Suomalaisilla edessä täysin uusi rauhanturvahaaste

Lasse Mårtenson ja Carola Standertskjöld levyttivät jo vuonna 1967 kuolemattomaksi nousseen kappaleen “Mä lähden stadiin”, mutta nyt ollaan lähdössä huomattavasti pidemmälle, aina Afrikkaan asti. Lausuminen suomalaisen suussa kuulostaa tosin samalta, sillä kohdepaikkana on Tshadin tasavalta “Afrikan mustaksi sydämeksi” kutsutussa maailmankolkassa.

Tshadiin on Suomesta suuntaamassa 60-miehinen sotilasosasto osana Essa Säkylässä.

– Kuluvan vuoden alusta rauhanturvajoukkojen kansallisesta johtamisesta vastaava Porin Prikaati perustaa Tshadiin ja Keski-Afrikan tasavaltaan lähtevän joukon ihan alusta lähtien, itsekin rauhanturvaajakokemusta hankkinut prikaatin esikuntapäällikkö,  eversti Sakari Wallinmaa korostaa.

 

Tshadin suomalaisosaston ensimmäiset kuviot piirrettiin lokakuussa vain pari viikkoa YK:n tekemän Tshadin operaatiota koskevan päätöslauselman jälkeen ja koulutus saatiin päätökseen tammikuussa. Suomessa päätöksen joukon lähettämisestä teki joulukuussa hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta yhdessä presidentti Tarja Halosen kanssa.

– Alkuperäisen suunnitelman mukaan meidän piti olla valmiit lähtemään jo helmikuun puolivälissä, mutta pääjoukon lähtö siirtynee maaliskuun puolelle. Näin siitä syystä, että operaatioon ei ollut alun perin varattu EU:n tasolla riittävästi kuljetuskalustoa eli käytännössä helikoptereita ja lentokoneita. Lisäksi puutteita oli kenttäsairaalapalveluissa, suomalaisosaston komentajaksi lähtevä komentajakapteeni Timo Kirvesoja sanoo.

EU:n päättäjät pääsivät Tshadia koskevista sitoumuksista lopulliseen yksimielisyyteen tammikuun alussa Brysselissä pidetyssä kokouksessa. Päävastuun operaatiosta kantaa Ranska, joka lupasi EU:lle viime hetkillä vielä lisämateriaalia. Kaikkiaan Afrikkaan on EUFOR TCHAD/RCA -operaatioon lähdössä noin 3500 EU-sotilasta, joiden komennuksen kesto on rajoitettu vuoteen.

Runko EU:n taisteluosastosta

Pääosa Suomesta Tshadiin lähtevästä joukosta on palvellut saksalais-hollantilais-suomalaisessa EU-taisteluosastossa, jossa myös komentajakapteeni Kirvesoja oli mukana. Naisia Afrikkaan ei lähetetä.

– Nyt meillä on tarjota kansainvälisiin kriisinhallintatehtäviin sitä, mitä on viimeksi treenattu, eversti Sakari Wallinmaa korostaa.

Suomalaiset tulevat operoimaan Tshadissa osana ruotsalaista komppaniaa ja mitä todennäköisimmin ranskalaista pataljoonaa. Suomi on varautunut vuoden kestävään komennukseen, mutta asiassa on yksi oleellinen mutta. Ruotsissa on tehty nimittäin poliittinen päätös vain puolen vuoden operaatiosta.

– Kysymys on aika isosta kipupisteestä, sillä joukon kokoonpano on sovittu miehen tarkkuudella ruotsalaisten kanssa. Meidän on pakko toimia tällä kokoonpanolla koko ajan jonkun muun maan kyljessä, eversti Wallinmaa painottaa.

Kaikkien aikojen haastavin operaatio

Aiemmin Libanonissa ja Kosovossa rauhanturvaajana olleen ja vuodet 1998–2000 Pariisissa Suomen sotilasasiamiehen avustajana toimineen Timo Kirvesojan mukaan suomalaisilla on olosuhteiden puolesta edessään nyt  kaikkien aikojen haastavin operaatio.

– Sotilaallinen uhka on pieni, mutta ilmastossa eli kuumuudessa on sitäkin suurempi haaste, jonka jälkeen tulevatkin sitten taudit. Meillä on kuitenkin ajanmukainen rokotusohjelma ja hygieniastakin on tarkoitus huolehtia viimeisen päälle. Jos ei syödä paikallisia ruokia, eikä uida paikallisissa järvissä, niin ongelmia ei pitäisi tulla, normaalisti Merivoimien esikunnan tiedotusosastolla työskentelevä Kirvesoja tiivistää.

– Jokaisen taistelijan on juotava niissä oloissa 15 litraa vettä päivässä, komentaja muistuttaa.

Paikallisen ruoan syöminen on kokonaan kielletty ja joukoille tullaan lennättämään elintarvikkeet Euroopasta. Hyönteisten levittämiä tauteja puolestaan kartetaan moskiittoverkoin, sumuttein ja käyttäytymismääräyksin.

– Tshadin erikoisolosuhteisiin on varauduttu reilun miljoonan euron varustehankinnoilla. Mukana on paljon sellaista materiaalia, mitä suomalaiset rauhanturvaajat eivät ole ennen maailmalla käyttäneet, Porin Prikaatin komentaja, prikaatikenraali Markku Nikkilä selvittää.

Nikkilän mukaan Suomesta lähetetään Afrikkaan ajoneuvojen lisäksi kaikkiaan 32 merikontillista tavaraa.

– Suurin osa varusteista on kerätty puolustusvoimien varastoista, hän sanoo.

Afrikassa täytyy varautua niin heikkoihin tieolosuhteisiin kuin rajusti muuttuvaan ilmastoonkin. Kuumuus kohoaa pahimmillaan 50 asteeseen ja välillä lämpömittari voi näyttää jopa pakkaslukemia. Sadekautena vettä tulee niin paljon, että suomalaisten kohteena oleva Goz Beida voi muistuttaa saarta.

Konkareita ja ensikertalaisia 

Tshadiin lähtijöiden joukossa on myös Porin Prikaatissa palveleva turkulainen yliluutnantti Hannu Mäkelä, joka kotiutui kesäkuussa vuoden kestäneeltä Bosnian komennukselta. Heti Tshadin jälkeen eläkkeelle jäävä Mäkelä vastaa kohdemaassa viestijärjestelmien toimimisesta.

– Sikäli lähtökohta on erilainen kuin edellisissä palveluspaikoissani Kosovossa tai Bosniassa, että nyt ei lähdetä valmiiseen operaatioon, vaan kaikki on tehtävä ja rakennettava itse saunoista lähtien, Mäkelä naurahtaa.

– Hyvillä ja rauhallisin mielin lähdetään, eikä pelota yhtään, hän vakuuttaa.

Suurin osa matkaan lähtevistä suomalaisista on ollut alhaalla aikaisemminkin, mutta mukaan mahtuu myös ensikertalaisia. Yksi heistä on 36-vuotias helsinkiläinen ylikersantti Teemu Pirhonen.

– Perheettömän miehen on helppo lähteä. Olin jo mukana Saksan johtamassa taisteluosastossa ja sieltä tuli into jatkaa. Koulutus opetti luottamaan niin omaan itseen kuin kavereihinkin.

– Siitäkin on varmasti apua, että puhun ranskaa, isänsä työn takia vuosikaudet ulkomailla asunut Pirhonen miettii.

kriha

rt6 19

Lehdessä lisäksi mm: 

  • Lapset ja miina
  • Inferno - keidas Kyproksen vuorilla
  • Kentän uutiset sekä paljon muuta..

 

Seuraava lehti:
Numero 1/2020 ilmestyy 28.2 
( Aineisto viimeistään 24.1 )

 

Liity Rauhanturvaajaliiton 
jäseneksi: Saat lehden ja paljon muuta.

Rauhanturvaaja 40 vuotta