Jussi AaltonenRokkimies Jussi Aaltonen iskeytyi koko kansan kollektiivitajuntaan pataljoonan virallisena vara-Patena, tuuraten ylipäällikkö Mustajärveä Popedan holi- siis solistina Paulin sairasloman ajan. Kohta oli Jussi taas esillä, kun yhtyeensä Mustat Enkelit omistivat erään rokkirainan sotiemme veteraaneille. Kesäkuussa rokkari oli taas uutisissa kun entinen YK-sotilas Aaltonen pelasti 13-vuotiaan pojan tulipalon keskeltä osoittaen ”esimerkillistä kansalaistoimintaa”.

Jussi palveli Libanonissa vuosina 1988-89 kakkosen puolella 9-43:lla ja kotiutui sieltä kalifina. Kokemus oli hieno,vaikka synkkiä hetkiä mahtui mukaan. Aaltonen oli mukana kun deffarit valtasivat vesiaseman ja kuolemiakin tuli nähtyä läheltä.

- Vaikka reissusta on jo kauan aikaa, niin kyllä se Libanon aina mielessä on, Aaltonen tunnustaa.

Kipinä reissuun lähdöstä tuli junassa matkalla intistä lomille, kun panssarimies YK-miehen tapasi. Jätkä oli pavuksi ruskettunut, päässä kummallinen sininen baretti ja kultaa käsissään niin että hirvitti.

- Silloin ku näin sen jätkän päätin että mä kans lähden joukkoihin. Silloinen suhdekin oli juuri päättynyt, niin poikamiehenä oli hyvä lähteä reissuun


Kiivasta 80-loppua kun vietettiin, niin suomalaiset lähtivät YK-joukkoihin pääsääntöisesti verovapaiden autojen takia, ja niin lähti Jussikin omaa mersua sieltä hakemaan.

- Niinisalon sotkussa mersumyyjillä oli niin pitkät jonot, että menin istumaan autokauppiaan luo jolla ei ollut yhtään asiakasta. Paljastui, että tämä tyhjän myyntipöydän mies myi Audeja. Sellaisen sitten ostin.

Reissu muutti miestä

Muusikko kun on, niin alhaalla Jussi oli osa Uhtua-bändiä. Ja monet juhlat he ”pilasivatkin” soitannallaan. Keikkoja tehtiin myös Golanille ja Israelin puolelle.

YK-reissu Libanoniin muutti Jussin käsityksen sota-ajan ponnisteluista ja oma Suomi-kuva muuttui todella. Tuohon aikaan Etelä-Libanon oli melkoinen sotatanner, kun iipot ja heitä tukevat deffarit ottivat mittaa erilaisista aseellisista ryhmittymistä.

- Ei sitä oikeasti voi kuvitella minkä paineen alla ne äijät silloin siellä oli, mutta ehkä jonkinlaisen käsityksen sain, kun iteki joutu posella välillä luikkimaan luotisateessa sheltteriin. Sitä kun palaa keikkamatkalla kesällä keskellä yötä ja pysähdytään Pohjanmaalla kuselle, ni aattelee siinä kattellessa kuinka hieno maa tää Suomi oikeasti on.

Uudestaankin olisi mies reissuun mielinyt, mutta reissun jälkeen Jussi tapasi nykyisen vaimonsa ja pentujakin siunaantui. Aaltosen vanhempi veikka, Mane, taasen palveli Golanilla vuonna 1993.

- Ei sitä sit viittinyt reissuun lähteä. On se kuitenkin enempi poikamiehen hommaa. Ja kun se vuosi oli kuitenkin niin rauhaton, että ihmetellä täytyy miksi henkikulta säilyi edes.

Veteraanien kunnioitus toi julkisuutta

Jussin vara-Pateilun lisäksi Mustat Enkelit putkahtivat julkisuuteen, kun Suomea rakastava orkesteri sävelsi biisin ”Nyt aika on” kunnioittaakseen sotiemme veteraanien tekemää työtä. Tuosta sinkusta tulot ohjataan niin ikään sotaveteraaneille.

- Ei sillä ollu tarkoitus ratsastaa. Meidän bändi vaan on läpeensä isänmaallista sakkia, vaikka mitään hörhöjä ei olla. Keikkabussissammekin pyörii nonstoppina Tuntematon. Sinänsä olemme ainutlaatuinen rokkipumppu, että kaikki jätkät ovat käyneet armeijan – vaikka pitkätukkia ollaankin, kertoo Enkeli-laulaja Jussi.

Keikkamatka Mikkeliinkin sujuu sukkelaan, kun bändin jäsenet sorvaavat elokuvan dialogia uuteen uskoon.

- Se on hauskaa ajanvietettä kun muut sitten pohtivat mistä kohtauksesta muokattu dialogi on. Mikkelissä muuten käydään aina sotamuseossakin.

Mustat Enkelit

Enkelit nousivat siivilleen kuusi vuotta sitten. Esikoisälppäri julkaistiin viime vuoden keväällä. Väkevää manserokkia tahkoava pumppu on tekemässä parasta aikaa uutta levyä. Vuositasolla keikkoja heitetään 70-80, koska suurin osa jäsenistä kuitenkin käy ihan oikeissakin töissä. Itse Jussi vetää isänsä perustamaa metalli- ja mainosalan puulaakia Tampereen Lielahdessa; yhtenä asiakkaana on jopa Puolustusvoimat. Supersuositut Hölkkäri-paidatkin on aikoinaan painettu Jussin verstaassa.

- Bändin kanssa ollaan haaveiltu, että ois hieno päästä alhaalle soittamaan suomalaisille rauhanturvaajille. Mustajärven Pate kun kertoi kuinka hieno retki heillä oli ollu Popedan kanssa ni kyllä se kiinnostais, toteaa Mustien Enkelien kalifi.

 

Enkeli-Skaba!

Osallistu skabaan, jossa palkintoina on kolme /Mustat Enkelit - Nyt aika on/ cd-singleä. Vastaa oikein viimeistään 5.10. mennessä ja toivota itsellesi onnea arvonnassa. Voittajille ilmoitamme henkilökohtaisesti ja 6.10. alkaen voittajat ovat näkyvillä myös tällä paikalla. Keep on rocking in the free world...

Jussi kysyy: Mitä sukua Pate Mustajärvi minulle on?

Lehden skaba on päättynyt. Oikea vastaus Jussin kysymykseen on tietysti eno. Arvotar suosi seuraavia:
Irene Kauppila, Ylöjärvi
Janne Keskinen, Tampere
Kari Niemi, Kokkola

Onnittelumme voittajille. Palkinnot saapuvat postin tuomina.

 

kriha

rt6 19

Lehdessä lisäksi mm: 

  • Lapset ja miina
  • Inferno - keidas Kyproksen vuorilla
  • Kentän uutiset sekä paljon muuta..

 

Seuraava lehti:
Numero 1/2020 ilmestyy 28.2 
( Aineisto viimeistään 24.1 )

 

Liity Rauhanturvaajaliiton 
jäseneksi: Saat lehden ja paljon muuta.

Rauhanturvaaja 40 vuotta