Paavo Kiljunen

Paavo Kiljunen
Puheenjohtaja

Maaliskuun lopulla puolustusministeri vahvisti allekirjoituksellaan jatkolinjaukset kansalliselle kriisinhallinnan veteraaniohjelmalle. Ohjelma on poikkihallinnollinen, ja sen toteutumiseen tarvitaan useamman hallinnonalan yhteistyötä. Rauhanturvaajaliitolla on ohjelman toteutuksessa keskeinen vapaaehtoistoimijan rooli.

Uudistettava tapaturmalainsäädäntö tulee olemaan kaiken perusta. Liitto seuraa lain valmistelua tarkasti ja vaikuttaa sen sisältöön yhdessä vammautuneiden järjestön kanssa. Nyt on mahdollisuus hoitaa lakiperusta sellaiseksi, etteivät operaatioissa kolhuja saaneet joudu enää pompoteltaviksi. Fyysisesti tai henkisesti vammautuneella, joka on ollut toteuttamassa isänmaan antamaa tehtävää, on oikeus saada asiansa kuntoon yhden luukun kautta.

Ohjelmaan sisältyy kaikkia entisiä rauhanturvaajia koskeva tunnustus. Rauhanturvaamisen 60-vuotisen taipaleen kunniaksi luodaan rauhanturvaajille kriisinhallintaveteraanistatus kortteineen. Veteraanistatus on muualla Euroopassa ollut jo kauan itsestään selvyys. Veteraaniaseman yleinen tunnustus on kaikille rauhanturvaajille merkittävä asia. Se on osoitus siitä, että valtiovalta ja yhteiskunta arvostavat rauhanturvaajien vapaaehtoista panosta isänmaan ja rauhan hyväksi. Ovathan rauhanturvaajat ottaneet palvelukseen lähtiessään huomattavan henkilö- ja perhekohtaisen riskin. Tunnustetulle veteraaniasemalle on nyt yhteisvoimin luotava vaikuttavaa sisältöä.

Tässä yhteydessä on tärkeää muistuttaa, että rauhanturvaajien veteraaniasemaa ajetaan sotiemme veteraanien asemasta erillisenä ja erillisillä resursseilla. Sotiemme veteraanit ovat aikanaan pelastaneet Suomen. He ovat työllä ja vaivalla hankkimansa vaatimattomat etuudet ansainneet. Osallistumme myös edelleen omalla talkoopanoksellamme sotiemme veteraanien tukemiseen niin kauan kuin tarvetta on. On kunnia-asia edustaa heitä ja heidän perinteitään myös Maailman veteraanijärjestössä.

Hyvin hoidettu rauhanturvaajien jälkihoito ei ole kustannuskysymys. Vain pieni osa 45 000:sta on järeämpien tukitoimien tarpeessa. Monia reissu on vahvistanut selviytymään myös kotimaan haasteissa. 

 

Paavo Kiljunen
Puheenjohtaja