Liittokokous

Rauman  liittokokouksen odotetuimpia uutisia oli Paavo Kiljusen yksimielinen jatkovalinta liiton puheenjohtajaksi vuosille 2016– 17. Raumalla Kiljunen vannotti, että edessä oleva kausi tulee varmasti jäämään hänen viimeisekseen.

Liiton hallitukseen oli ehdolla kuusi henkilöä ja paikkoja oli jaossa vain viisi, joten asiasta jouduttiin äänestämään. Vaalin ääniharava oli ensimmäistä kertaa ehdolla ollut Kanta-Hämeen Rauhanturvaajien puuhakas sihteeri Kirka Waldén, joka sai kaikkiaan 84 ääntä. Hallitukseen vuosiksi 2016–17 valittiin myös Esko Hakulinen (77) Seinäjoelta, Hannele Toivonen (64) Kankaanpäästä, Kirsti Kujanpää (50) Helsingistä ja Mauri Ikonen (38) Turusta. Kujanpää ja Ikonen ovat Waldénin tapaan uusia hallitushenkilöitä.

Kuopion Tuomas Oinosen (31) osaksi tuli jäädä tällä kertaa hallituksen ulkopuolelle. Vanhoista hallituksen jäsenistä paikastaan luopuivat Hari Paattimäki Porista, Heikki Pietilä Helsingistä ja Kari Vilkko Nokialta.

Raumalla valittujen lisäksi Suomen Rauhanturvaajaliiton hallituksessa istuvat Tom Asplund, Rainer Fabricius, Henry Helakorpi, Heta Ravolainen-Rinne ja Riku Tenhunen.

Hallitus valitsee keskuudestaan liiton varapuheenjohtajat ensi vuodeksi. Jatkossa varapuheenjohtajavalinnoissa palataan entiseen käytäntöön eli valinta tehdään syysliittokokouksessa. Muutoksesta liiton sääntöihin tältä osin tehtiin yksimielinen päätös Rauman liittokokouksessa, mutta käytäntöön se voidaan ottaa vasta, kun korjatut säännöt on hyväksytty Patentti- ja rekisterihallituksessa.

Liiton tilintarkastajana jatkaa Hans Bertell ja varatilintarkastajana Mikko Sillanpää. Molemmat tulevat KPMG Oy Ab tilintarkastusyhteisöstä. Raumalla tehtiin päätös myös liiton jäsenmaksun nostamisesta. Puheenjohtaja Paavo Kiljusen mukaan painetta tähän tuo erityisesti muuttoautojen verovapauden poistaminen, mikä näkyy Rauhanturvaaja- lehdessä radikaalina ilmoitusmäärän vähenemisenä.

– Jäsenmaksua on pakko korottaa, jos haluamme selvitä kunnialla tulevasta juhlavuodesta. Jäsenmaksun hinnassa ollaan kuitenkin jo aika lähellä kipurajaa, Kiljunen myönsi.

Positiivisina asioina puheenjohtaja nosti esiin rauhanturvaajille tulossa olevan veteraanistatuksen sekä URLUS-säätiön tuella toteutetun kuntoutuksen, jota on pystytty tarjoamaan jo viidelletoista entiselle rauhanturvaajalle.

Baretti päässä ei toreilla mellasteta

Kiljunen puuttui myös Suomen tämän hetken ykköspuheenaiheeseen eli
pakolaiskriisiin.

– Pää kannattaa pitää kylmänä, kun on kysymys turvapaikanhakijoista. Liitolla ei ole asiaan virallista kantaa eli jokaisen meistä voi toimia asian suhteen itsenäisesti. Rauhanturvaajilla pitäisikuitenkin olla keskimääräistä parempi ymmärrys niistä syistä, mitkä ajavat ihmiset pois kodeistaan. Sen ymmärryksen pohjalta pitäisi olla itsestään selvää, että jätetään baretti ja intialaiset kotiin, kun lähdetään toreille ja mielenosoituksiin mellastamaan.

– Liiton ja yhdistysten omat tapahtumat ovat tietysti eri juttu. Niissä barettia ja intialaisia voi kantaa entiseen malliin, painotti Kiljunen.

– Olisi suotavaa, että meidän kokemuksellamme olisi käyttöä myös maahanmuuttajien kotouttamistyössä, mutta silloinkin kannattaa jättää baretti pois. Barettipäisiä miehiä ja luotejapakoon ihmiset ovat nimittäin lähteneetkin, puheenjohtaja jatkoi. Puheenvuoronsa lopuksi puheenjohtaja muistutti kokousväkeä myös työstä veteraanien hyväksi.

 

– Muistetaan hoitaa kunniakansalaistemme tukitehtävä kunnialla loppuun asti ja siinä samassa pidetään tietysti huolta myös niistä suomalaisista rauhanturvaajista, jotka tukea tarvitsevat. Meidänkin joukkomme vanhin on jo 96-vuotias.

Puhetta Rauman liittokokouksessa johtivat Jussi Aarnio ja Kyösti Kuikka ja kokouksen sihteereinä toimivat puolestaan vanhalla rutiinilla Ville Mäntysaari ja Raimo Aukeala.

 

Teksti ja kuva: Asko Tanhuanpää