Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus Wanhan Veteraanin talvinäyttelyn nimi on Kansa sodassa - kotirintama kerää, uhraa ja taistelee. Se kertoo Suomen kansan vapaaehtoisesta talkootoiminnasta ja varainkeräystyöstä maanpuolustuksen ja isänmaan hyväksi sotavuosina 1939–45.

- Tällä näyttelyllä Wanha Veteraani jatkaa ennakkoluulotonta otettaan ja tuo esiin sitä, mitä ei ennen ole juurikaan nähty. Kansa sodassa -näyttelyn julisteiden, kunniakirjojen ja pienpainatteiden joukossa on ainutkertaista ja jopa ennen näkemätöntä aineistoa, näyttelypäällikkö Ismo Flink sanoo.

Kansa sodassa – kotirintama kerää, uhraa ja taistelee -näyttely on auki viikonloppuisin klo 10 – 16 talvisodan alkamisen ja päättymisen muistopäivien välisenä aikana eli 30.11.2019 – 13.3.2020. Tuolloinhan on kulunut 80 vuotta talvisodasta.

Wanhan Veteraanin talvinäyttelyn rinnalla Haminassa on kaiken aikaa nähtävillä rauhanturvaamisen ja kriisinhallinnan perusnäyttely. Ryhmille näyttelyt ovat auki tilauksesta muulloinkin kuin lauantaisin ja sunnuntaisin.

Talvinäyttelyn avajaispäivänä 30.11. klo 12. pidetään sitä juhlistava seminaari RUK:n Maneesissa. Luennoitsijana on näyttelyaineiston pitkän ajan kuluessa kerännyt sotahistorian harrastaja ja tietokirjailija J-P Alander. Hänen aihekokoelmansa tulee tässä laajuudessa ensimmäistä kertaa julkisesti nähtäville. Häneltä ilmestyy aiheesta näyttelyn kanssa saman niminen kirja.

Suurimman osan sota-ajan vapaaehtoistyöstä teki siviiliväestö. Osa toiminnasta alkoi jo ennen sotia kehitettäessä maanpuolustuksen tarpeita ja vastaavasti se jatkui vielä rauhan tultua helpottamaan paluuta takaisin normaaliin arkeen.

- Näyttely lähestyy aihepiiriä keräilyn keinoin esittelemällä alkuperäisiä merkkejä, julisteita, esineitä ja pienpainatteita. Laajasta yksityiskokoelmasta näyttelyyn valittu materiaali sisältää useita ainutkertaisia harvinaisuuksia, kuten esimerkiksi Suurtalkoot ry:n ansiomerkit, Kansanavun parhaille keräyskunnille lahjoittamat reliefit sekä lähes täydellisen kokoelman talkoiden suoritusmerkkejä, J-P Alander kertoo.

Kansalaisten sotavuosien talkootyö oli korvaamaton ja kansantaloudellisesti merkittävä aikaansaannos, joka omalta osaltaan merkittävästi auttoi tulirintaman taistelua.

- Näyttely on kunnianosoitus kaikille tähän toimintaan osallistuneille, Alander painottaa.

Wanha Veteraani toivottaa rauhanturvaaja- ja kriisinhallintaveteraanit tervetulleiksi Haminaan tutustumaan talven kahteen näyttelyyn yhden lipun hinnalla, kriha-kortin näyttämällä sisään pääsee viidellä eurolla. Lisää tietoa näyttelyistä löytyy netistä www.rvpk.fi 

 

Teksti: Terho Ahonen

 

kriha

rt6 19

Lehdessä lisäksi mm: 

  • Lapset ja miina
  • Inferno - keidas Kyproksen vuorilla
  • Kentän uutiset sekä paljon muuta..

 

Seuraava lehti:
Numero 1/2020 ilmestyy 28.2 
( Aineisto viimeistään 24.1 )

 

Liity Rauhanturvaajaliiton 
jäseneksi: Saat lehden ja paljon muuta.

Rauhanturvaaja 40 vuotta