C.P.E. Production Oy

Harvempi sotilaalliseen kriisinhallintaan osallistuva suomalainen tietää, että hänen alhaalla käyttämänsä jouha- eli joukkojenhallintavarusteensa ovat kotimaista tekoa. Rauhanturvaajien ja poliisin käytössä olevat, kotimaassa alusta loppuun asti räätälöidyt suojavarusteet tulevat C.P.E. Productionin tehtaalta Forssasta aina liivejä ja raskaita suojakilpiä myöten.

– Jalka- ja käsisuojat saattavat olla hyvinkin tuttuja sellaisille kavereille, jotka ovat aiemmin pelanneet jääkiekkoa. Ne on nimittäin tehty samoilla muoteilla, millä tehtiin joskus aikanaan Kohon jääkiekkosuojatkin, toimitusjohtaja Harri Kolu yllättää.

Kolun mukaan C.P.E. Production Oy, jonka nimi tulee sanoista Combat Protective Equipment, perustettiin Forssassa toimineen Koho-jääkiekkovarustetehtaan raunioille vuonna 2000. Sieltä on lähtöisin Kolu itsekin.

– Forssassa alettiin tehdä jääkiekkoilijoiden suojavarusteita 1970-luvulla ja niinä aikoina alkoi myös alihankinta Tshekkoslovakiasta. Siellä tehtiin Kohon kaikki jääkiekkohousut ja samassa tehtaassa on sittemmin tehty ompelutöitä myös meille. Itse asiassa ostimme kyseisen tehtaan syyskuun lopulla, paljastaa Kolu, joka on myös C.P.E. Productionin toinen pääosakas.  Toinen on Norjan armeijan entinen
upseeri Per Sabbasen.

– Suomeen ja muualle lähialueelle tulevat varusteet ommellaan kuitenkin edelleen sataprosenttisesti Suomessa ja täällä tehdään käytännössä kaikki tuotekehitys. Käytössä on myös oma harjoituslaboratorio ammuntoja varten, Kolu korostaa.

Suojavarusteita jo Kohon aikana

Suojavarusteita viranomaiskäyttöön Forssassa alettiin valmistaa jo Kohon aikana eli vuonna 1995, kun yritys lähti tekemään voimankäytön harjoituskonseptia Norjan armeijalle. Lähtökohta oli yksinkertainen eli pitää pystyä lyömään tappaakseen, niin vastustaja pystyy jatkamaan vastarintaa ja taas seuraavana päivänä harjoittelemaan.

– Nykyisin C.P.E.-varusteita on armeijakäytössä Norjan ja Suomen lisäksi Tanskassa, Virossa, Ranskassa, Hollannissa ja jopa Israelissa. Poliisille ja rajavartiostoille niitä menee lisäksi vielä useampaan muuhun eurooppalaiseen maahan. Viime aikoina on tietystä syystä ollut sillä sektorilla hyvinkin hektistä aikaa, viittaa Kolu Euroopan ulkorajoja rasittavaan pakolaiskriisiin.

Vientiin C.P.E.:n koko tuotannosta menee tällä hetkellä noin 90 prosenttia. Yrityksen voittaman NSPA-kilpailutuksen (Nato Support and Procurement Agency) ansiosta myös Nato-maat voivat ostaa tavaraa suoraan Suomesta.

Haixeja Suomen rauhanturvaajille

Suomen puolustusvoimille C.P.E. toimittaa suojavarusteiden lisäksi myös saksalaisvalmisteisia Haixin maihinnousukenkiä. Haixit kuuluvat nykyisin niin rauhanturvaajien kuin ilmavoimienkin varustukseen.

– Kaikki Hornetit lennetään Haixin kengillä, Harri Kolu kehaisee.

Haixeja valmistetaan vuodessa kaikkiaan 1,3 miljoonaa paria ja niiden reklamaatioprosentti on ainoastaan 0,8. Vuonna 1948 palolaitosten tarpeisiin perustetun yrityksen kenkiä on varsin tuoreilla sopimuksilla toimitettu Ranskan armeijalle 300 000 ja brittiarmeijalle puolestaan 50 000 paria. C.P.E.:n maahantuomia Haixeja, puolalaisvalmisteisia Helikon-Texin taktisia tekstiilejä, korealaisia Nitecoren huipputehokkaita valaisimia ja muita varusteita myydään kuluttajille tytäryhtiö C.P.E. Sales Finland Oy:n kautta.

– Viranomaiskauppa elättää meitä edelleen, mutta sen sivussa kuluttajamyynti on koko ajan selvässä kasvussa. Ihmiset ovat kiinnostuneita toiminnallisista ja monikäyttöisistä military-henkisistä varusteista, joiden kestävyys ja laatu on testattu erittäinkin vaativissa
olosuhteissa, myyntipäällikkö Mikko Känkänen selvittää.

C.P.E.:n maahantuomia varusteita myyvät eteenpäin muun muassa Inttistore, Vaeltajankauppa, Varusteleka ja Salainen Agentti.

Teksti ja kuva: Asko Tanhuanpää