PÄÄKIRJOITUS

<strong>Asko Tanhuanpää Päätoimittaja</strong>

Asko Tanhuanpää
Päätoimittaja

Kiitos Risto Hämäläinen. Kiitos siitä, että rohkenit esiintyä Ylen Tuhkimotarinoita -sarjassa omalla nimelläsi ja omilla kasvoillasi. Ilman tämäntyyppisiä aitoja ulostuloja ihan liian moni suomalainen kuvittelisi hamaan loppuun asti, että rauhanturvaajat ovat vain etelän auringossa ruskettuneita sotahulluja nuoria miehiä, jotka kehtaavat vielä herättää kylillä kateutta kiertämällä raittia uusilla verovapailla Mersuillaan.

Kiitos Hämis siitä, että rohkenit tuoda oman tarinasi julkisuuteen. Se avasi takuuvarmasti taas uusia silmiä sille, että maailmanrauhan vieminen paikkaan, missä ihmisillä on oikea ja aito hätä ei ole välttämättä aina vaaratonta. Toivottavasti esimerkiksi sisäministeri Maria Ohisalo katsoi jakson, missä olit mukana. Toivottavasti, sillä hänenkin kaltaistensa olisi oikeasti hyvä nähdä, mihin uskonnonkiihko yhdistettynä huumaavien aineiden tuottamaan kuolemattomuuden tunteeseen voi pahimmillaan johtaa.

Risto ”Hämis” Hämäläisen televisioesiintyminen oli suoraa jatkoa sille tielle, minkä herrat Jouni Vainionpää, Mika Vuolle, Pekka Jylhä ja Timo Heikkinen ovat aiemmin viitoittaneet. Jonkun on yksinkertaisesti vain annettava rumallekin todellisuudelle kasvot, jotta joku toinen oppisi ymmärtämään. Helppoa se ymmärtäminen ei kaikille kuitenkaan ole, onhan meillä keskuudessamme yhä edelleen sellaisiakin kansalaisia, joiden mielestä nykyiset veteraanit lähtivät sotaan vapaaehtoisesti ja ovat siis itse syyllisiä niin fyysisiin kuin henkisiin vammoihinsa.

Toivoa sopii, että Risto Hämäläisen ulostulo saisi muutkin vastaavista takaumista kärsivät rauhanturvaveteraanit tulemaan kaapeistaan ulos. Nyt sitä uskaltaa julkisesti jo toivoakin, sillä yhteiskunnan suhtautuminen syystä tai toisesta vammautuneisiin rauhanturvaajiin on muuttunut lyhyessä ajassa radikaalisti ja mikä tärkeintä parempaan suuntaan.

  

Nyt kädessänne olevassa vuoden 2019 viimeisessä Rauhanturvaaja-lehdessä on laajempi kokonaisuus Namibiasta, jonka itsenäisyystietä viitoittanutta UNTAG-operaatiota pidetään syystäkin yhtenä YK:n rauhanturvatien onnistuneimmista.

Nykypäivää taas peilaa asiantunteva, Rauhanturvaajaliiton ja puolustusvoimien yhteistoimintasopimuksen puitteissa laadittu artikkeli Afganistanista, missä kansainvälisen yhteisön työ on vielä pahasti kesken. Kyseiseen sopimukseen liittyen lehti jaetaan taas kaikille niille, joiden valmiussitoumus on kunnossa. Kaikki parhaillaan palveluksessa olevat suomalaiset rauhanturvaajat saivat puolestaan joulupaketissa uuden Rauhanturvaaja-kalenterin.

 

Entistäkin parempaa tulevaa vuotta itse kullekin sielulle! 

Asko Tanhuanpää
Päätoimittaja

 

kriha

rt6 19

Lehdessä lisäksi mm: 

  • Lapset ja miina
  • Inferno - keidas Kyproksen vuorilla
  • Kentän uutiset sekä paljon muuta..

 

Seuraava lehti:
Numero 1/2020 ilmestyy 28.2 
( Aineisto viimeistään 24.1 )

 

Liity Rauhanturvaajaliiton 
jäseneksi: Saat lehden ja paljon muuta.

Rauhanturvaaja 40 vuotta