yksin. Sillä ei ole väliä, jos mielen päällä oleva asia tuntuu itsestä kovin pieneltä tai jos et osaa sanoittaa tilannettasi ihan selkeästi. Autamme, tuemme, rohkaisemme ja ohjaamme eteenpäin myös rauhanturvaajien läheisiä. Jos sinulla on rauhanturvaajakokemusta, olet myös tervetullut mukaan tukipuhelimen päivystysrinkiin. Saat koulutusta, tukea ja ohjausta.

Vuosittain vertaistukipuhelimeen tulee yli 120 soittoa.

kriha

rt6 19

Lehdessä lisäksi mm: 

  • Lapset ja miina
  • Inferno - keidas Kyproksen vuorilla
  • Kentän uutiset sekä paljon muuta..

 

Seuraava lehti:
Numero 1/2020 ilmestyy 28.2 
( Aineisto viimeistään 24.1 )

 

Liity Rauhanturvaajaliiton 
jäseneksi: Saat lehden ja paljon muuta.

Rauhanturvaaja 40 vuotta