Rauhanturvaaja 4/15

<strong>Asko Tanhuanpää Päätoimittaja</strong>

Asko Tanhuanpää
Päätoimittaja

Pääkirjoitus aloitetaan harvemmin julkisella anteeksipyynnöllä – itse en ole tehnyt sitä koskaan ennen ja ”nyt taas”. Mitä vilpittömin anteeksipyyntöni menee kansanedustaja Sampo Terholle, joka esiintyi viime lehdessämme nimellä ”Sampo Tempo”. Viime hetken kalkkiviivalisäys jo valmiiseen tekstiin johti virheeseen, jonka sen tekijänä luokittelen kardinaalikokoluokan mokaksi.

Soitin jo ennen lehden ilmestymistä rauhanturvaajana Bosniassa palvelleelle kansanedustaja Terholle ja pahoittelin tapausta henkilökohtaisesti. Virheen kohdetta tuskin lohdutti lupaukseni siitä, että jos hänestä joskus tehdään hahmo Aku Ankkaan, niin kiireessä kehittämäni nimi on vapaasti käytössä.

 

Paavo Kiljunen

Paavo Kiljunen
Puheenjohtaja

Maamme uusi hallitus aloitti kautensa tiukalla talousohjelmalla. Säästötalkoita harrastetaan myös kriisinhallinnan kustannuksella. Hallitusohjelman perusteella osallistumisvahvuus oli putoamassa lähivuosina alle sadan. Onneksi päätös jatkaa Libanonissa pehmentää tuota rajua pudotusta.

Osallistumisvolyymin alenemisella on monenlaisia vaikutuksia. Oma lukunsa on viesti kansainväliselle yhteisölle. Suhtautu- miseen entiseen rauhanturvaamisen suurvaltaan vaikuttaa oleellisesti se, miten vastuullisena toimijana Suomi nähdään. Vastuullisuus ei synny pelkistä hyvää tarkoittavista ideoista. Tarvitaan myös konkreettista panostusta kriisien hallintaan.

Kriisinhallinnan koulutus-, valmius- ja tukijärjestelmä kotimaassa tarvitsee myös tietyn tuettavan kriittisen massan operaatioissa. Taatusti tuo massa on enemmän kuin sata rauhanturvaajaa. Porin prikaatin tarjoama hyvä kansainvälinen koulutus toimii, kun koulutukseen saadaan laadukkaita ja motivoituneita koulutettavia. Into hakeutua koulutukseen hiipuu, mikäli tehtävään pääsemisen todennäköisyys on lottovoiton luokkaa. Tämä heijastuu myös rauhanturvaajien rekrytoitumiseen operaatioihin. Osallistumisvalikossa pitäisi olla tehtäviä vartiojääkäristä ja partiosta aina ylimpiin esikunta- ja komentajatehtäviin saakka.

VertaistukiRauhanturvaajaliitto osallistui kesäkuussa järjestettyyn kuulemistilaisuuteen sosiaali- ja terveysministeriössä valmisteltavana olevasta uudesta sotilastapaturmalainsäädännöstä. Eduskunnalle tänä syksynä annettavat hallituksen esitykset sisältäisivät myös täysin uuden, erillisen lain tapaturman ja palvelussairauden korvaamisesta kriisinhallintatehtävässä. Lakien on määrä tulla voimaan ensi kesänä.

Kriisinhallinnan olosuhteet paremmin huomioon

Voimassa olevaa sotilastapaturmalakia sovelletaan myös rauhanturvaajiin, ja lain soveltamisalaa on laajennettu sotilaallisesta kriisinhallinnasta annetun lain mukaiseen toimintaan. Aikaisemmin voimassa ollut sotilasvammalaki jäi kuitenkin voimaan niin, että sitä sovelletaan vielä niiden henkilöiden korvausturvaan, joiden vammautuminen tai sairastuminen on sattunut ennen nykyisen lain voimaantuloa.

Jussi NiinistöPuolustusministeri Jussi Niinistöllä (ps) on selkeän yksiselitteinen kanta siihen, miten vaativissa kriisinhallintatehtävissä loukkaantuneiden suomalaisten asiaan tulee suhtautua. Niinistö sanoo suoraan, että jos kruunu lähettää, on kruunun pidettävä myös huolta.

– Lupaan tehdä omalta osaltani parhaani, että kukaan ei tuntisi enää itseään väliinputoajaksi. Haastavimpia kysymyksiä ovat vanhoissa operaatioissa palvelleiden tapaukset, jotka saattavat ajoittua jopa vuosikymmeniä taaksepäin, Niinistö tietää.

Rauhanturvaaja-lehden kevään 2016 lukijamatka suuntautuu Israeliin. Matkan ajankohta on 20.–27.3.2016. Lennot toteutetaan aikatauluiltaan mukavilla Finnairin päivälennoilla, ja teknisenä matkanjärjestäjänä toimii vuodesta 1976 Israeliin lomalentoja järjestänyt Toiviomatkat.

Matkanjohtajana toimii Ilkka Partanen, joka palveli 1990–91 Golanilla 1. JK:n joukkueenjohtajana sekä 1997–98 sotilastarkkailijana UNTSO:ssa, niin Libanonissa kuin Golanillakin.

– Erityisesti Pohjois-Israel tuli tutuksi noina vuosina, ja oman lisäarvonsa antoi perheen mukanaolo, Partanen sanoo.