Elisabeth Rehn

Syyttäjänviraston saamien tietojen mukaan osasto N oli sopinut palveluksen  jälkeen tapaavansa kymmenen vuoden välein. Syytettyjä ei ollut kuitenkaan saatu riittävästi kasaan massapidätystä varten, mutta nyt oli sopiva tilaisuus, sillä syyttäjän tietoon oli tullut se että, ministeri Elisabeth Rehn viettäisi 80-vuotisjuhlaansa huhtikuussa. Ja tiedettiin, että Tarja Raappana ja Mimma Lehtovaara kutsuisivat osasto N:n viettämään juhlaa yhdessä pääsyytetyn kanssa.

Apulaissyytäjä Pate Mustajärvi ei voisi tulla paikalle, koska hänen turvallisuuttaan ei voitaisi turvata aseellisen koulutuksen saaneen naisjoukon keskellä.

Itse asiasta kuultuna epäilty Anne Salo kertoo: ”Mikä olisikaan sopivampi paikka juhlia Elisabeth Rehnin syntymäpäivää kuin yli 80 vuotta täyttänyt Hotelli Torni ja sinne siis olin nyt menossa. Osastolle oli varattuna illaksi kabinetti ravintolassa, josta oli huikean upeat näkymät yli Helsingin kaupungin. Voi todella sanoa, että jälleen tapaamisen riemu nousi suorastaan korkeuksiin, kun ”Elisabethin enkelit” halasivat tervetulotoivotusten kera niin kouluttajat ja Osasto N:n oppilaat kuin syntymäpäiväsankarin Elisabeth Rehninkin. Otimme tietenkin ensin kuvia ja sitten asetuimme kauniisti katettuun, ruusuilla koristeltuun, illallispöytään juttelemaan lisää. Onneksi päivän sääkin oli muuttunut aamun koleudesta aurinkoiseksi ja kauniiksi lämpimän jälleen tapaamisen myötä.”

Kuultava Anne Salo jatkaa: ”Nostimme onnittelumaljat päivänsankarille. Elisabet kertoili omasta eläkeläiselämästään. Se varmaankin lienee todella erittäin epätavallinen, sillä hän kertoi juuri tulleensa Turkista luennoimasta ja lähtevänsä seuraavana päivänä New Yorkiin. Kuten tiedämme, hän on YK-tehtävissään puhunut paljon ihmisoikeuksien puolesta ja perehtynyt erityisesti naisten asemaan ja rooliin niin sota kuin kriisialueillakin. YK:n turvallisuusneuvoston hyväksymään päätöslauselmaan

1325 ”Naiset, rauha ja turvallisuus” – liittyvässä tutkimusryhmässä Elisabeth Rehn toimii mukana korkean tason neuvoa-antavassa ryhmässä tukemassa tätä globaalia tutkimusta ja sen toteutumista. ”

Elisabeth Rehn kertoi mistä ajatus naisten tulemisesta rauhanturvaamistehtäviin oli alun perin syntynyt: ”Olin vasta nimitetty puolustusministeriksi. Olin ensimmäisessä tilaisuudessani ja se oli rauhanturvaajien vuosikokous. Silloiset kenraalit Hägglund ja Siilasvuo vaativat minua nostamaan esille asian, että naisetkin saavat mahdollisuuden päästä rauhanturvaamistehtäviin. Kenraalit sanoivat, että naisten merkitys alueella olisi erittäin tärkeää. Järjestelmä toimii paremmin missioissa, kun siellä on myös naisia mukana, sillä naiset pitävät järjestystä yllä.”

Anne Salon mukaan osa tapahtuneesta on myös Niinisalossa pääkouluttajana toimineen majuri Kari Ojamiehen syytä. Itse asiasta myös kuultavana oleva Kari Ojamies kertoi tähän jatkoksi olleensa Libanonissa juuri silloin komentotoimiston päällikön kanssa ja saaneensa viestin, että Puolustusministeriö oli antanut käskyn kartoittaa mihin tehtäviin naisia voidaan sijoittaa. Kari Ojamies sanoi, että he selvittivät sillä samalla istumalla tämän asian. Se oli noin vuosi ennen naisten varsinaista koulutusta.

Kuultava Ojamies jatkaa vielä: ”Koko tapahtuma oli nopea ja yllätyksellinen, niin nopea, että vastustajatkaan eivät ehtineet reagoimaan. Kaikki palaset vain loksahtelivat paikoilleen, eikä kukaan ehtinyt ihmettelemään mitään. Ennen kuin huomattiinkaan, niin ensimmäiset naiset olivat jo toimialueella. Siinä oli todella rohkea meininki koko tapahtumassa. Se oli erittäin hieno kokemus kouluttajillekin. Olen seurannut teidän tyttärien elämää Facebookin kautta ja huomannut, että jokainen on menestynyt elämässään ja päässyt eteenpäin.”

Kouluttajana toiminut Erkki Keskisaari tunnustaa erikseen kysyttäessä olevansa samaa mieltä, mutta pystyy nyt vain nyökyttelemään päätään hyväksyvästi.

Syvää luotaava tapahtumien käsittely jatkui pitkin iltaa. Hannele Toivonen, joka toimii erittäin aktiivisesti Suomen Rauhanturvaajaliitossa, luki saamansa puolustavat lausunnot muutamilta pois jääneiltä, mm. YK-Koulutuskeskuksen johtajalta everstiluutnantti Ilkka Tiihoselta sekä kouluttajilta ja naisilta.

Syyttäjä merkitsi tiedoksi Anne Salon ja muiden paikalla olleiden todistuksen: ”Oli mukava kuulla kaikkien naisten lyhyet ja pidemmät kertomukset omasta elämästään. Moni oli jatkanut opiskeluja aina maisteriksi saakka tai jatkokouluttautunut uusiin tehtäviin. Ammattien kirjo on laaja-alainen, sillä meitä on tutkijoina, toimittajina, sairaanhoitajina, hammaslääkäreinä, toimistotehtävissä sekä monenlaisissa ulkomaantehtävissä. Jo tälläkin otoksella huomaa kuinka monenlaisiin tehtäviin naisia voi sijoittaa kriisinhallintatehtäviin”.

Osasto N:n ja pääsyytetyn Elisabeth Rehnin yhteistoiminnasta ja kanssarikollisuudesta syyttäjä mainitsee, että osaston edustajat Tarja Raappana ja Mimma Lehtovaara luovuttivat valtavan oikean jaloruusun ”Ingrid Bergmanin” Elisabeth Rehnille istutettavaksi puutarhaansa kukkimaan. Toivottavasti siitä on hänelle iloa moneksi vuodeksi eteenpäin.

Rauhanturvaoikeuden ankara tuomio: Elisabeth Rehn ja Osasto N sekä muut osalliset vapautetaan syytteistä kansakunnan kiitoksin ja parhain onnentoivotuksin. Pate Mustajärvi saa jatkaa laulujensa esittämistä (kunhan volyymiä ei ole liikaa!). Voitte myös laulaa mukana ”Syytän sua Elisabeth Rehn, naiseni on kapiainen…”

 

Teksti ja kuva: Hannele Toivonen