Paavo Kiljunen

Paavo Kiljunen
Puheenjohtaja

Viime kuukausien aikana olemme todistaneet Euroopassa melkoista kansainvaellusta. Sekasorto Syyriassa, Irakissa ja Pohjois-Afrikassa on ajanut ihmisiä kodeistaan. Paine on purkautunut Suomeen saakka. Samalla on käynnistynyt ajoittain kuumana käyvä keskustelu. Toisaalta ymmärretään ihmisten hätää, mutta samalla epäillään pakolaisten motiiveja. Arvellaan osan olevan hakemassa vain parempaa elintasoa. Puhutaan jopa hyvinvointivaltion vetovoimatekijöistä. Samalla yritetään suurella vaivalla sovittaa suomalaista hyvinvointivaltiota tämän ajan toimintaympäristöön.

Turvapaikanhakijoiden kohtelua ohjaavat kansainväliset sopimukset. Sopimukset eivät kuitenkaan näytä toimivan hallitsemattomaksi karanneessa tilanteessa. Joka tapauksessa kysymyson ihmisistä. Ihmiset ansaitsevat aina asiallisen kohtelun. Oikeassa hädässä olevat ovat myös turvapaikan tarpeessa. Myös palautettavien asia tulisi käsitellä mahdollisimman nopeasti.

Rauhanturvaajilla on kokemuksistaan nouseva perusymmärrys pakolaisten motiiveja kohtaan. Kriisialueilla palvelleilla voisi olla myös jotain annettavaa vapaaehtoistoimijoina. On kielitaitoa, järjestelykykyä ja kriisialueiden kulttuurien ymmärrystä. Jäsenyhdistysten ja yksittäisten
vapaaehtoisten kannattaakin tarjoutua tukemaan virallisia toimijoita paikallisten olosuhteiden ja tarpeiden mukaan. Tänne jäävien kotouttamisessa rauhanturvaajilla voisi olla hyvinkin käyttöä. Ainakaan rauhanturvaajan taustalla ei tässä asiassa odoteta kenenkään sortuvan ylilyönteihin sen enempää sosiaalisessa mediassa kuin muutenkaan. Opittua sovittelijan tehtävää voi jatkaa kotimaassakin.

Rauhanturvaajat ovat olleet tekemässä työtä, jonka tavoitteena on estää nyt koetun kaltaiset kriisien seuraukset. Ihmisiä pitäisikin kyetä auttamaan kotimaissaan. Vallasta väkivalloin taistelevat pitäisi saada aisoihin ajoissa. Tämä tapa tulisi kansainväliselle yhteisölle halvemmaksi. Se olisi myös inhimillisin tapa tukea kriisialueiden ihmisiä. Toivottavasti YK, EU ja koko kansainvälinen yhteisö ottavat opikseen ja ovat jatkossa tilanteen tasalla ja jatkuvasti hereillä.

 

Syksyn liittokokous järjestettiin Raumalla. Päätökset saatiin aikaiseksi hyvässä hengessä. Lämpimät kiitokset vielä Rauman Seudun Rauhanturvaajille onnistuneista kokousjärjestelyistä.

 

Paavo Kiljunen
Puheenjohtaja