Rauhanturvaaja 5/15

<strong>Asko Tanhuanpää Päätoimittaja</strong>

Asko Tanhuanpää
Päätoimittaja

Yksi Raumalla järjestetyn liittokokouksen odotetuista päätöksistä oli puheenjohtaja Paavo Kiljusen saama yksimielinen luottamus seuraavalle kaksivuotiskaudelle. Vastaehdokkaita ei ollut. Henkilökohtaisesti rohkenen olla sitä mieltä, että parempia vaihtoehtoja ei yksinkertaisesti olisi mistään löytynytkään.

Kiljusen toinen kausi alkaa juhlan merkeissä, sillä vuonna 2016 tulee kuluneeksi tasan 60 vuotta suomalaisten ensimmäisestä YK-operaatiosta Suezilla. Juhlavuoden tärkein anti on jo valmiiksi neuvotellun kriisinhallintaveteraanistatuksen saaminen kaikille koskaan ”alhaalla” olleille suomalaisille. Kaikkiaan meitä on ollut noin 47 000 eli äkkiä ajatellen pieni määrä. Suomen väkilukuun suhteuttaen kysymys on kuitenkin lähes täydestä prosentista ja se on jo paljon se.

 

Paavo Kiljunen

Paavo Kiljunen
Puheenjohtaja

Viime kuukausien aikana olemme todistaneet Euroopassa melkoista kansainvaellusta. Sekasorto Syyriassa, Irakissa ja Pohjois-Afrikassa on ajanut ihmisiä kodeistaan. Paine on purkautunut Suomeen saakka. Samalla on käynnistynyt ajoittain kuumana käyvä keskustelu. Toisaalta ymmärretään ihmisten hätää, mutta samalla epäillään pakolaisten motiiveja. Arvellaan osan olevan hakemassa vain parempaa elintasoa. Puhutaan jopa hyvinvointivaltion vetovoimatekijöistä. Samalla yritetään suurella vaivalla sovittaa suomalaista hyvinvointivaltiota tämän ajan toimintaympäristöön.

Turvapaikanhakijoiden kohtelua ohjaavat kansainväliset sopimukset. Sopimukset eivät kuitenkaan näytä toimivan hallitsemattomaksi karanneessa tilanteessa. Joka tapauksessa kysymyson ihmisistä. Ihmiset ansaitsevat aina asiallisen kohtelun. Oikeassa hädässä olevat ovat myös turvapaikan tarpeessa. Myös palautettavien asia tulisi käsitellä mahdollisimman nopeasti.

Liittokokous

Rauman  liittokokouksen odotetuimpia uutisia oli Paavo Kiljusen yksimielinen jatkovalinta liiton puheenjohtajaksi vuosille 2016– 17. Raumalla Kiljunen vannotti, että edessä oleva kausi tulee varmasti jäämään hänen viimeisekseen.

Liiton hallitukseen oli ehdolla kuusi henkilöä ja paikkoja oli jaossa vain viisi, joten asiasta jouduttiin äänestämään. Vaalin ääniharava oli ensimmäistä kertaa ehdolla ollut Kanta-Hämeen Rauhanturvaajien puuhakas sihteeri Kirka Waldén, joka sai kaikkiaan 84 ääntä. Hallitukseen vuosiksi 2016–17 valittiin myös Esko Hakulinen (77) Seinäjoelta, Hannele Toivonen (64) Kankaanpäästä, Kirsti Kujanpää (50) Helsingistä ja Mauri Ikonen (38) Turusta. Kujanpää ja Ikonen ovat Waldénin tapaan uusia hallitushenkilöitä.

Liisa Jaakonsaari

Suomalaisen politiikan konkariosastoa edustava europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari pitää rauhanturvaamista ja sotilaallista kriisinhallintaa maamme ulko- ja turvallisuuspolitiikan ehdottomana ydinalueena ja vahvuutena. Surukseen Jaakonsaari on kuitenkin joutunut huomaamaan, että panostus on heikkenemässä.

– Suomessa ei olla enää niin innostuneita osallistumaan rauhanturvatyöhön kuin aikaisemmin. Ehkä sitten on niin, että kokonaisuutta ei ymmärretä riittävästi. Jos Suomen osallistuminen rauhanturvaamiseen heikkenee ja samalla leikataan kehitysyhteistyön määrärahoja, niin samalla vähenee myös Suomen vaikutusvalta, Jaakonsaari ilmoittaa.

Suomen Rauhanturvaajaliiton Raumalla kokoontunut syysliittokokous kutsui raikuvien suosionosoitusten saattelemana ministeri Elisabeth Rehnin liiton kunniajäseneksi. Rehnin piti alun perin tulla itsekin paikalle kokoukseen, mutta edelleen aktiivisesti maailmaa kiertävä ministeri joutui asettamaan New Yorkissa järjestetyn YK:n turvallisuusneuvoston kokouksen Rauman edelle.

Seuraavassa Elisabeth Rehnin liittokokoukselle lähettämä kiitoskirje kokonaisuudessaan:

”Toukokuun lopulla minulle tuli sisällöltään mitä ilahduttavin kirje puheenjohtaja Paavo Kiljuselta. Liittonne hallitus oli päättänyt esittää syksyn liittokokoukselle, että minut kutsuttaisiin liittokokouksessa Suomen Rauhanturvaajaliiton kunniajäseneksi.