PÄÄKIRJOITUS

<strong>Asko Tanhuanpää Päätoimittaja</strong>

Asko Tanhuanpää
Päätoimittaja

Joku viisas on joskus kysynyt, miksi kutsutaan nelikymppistä miestä, jolla ei ole mitään ”krämppää”? Vastaus kuuluu, että vainajaksi.

Onneksi edelläseisova ei koske järjestölehtiä. Rauhanturvaaja on 40-vuotias ja uskallan väittää sen elävän monessa mielessä elämänsä kevättä. Lehti on valmis myös uudistumaan, mistä yksi esimerkki on siirtyminen digiaikaan eli näköispainoksen julkaiseminen. Sattuneista syistä oikeus sen lukemiseen säilyy edelleen vain liiton jäsenillä.

Lukuoikeuden rajaamisen takana on yksinkertaisesti raha. Kysymys on asiasta, jonka hiipuminen myös Rauhanturvaajassa tiedostetaan. Lehden talous on edelleen vähintäänkin hyvä, mutta autojen verovapauden poistumisesta alkanut maahantuojamainostajien kato ei voi olla näkymättä kukkarossa.

Rauhanturvaajan hyvän talouden takaa löytyy se tosiasia, että lehden toimituskulut ovat lehden kokoon nähden minimaaliset. Jos tekeminen annettaisiin esimerkiksi jollekin mainostoimistolle, nousisivat kulut moninkertaisesti.

Pienten kulujen salaisuus on hyvissä avustajista, jotka suostuvat tekemään lehteä niin sanotusti ”rakkaudesta lajiin”. Tässä yhteydessä lienee syytä muistuttaa, että käytännössä jokainen entinen ja nykyinen rauhanturvaaja on potentiaalinen avustaja. Esimerkiksi 30 vuoden takaisesta Namibian operaatiosta on vaikea saada tuoreita juttuja lehteen, jos Namibian veteraanit eivät niitä itse tee.

Rauhanturvaajan julkaisemista edesauttaa myös lehden hyvä maine. Minun kymmenvuotisen päätoimittajaurani aikana vain yksi ainoa ihminen on kieltäytynyt haastattelusta ja hänkin hyvistä syistä. Ne syyt olivat korkea ikä ja emeritusasema. Kieltäytyjä oli presidentti Mauno Koivisto.

Ikävä kyllä hyvä mainekaan ei saa valtiota eli tässä tapauksessa Postia joustamaan kustannuksissa. Kylmä totuus on, että postikulut muodostavat nyt jo huomattavasti suuremman osan lehden menoista kuin esimerkiksi sen painaminen. Itse asiassa painokulut ovat kymmenen vuoden aikana koko ajan vähentyneet.

Neljäkymppisen Rauhanturvaajan uusi kädenojennus lukijoille on ensi vuoden alussa käynnistyvä uusi ”Lukijan kuva” -palsta, joka ideoinnista kiitos kuuluu KFOR-veteraani Mikko Niemiselle. Hän ehdotti, että lehti alkaisi julkaista lukijoiden kotiarkistoistaan kaivamia kuvia, joihin liittyisi myös tarina. Niemisen mukaan vastaavia palstoja löytyy ainakin Mobilisti- ja Kopteri-lehdistä.

Lehteen tarkoitetut kuvat voi lähettää suoraan päätoimittajan osoitteeseen . Toimitus ottaa oikeuden valita, mitkä niistä julkaistaan. Jos kokoa on riittävästi ja toteutus hyvä, saattaa kuva löytää tiensä jopa lehden kanteen tai Rauhanturvaajakalenterin sivuille. Yksi asia kannattaa kuitenkin pitää mielessä – nimittäin hyvä maku.

 

Asko Tanhuanpää
Päätoimittaja

 

 

kriha

rt6 19

Lehdessä lisäksi mm: 

  • Lapset ja miina
  • Inferno - keidas Kyproksen vuorilla
  • Kentän uutiset sekä paljon muuta..

 

Seuraava lehti:
Numero 1/2020 ilmestyy 28.2 
( Aineisto viimeistään 24.1 )

 

Liity Rauhanturvaajaliiton 
jäseneksi: Saat lehden ja paljon muuta.

Rauhanturvaaja 40 vuotta