Suomen Rauhanturvaajaliiton Raumalla kokoontunut syysliittokokous kutsui raikuvien suosionosoitusten saattelemana ministeri Elisabeth Rehnin liiton kunniajäseneksi. Rehnin piti alun perin tulla itsekin paikalle kokoukseen, mutta edelleen aktiivisesti maailmaa kiertävä ministeri joutui asettamaan New Yorkissa järjestetyn YK:n turvallisuusneuvoston kokouksen Rauman edelle.

Seuraavassa Elisabeth Rehnin liittokokoukselle lähettämä kiitoskirje kokonaisuudessaan:

”Toukokuun lopulla minulle tuli sisällöltään mitä ilahduttavin kirje puheenjohtaja Paavo Kiljuselta. Liittonne hallitus oli päättänyt esittää syksyn liittokokoukselle, että minut kutsuttaisiin liittokokouksessa Suomen Rauhanturvaajaliiton kunniajäseneksi.

On vaikeaa kuvailla miten sykähdyttävä tämä uutinen oli minulle – olinhan viimeiset 25 vuotta enemmän tai vähemmän seurannut YK:n rauhanturvaajien työtä eri puolilla maailmaa, ja minulla oli kunnia saada toimia puolitoista vuotta Sarajevossa johtaen SRSG:n tehtävässä United Nations Mission in Bosnia and Herzegovina.

Senkin jälkeen kaikkiin tehtäviini on tärkeänä osana kuulunut YK ja sen rauhanturvaamisen kehittyminen. Ilomielin kerroin tulevani paikalle liittokokoukseen Raumalle.

Mutta tehän kaikki tunnette YK:n ja sen järjestelyt! Olen ollut mukana päivittämässä raporttia YK:n Päätöslauselmasta 1325, Naiset Rauha ja Turvallisuus, jonka käsittely Turvallisuusneuvostossa oli määrätty jo vuosi sitten pidettäväksi 22.10.2015, 15 vuotta 1325:n hyväksymisen jälkeen.

Tämänhetkinen puheenjohtajamaa Espanja kuitenkin päätti aikaistaa käsittelyn yhdeksällä päivällä, joten pääsen New Yorkista kotiin vasta 17.10 iltapäivällä. Olen tehnyt realistisen arvion, ettei kuntoni sentään kaikkea kestä, joten Raumalle en pääse valitettavasti.

Voin vielä kertoa että tätä kirjoitettaessa huomenna 9.10. matkaan Bosniaan suomalaisen tiimini kanssa vuodelta 1995, jolloin aloitin YK:n ihmisoikeusraportoijana entisen Jugoslavian alueella. Yhdessä sen aikaisten sihteerien, tulkkien ja autonkuljettajien kanssa muistelemme 20 vuotta sitten alkanutta taivalta.

Balkan on pysynyt erittäin läheisenä minulle, olen vieraillut siellä useamman kerran vuodessa. Surullisena seuraan varsinkin Bosnian hankalaa poliittista tilannetta.

Kiittäen nöyränä ja iloisena kunnianosoituksestanne, toivotan teille mitä rattoisimpaa iltaa, ja hyvää kokousta ennen sitä! ”

Aiemmin Suomen Rauhanturvaajaliiton ja sen edeltäjän Suomen Sinibarettiliiton kunniajäseniksi on kutsuttu jalkaväen kenraali Armas Martola, Kyproksen konsuli Kosti Ilveskero, kenraali Ensio Siilasvuo, kenraaliluutnantti Lauri Koho, everstiluutnantti Aulis Laine, eversti Pentti Laamanen, toiminnanjohtaja Pekka Aalto, eversti Vesa Yrjölä, kenraali Gustav Hägglund, päätoimittaja Hannu Levänen ja kenraalimajuri Heikki Holma. Liiton kunniapuheenjohtaja on everstiluutnantti Aulis Laine.

 

Asko Tanhuanpää