Kymenlaakson Rauhanturvaajat ovat opastus- ja talkoopäällikkö Juha Kaaron (vas.) johdolla huolehtineet vapaaehtoistyönä yleisöpalvelusta aukioloaikoina. Talvinäyttelyn avauspäivänä Kaaro ehti juttusille Tarja ja Ari Reijon sekä ja Sami Ahon kanssa. ( Kuva: Terho Ahonen )Kymenlaakson Rauhanturvaajat ovat opastus- ja talkoopäällikkö Juha Kaaron (vas.) johdolla huolehtineet vapaaehtoistyönä yleisöpalvelusta aukioloaikoina. Talvinäyttelyn avauspäivänä Kaaro ehti juttusille Tarja ja Ari Reijon sekä ja Sami Ahon kanssa. ( Kuva: Terho Ahonen )

Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus avasi talvisodan syttymisen muistopäivänä ensimmäisen vaihtuvan talvinäyttelynsä Haminassa. Jussi-Pekka Alanderin keräämästä aineistosta koottu Kansa sodassa – kotirintama kerää, uhraa ja taistelee -näyttely yhdessä rauhanturvaamisen perusnäyttelyn kanssa antaa hyvän syyn vierailla Haminassa talvellakin.

Uusi näyttely on auki talvisodan keston ajan, 30.11.2019-13.3.2020, viikonloppuisin la-su klo 10-16. Ryhmille ovet avataan aina sovittaessa.

- Toimintamme on lähtenyt hyvin liikkeelle. Perinnekeskus Wanha Veteraani on kasvanut neljästä perustajayhdistyksestä 28 yhdistyksen vahvuiseksi. Tämä on ollut mahdollista kovan työn, hyvän yhteistyön ja tukijoiden avulla, Wanhan Veteraanin taustayhdistyksen puheenjohtaja, kriha-veteraani Markku Hutka sanoi talvinäyttelyn luentotilaisuuden avauksessa.

Elokuussa 2018 avattu rauhanturvaamisen historiasta vuodesta 1956 nykypäivään kertova perusnäyttely on saanut paljon positiivista palautetta. Samoin viime kesän vaihtuvat näyttelyt, Lauri Törni 100 vuotta ja suomalainen Waffen SS-vapaaehtoispataljoona 1941-1943, ihastuttivat kävijänsä.

- Olemme kovin mielissämme tästä. Näyttelyt kiinnostivat yleisöä ja yli 5000 kävijää tutustui kesällä niihin. Silti tarvitsemme edelleen kaikkea mahdollista apua ja tukea erityisesti tässä toiminnan käynnistämisvaiheessa. Tavoitteemme on saattaa toimintamme taloudellisesti vakaalle pohjalle suunnitelmallisesti mutta nopeasti, Hutka painotti.

Rauhanturvanäyttely kehittyy

Rauhanturvaamisen perusnäyttelyä Wanha Veteraani kehittää jatkuvasti. Toiminnanjohtaja Vesa Kangasmäen mukaan rauhanturvaajien käytössä olleista aseista on jo päätökset. Niiden deaktivointi on toteutuslistalla korkealla. Näyttelyn digitalisointi yhteistyössä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun kanssa jatkuu. Se avaa mahdollisuuden lisätä näyttelymateriaalia ilman huonetilarajoituksia.

- Nykyaikaisen kriisinhallintatukikohdan rakentaminen Wanhan Veteraanin pihaan on lupavaiheessa. Kun lupa-asiat vaativassa historiallisessa miljöössä on varmistettu, alkaa rahoituksen hankinta. Siinä kaikki apu on tarpeen, jotta hyvässä lykyssä jo ensi kesänä tukikohta alkaa vetää väkeä puoleensa, Kangasmäki valottaa.

Haminan koululaiset esimerkkinä

Haminan kouluista on useita luokkia ehtinyt esimerkillisesti käydä tutustumassa Kansa sodassa – näyttelyyn. Tätä ajatusta, näyttää sota-ajan koululaisten tarmokasta ja työtä pelkäämätöntä toimintaa kotirintamalla nykynuorille, aiotaan levittää talvella laajemmin ainakin Kymenlaaksoon.

Wanha Veteraani järjesti talvinäyttelyn avajaisten yhteydessä jäsenyhdistyksilleen yhteistoimintatilaisuuden. Siinä keskusteltiin jäsenyhdistysten mahdollisuudesta tukea Wanhan Veteraanin tiedotus- ja markkinointitoimintaa nykyajan konstein. Rauhanturvaajaliitto ja sen yhdistykset ovat tässäkin asiassa paljon haltijoina.

 

Siti Pösö

 

 

kriha

rt6 19

Lehdessä lisäksi mm: 

  • Lapset ja miina
  • Inferno - keidas Kyproksen vuorilla
  • Kentän uutiset sekä paljon muuta..

 

Seuraava lehti:
Numero 1/2020 ilmestyy 28.2 
( Aineisto viimeistään 24.1 )

 

Liity Rauhanturvaajaliiton 
jäseneksi: Saat lehden ja paljon muuta.

Rauhanturvaaja 40 vuotta