<strong>Asko Tanhuanpää Päätoimittaja</strong>

Asko Tanhuanpää
Päätoimittaja

Pääkirjoitus aloitetaan harvemmin julkisella anteeksipyynnöllä – itse en ole tehnyt sitä koskaan ennen ja ”nyt taas”. Mitä vilpittömin anteeksipyyntöni menee kansanedustaja Sampo Terholle, joka esiintyi viime lehdessämme nimellä ”Sampo Tempo”. Viime hetken kalkkiviivalisäys jo valmiiseen tekstiin johti virheeseen, jonka sen tekijänä luokittelen kardinaalikokoluokan mokaksi.

Soitin jo ennen lehden ilmestymistä rauhanturvaajana Bosniassa palvelleelle kansanedustaja Terholle ja pahoittelin tapausta henkilökohtaisesti. Virheen kohdetta tuskin lohdutti lupaukseni siitä, että jos hänestä joskus tehdään hahmo Aku Ankkaan, niin kiireessä kehittämäni nimi on vapaasti käytössä.

Perussuomalaisten ryhmyristä on helppo loikata puoluetoveri Jussi Niinistöön, istuvan hallituksen puolustusministeriin. Vasta aika näyttää, miten Niinistö vaativasta Kun Terhosta Tempo tuli tehtävästään suoriutuu, mutta ainakin taustojen puolesta kaiken pitäisi olla kunnossa. Niinistö on nimittäin reservin upseeri, Maanpuolustuskorkeakoulun sotahistorian dosentti, Vapaussoturi-lehden entinen päätoimittaja ja lisäksi vielä puolustusvaliokunnan vetäjä edellisestä eduskunnasta. Koulutuksesta, kokemuksesta ja kiinnostuksesta se ei ainakaan jää kiinni.

Rauhanturvaajien kannalta on tärkeä tietää, että puolustusministeri lupaa jatkaa sitä työtä, minkä hänen edeltäjänsä Carl Haglund käynnisti eli kriisinhallintaveteraaniohjelma etenee. Erityisavustajansa Petteri Leinon kautta ministeri on perehtynyt myös rauhanturvatehtävissä vammautuneiden asiaan. Tässä hänen kantansa on yksiselitteinen eli jos kruunu lähettää, on kruunun pidettävä loppuun asti myös huolta.

Rauhanturvaaja-lehden haastattelussa ministeri Niinistö painotti, miksi hän tuli valinneeksi juuri Leinon erityisavustajakseen jonkun ”poliittisen broilerin” sijaan. Selitys on siinä, että Leino on pitkäaikainen Aliupseeriliiton puheenjohtaja ja näin ollen armeijan asiat perinpohjaisesti tunteva mies.

Nykyinen hallitus on ilmoittanut supistavansa Suomen osallistumista sotilaalliseen kriisinhallintaan, mutta pelko lienee ainakin lyhyellä tähtäimellä ennenaikainen. Ministeri Niinistön mukaan Libanonissa tullaan pysymään isommalla joukolla pidempään ja uudet operaatiot ovat aina mahdollisia. Rivien välistä oli luettavissa, että erityisesti YK-operaatioille on valmiutta näyttää vihreää valoa.

Niin sanotuille sirpaleoperaatioille, joita on viime vuosina toteutettu etupäässä Afrikassa, ministeri ei sen sijaan juurikaan lämpene. Ensinnäkin ne ovat kalliita ja toiseksi niiden anti kotimaiselle maanpuolustukselle on kyseenalainen. Suomessa ei nimittäin ole juurikaan hyötyä siitä, että suomalainen sotilas osaa toimia olosuhteissa, joissa lämpötila varjossakin hapottelee neljääkymmentä astetta. Isompi hyöty maamme oloja ajatellen saataisiin, jos Suomi lähettäisi kourallisen sotilaita turvaamaan arktisella alueella työskenteleviä suomalaisia jäänmurtajia viherterroristien hyökkäyksiltä.

 

Asko Tanhuanpää
Päätoimittaja