Vuoden 2020 alkupuoliskolle on suunnitteilla kuntoutusviikonloppuja seuraavasti:

Oulunkylän Kuntoutuskeskuksessa 24.-26.1.2020 (tähän viikonloppuun pääosa valitaan joulukuun kuntoutukseen hakeneista ja ilman paikkaa jääneistä. Peruutuspaikoille kannattaa kuitenkin ilmoittautua osoitteeseen  

Rokualla 6.-8.3.2020. Pääasiallinen kohderyhmä pohjoisen kriisinhallintaveteraanit. Ilmoittautuminen päättyy 31.1.2020 Timo Heikkinen  

Laitilassa 24.-26.4.2020. Pääasiallinen kohderyhmä läntisessä Suomessa asuvat kriisinhallintaveteraanit. Tarkempaa tietoa myöhemmin.

Syksymmällä järjestetään vielä vastaavat viikonloput Kuopiossa Kunnonpaikassa sekä Oulunkylässä. Niistä ilmoittelemme tarkemmin myöhempänä.

Kuntoutusviikonloppujen ohjelmasta voit katsoa aiemmista lehdistä, liiton internet-sivuilta tai soittamalla palveluvastaava Keijo Keskiselle.

Vertaistuki-iltoja Oulunkylässä

Suositut Oulunkylän kuntoutuskeskuksen vertaistuki-illat jatkuvat vuonna 2020. Tervetuloa liikkumaan, saunomaan, uimaan, porealtaaseen, iltapalalle ja juttelemaan. Osoite: Käskynhaltijantie 5, 00640 Helsinki.

Huom. Vain etukäteen sähköpostilla ilmoittautuneet voidaan ottaa mukaan. Ilmoittaudu sähköpostilla os. . Viestiin tiedot: nimi, ikä, mahdollinen erityisruokavalio.

Vertaisillassa tarjotaan mahdollisuus virkistäytymiseen, keskusteluun, kokemusten jakamiseen ja saadaan virikkeitä omatoimiseen liikuntaan. Mukaan mahtuu 20 ensin ilmoittautunutta. Ilta on osallistujille maksuton. Matkakuluja ei korvata. Ota mukaan tarkoitukseen soveltuvat liikuntavälineet ja saunomiseen tarvittava varustus. Osallistuminen ei edellytä liittoon kuulumista. Kaikkialta Suomesta osallistujat ovat tervetulleita mukaan.

Vertaisilta alkaa ilmoittautumisella klo 16.45. Tasan klo 17.00 alkaa liikuntaosuus. Klo 18 mennään saunaan, uimaan ja porealtaaseen. Klo 19 ruokailu, kahvit ja keskustellaan vapaamuotoisesti. Ilta päättyy klo 20.30 mennessä.

Liikuntaosuuksien teemoja ovat:

21.1. ”Vesi antaa hyvän vastuksen”: allasjumppa kahdeksalle ensin ilmoittautuneelle, muille saliharjoittelua. Ilmoittautuminen viimeistään 14.1.

25.2. ”Kahvakuulan kuumottava vaikutus”. Ammattilaisten ohjausta kahvakuulaharjoitteluun. Ilmoittaudu viimeistään 18.2.

31.3. (yleisön pyynnöstä uudestaan) ”Vesi antaa hyvän vastuksen”: allasjumppa kahdeksalle ensin ilmoittautuneelle, muille saliharjoittelua. Ilmoittautuminen viimeistään 24.3.

28.4. ”Happihyppyä; ultimate-fresbee (joukkueittain); sauvakävely tai muuta yllättävän mukavaa ulkoliikuntaa”. Ilmoittautuminen viimeistään 21.4.

Helsingissä järjestetään Rauhanturvaajaliiton vertaistuen ja Helsingin Rauhanturvaajien kanssa vertaistukitilaisuuksia keilailun ja keskustelun merkeissä alkuvuonna seuraavasti: 28.1. klo 18, 3.3. klo 18 ja 7.4. klo 18. Ilta on kriha-kortin omaaville maksuton. Paikka: Ruusulan Keilahalli, Ruusulankatu 3-5, 00260 Helsinki. Tule paikalle klo 17.45. Keilailu alkaa tasan klo 18 ja klo 19 siirrytään pienelle iltapalan äärelle keskustelemaan. Mukaan mahtuu 12 osallistujaa. Ilmoittautumiset Petri Välimaalle puh. 0503171551 (klo 7-14) viimeistään viikkoa ennen tilaisuutta. Huom. alennuksen saamiseksi ota kriisinhallintaveteraanikortti mukaan!

VETU-iltoja tullaan järjestämään myös eripuolilla Suomea. Seuraa paikallista ilmoittelua, Kotisivujamme sekä Facebook-sivujamme. Esimerkiksi Kuopiossa, Kunnonpaikassa alkavat vertaistuki-illat kevään aikana.

Pilottiprojekti Oulun ja Lahden seurakuntien kanssa

Suomen evankelisluterilaisen kirkon paikallisseurakunnissa on valtava määrä diakonisia tapaamisia, tapahtumia ja tavoittavaa työtä. Rauhanturvaajaliiton vertaistukitoiminnassa on vastaavasti havaittu, että varsinkin ikääntyvät veteraanit kärsivät yhä enemmän yksinäisyydestä. Syrjäytyminen sosiaalisesta elämästä heikentää huomattavasti heidän elämänlaatuaan.

Yhteydenotot ympäri maata huolestuneilta omaisilta, palvelustovereilta ja muilta läheisiltä kertovat, että usein myös seurakuntien diakoniseen apuun on turvauduttu. Talkooapua pyydetään kodin pieniin tehtäviin: remontteihin, lumenluontiin, talvirenkaiden vaihtoon.

Kuolemantapauksissa yhä useammin eteen tulee tilanne, jossa menehtyneen kriisinhallintaveteraanin läheiset kaipaavat kuuntelijaa ja neuvoja. Usein kysytään kantoapua palvelustoverille ja muuta käytännön apua hautajaisjärjestelyihin. Palveluksessa olevien rauhanturvaajien perheille pyritään järjestämään tukea mm. seurakunnan perhekerhojen ja muun perheitä tukevan toiminnan avulla.

Rauhanturvaajia ajatellen samaan kokemusmaailman omaavat vertaiset ovat usein arvokas apu yksinäiselle, syrjäytyneelle tai muuten apua tarvitsevalle veteraanille ja hänen läheiselleen. Jos seurakuntien diakoniatyössä havaitaan tarvetta rauhanturvaajaveteraanin auttamiseen tavalla tai toisella.

Rauhanturvaajaliiton vapaaehtoiset ovat valmiita keskustelu- tai muuhun apuun erikseen sovittavalla tavalla. Vastaavasti Rauhanturvaajaliiton yhteyshenkilöt voivat välittää avun tarpeen alueensa diakonia- tai muulle seurakunnan työlle. Olemme myös valmiita auttamaan kaikin tavoin, jos omaiset haluavat saatella niin kriisinhallintaveteraanin kuin myös sotiemme veteraanin viimeiselle matkalleen (esim. kantoapua on saatavilla).

Tärkeä ulottuvuus seurakuntien ja Rauhanturvaajaliiton pilottiprojektissa on rauhanturvaajaperheiden ja parisuhteiden tukeminen, mm. siinä vaiheessa, kun rauhanturvaaja kotiutuu normaaliin perhe-elämään. Tältä osin seurakunnissa mm. perheneuvontaa ja perhetyötä pyrimme kytkemään mukaan. Hautaan siunaamisten yhteydessä arkun kantoavun ja yleensäkin muun talkootoiminnan osalta pilottiprojekti tarjoaa diakoniatyötä laajemman tarttumapinnan seurakunnan toimintaan.

Myös palveluksessa olevien rauhanturvaajien läheisten tukeminen (esim. perhekerhoihin kutsuminen) on tärkeä osa pilottikokeilua. Pyrimme tällä pilottiprojektilla jakamaan osaamista ja käytännön kokemusta paikallistasolla. Vahvistamme tiedotusta yhteisistä tavoitteista. Toteamme, että arvopohjamme heikoimmassa olevien auttamisessa ovat yhteisiä.

Pilottiprojekti toteutetaan Oulun seurakuntien ja Lahden seurakuntayhtymän seurakuntien kanssa. Oulussa Rauhanturvaajaliiton yhteyshenkilönä toimii Henry Helakorpi ja Lahdessa Reijo Juvonen. Rauhanturvaajaliitossa yhteistyötä hoitaa vertaistukikoordinaattori Timo Ryhänen. Pilottiprojektin tavoitteena on syventää seurakuntien diakoniatyön ja Rauhanturvaajaliiton vertaistukitoiminnan yhteistyötä käytännön tasolla. Arvioimme yhteistyötä vuoden 2020 lopussa ja katsomme, onko toimintamalli laajennettavissa.

Vahvistamme kumppanuutta syrjäytyneiden rauhanturvaajaveteraanien auttamisessa ja rauhanturvaajien läheisten tukemisessa. Yhteinen pyrkimyksemme on heikoimmassa asemassa olevien ihmisten hyvinvoinnin edistäminen ja laajemmassa mielessä yhteiskunnan arvoihin vaikuttaminen molempien toimijoiden yhteistyön avulla.

Vertaistukipuhelimessa päivystää juuri nytkin vertais-faitteri. Soita 020 769 8111

Rauhanturvaajaliiton vertaistukipuhelin tarjoaa keskusteluapua luottamuksellisesti 24/7 ja 365 vrk vuodessa. Voit jutella halutessasi nimettömänä. Puhelimessa auttaa koulutettu päivystäjä, jolla on rauhanturvaajakokemusta. Puhumme samaa kieltä, tiedämme rauhanturvaamisen olosuhteet ja tunnelmat eikä kaveria edelleenkään jätetä. Mieltä askarruttavia asioita ei kannata jäädä pohtimaan yksin. Sillä ei ole väliä, jos mielen päällä oleva asia tuntuu itsestä kovin pieneltä tai jos et osaa sanoittaa tilannettasi ihan selkeästi. Autamme, tuemme, rohkaisemme, ohjaamme eteenpäin myös rauhanturvaajien läheisiä. Jos sinulla on rauhanturvaajakokemusta, olet myös tervetullut mukaan tukipuhelimen päivystysrinkiin. Saat koulutusta, tukea ja ohjausta.

Tarkista viimeisimmät tiedot vertaistukitoiminnasta internetistä

Monet vertaistukitilaisuuksien yksityiskohdat tarkentuvat lehden ilmestymisen jälkeen. Tarkista internetistä paikkakuntasi yhdistyksen sivuilta tarkempia tietoja tai soita yhdistyksesi vertaistukivastaavalle. Katso myös Rauhanturvaajaliiton vertaistuen sivuilta http://www.rauhanturvaajaliitto.fi/vertaistuki tai Facebook:n Rauhanturvaajaliiton ryhmästä https://www.facebook.com/rauhanturvaajaliitto/ päivitykset. Rauhanturvaajaliittoa voit myös seurata viestipalvelu Twitterissä.

Yhteystietoja: palveluvastaava Keijo Keskinen: puh. +358 50 477 3510, sähköposti   
Vertaistukikoordinaattori Timo Ryhänen, puh. +358 40 721 9007,
Vertaistukitoiminnan toimiston uusi osoite on: Döbelninkatu 2, 5. krs, 00260 Helsinki

 

iltahuuto

 

kriha

rt6 19

Lehdessä lisäksi mm: 

  • Lapset ja miina
  • Inferno - keidas Kyproksen vuorilla
  • Kentän uutiset sekä paljon muuta..

 

Seuraava lehti:
Numero 1/2020 ilmestyy 28.2 
( Aineisto viimeistään 24.1 )

 

Liity Rauhanturvaajaliiton 
jäseneksi: Saat lehden ja paljon muuta.

Rauhanturvaaja 40 vuotta