Rauhanturvaaja 3/15

<strong>Asko Tanhuanpää Päätoimittaja</strong>

Asko Tanhuanpää
Päätoimittaja

Suomi astuu taas uuteen aikaan rauhanturvaajiensa suojaamisessa, kun tehtävä Irakin Kurdistanissa pääsee heinäkuussa täysimääräisenä käyntiin. Ensimmäistä kertaa historiassa ei yksikään mukana olevista sotilaista esiinny julkisuudessa sen enempää nimellään kuin kuvallaankaan. Hän, joka oli vielä Afganistanissa luutnantti Pentti, on Irakissa enää pelkkä nomen nescio eli N.N.

Ennennäkemättömän kovien varotoimien syynä on ääri-islamistinen Isis, jota vastaan suomalaisten kouluttamat peshmergat eli kurdisotilaat taistelevat. Isisin terroristeille me suomalaiset olemme jo lähtökohtaisesti suuria vääräuskoisia saatanoita, eikä asepuku sitä tunnetta ainakaan laske. Täsmälleen sama on tilanne Afganistanissa, missä Taleban-liike katsoo joka ikisen maassa palvelevan länsimaisen sotilaan olevan sodassa sen kanssa. Ne sotilaat sen ymmärtävät, mutta jostain syystä sitä ei uskalleta sanoa Suomessa ääneen.

 

Paavo Kiljunen

Paavo Kiljunen
Puheenjohtaja

Puolustusvoimat lähetti toukokuussa kirjeen reserviläisille. Kirje ylitti uutiskynnyksen ja käynnisti vilkkaan keskustelun. Monet ymmärsivät kirjeen tarkoituksen tahallaan tai tiedon puutteesta väärin. Suomalaiseen tapaan joku löi vakavan asian leikiksi. Kirjeen yksityinen viesti ei ole kuitenkaan sosiaalisessa mediassa tai iltapäivälehdissä reviteltävä asia. Se on reserviläisen ja puolustusvoimien välinen luottamuksellinen tieto.

Kirjeellä ei ollut yhteyttä Euroopan kiristyneeseen tilanteeseen. Sen lähettäminen perustui Risto Siilasmaan asevelvollisuutta käsitelleen työryhmän suosituksiin vuodelta 2010. Työryhmä suositti yhteydenpidon parantamista reserviin. Onhan reservillä keskeinen osa sodan ajan puolustusvoimissa. Kun kertausharjoitusten määrä oli säästösyistä muutaman vuoden ajan olematon, oli hyvä muistuttaa reservin merkityksestä niin reserviläisille, työnantajille kuin koko kansallekin. Jo toteutetun puolustusvoimauudistuksen yhteydessä reserviläis- ja maanpuolustusjärjestöt otettiin vahvasti mukaan suunnitteluun ja toimintaan. Vapaaehtoisen kentän aktivoiminen vahvistaa ilman muuta puolustuksen suorituskykyä. Osaaminen ja tahto saadaan paremmin oikealle paikalle kokonaisuudessa.

Kokko ja PaanalaHannele Kokko, 30 vuotta, sairaanhoitaja, Oulu, vartiojääkäri ja toimistoaliupseeri KFOR 2006– 2007, sairaanhoitaja UNIFIL 2012–2013.

Simo Paanala, 25 vuotta, yksityispankkiiri Jyväskylä, vaununjohtaja ISAF 2012.

Hannele Kokko ja Simo Paanala ovat siinä mielessä esimerkillisiä nuoria rauhanturvaajia, että molemmat ovat lähteneet heti palveluksensa jälkeen mukaan myös yhdistystoimintaan. Hannele istuu Oulun Seudun ja Simo puolestaan Keski-Suomen Rauhanturvaajien hallituksessa.

Mika Raatikainen

Keväällä valitussa eduskunnassa istuu ennätysmäärä kansanedustajia, joilla on rauhanturvataustaa. Perussuomalaisten riveistä nelivuotiskaudelle valituista perinteisissä rauhanturvatehtävissä ovat toimineet Ari Jalonen, Mika Raatikainen ja Sampo Tempo ja Keskustasta puolestaan Mika Lintilä sekä paluun eduskuntaan tehnyt Markku Pakkanen.

Sekstetin täydentää Perussuomalaisten poliisikansanedustaja Veera Ruoho, joka on työskennellyt YK:n sininen baretti päässään siviilikriisinhallintatehtävissä Bosniassa, Libanonissa ja Sudanissa.

Jukka Huotari 

"Jos 30 000 tykkää tästä sivusta, soudan Oulun torinrannasta soutuveneellä Helsingin Kauppatorin rantaan, josta pyöräilen Kuopion kautta takaisin Ouluun.”

Ensi alkuun facebookin seuraajat joutuivat hieraisemaan silmiään pariinkin kertaan kempeleläisen Jukka Huotarin päivityksen nähtyään. Olikohan kyse vedosta tai mahdollisesti polttaritempauksesta?