<strong>Asko Tanhuanpää Päätoimittaja</strong>

Asko Tanhuanpää
Päätoimittaja

Yksi Raumalla järjestetyn liittokokouksen odotetuista päätöksistä oli puheenjohtaja Paavo Kiljusen saama yksimielinen luottamus seuraavalle kaksivuotiskaudelle. Vastaehdokkaita ei ollut. Henkilökohtaisesti rohkenen olla sitä mieltä, että parempia vaihtoehtoja ei yksinkertaisesti olisi mistään löytynytkään.

Kiljusen toinen kausi alkaa juhlan merkeissä, sillä vuonna 2016 tulee kuluneeksi tasan 60 vuotta suomalaisten ensimmäisestä YK-operaatiosta Suezilla. Juhlavuoden tärkein anti on jo valmiiksi neuvotellun kriisinhallintaveteraanistatuksen saaminen kaikille koskaan ”alhaalla” olleille suomalaisille. Kaikkiaan meitä on ollut noin 47 000 eli äkkiä ajatellen pieni määrä. Suomen väkilukuun suhteuttaen kysymys on kuitenkin lähes täydestä prosentista ja se on jo paljon se.

Rauhanturvaamisen juhlavuosi huipentuu Lahdessa järjestettävään valtakunnalliseen 60-vuotisjuhlaan, jossa itse juhlakalun eli suomalaisen rauhanturvaajan soisi nousevan päärooliin poliittisten äänitorvien sijaan. Kymmenen vuotta sitten Tampere-talolla juhlituissa viisikymppisissä meille jäi lähinnä narikkavahdin rooli. Siihen ei saa toista kertaa tyytyä. Tässä suhteessa luotan erityisen paljon Kiljuseen ja kolmeen leijonaan. Kiljusen ja häntä edeltäneen

Heikki Holman henkilökohtaisen arvovallan myötä Rauhanturvaajaliittokin on saanut sen arvon, minkä liitto ansaitsee.

Juhlat jatkuvat vuonna 2017, kun itsenäinen Suomi juhlii ensimmäisen satasensa paukkumista. Suotavaa olisi, että siinä vaiheessa muistettaisiin myös pienen Suomen rooli kansainvälisen rauhanturvaamisen suurvaltana.

Kolmivuotinen juhlarupeama tiivistyy vuoteen 2018, jolloin Rauhanturvaajaliitto täyttää 50 vuotta. Tuohon juhlavuoteen liitto lähtee mitä suurimmalla todennäköisyydellä jo jonkun muun kuin Paavo Kiljusen johdolla. Itselläni olisi useampikin hyvä, maailmalla kannuksiaan ansainnut ehdokas, mutta nimet pidän toistaiseksi omana tietonani. Yhteinen nimittäjä kyseiselle kolmikolle on kenraalikunta. Minusta lähes mikä tahansa muu vaihtoehto olisi yhtä kuin taantumus ja siihen meillä ei yksinkertaisesti ole varaa.

Lähes-sanalla edellisessä kappaleessa jätän oven auki oikeasti johtavassa asemassa oleville valtakunnan tason yritysjohtajille ja ministeritason politiikoille. Kansanedustajatasoon en jaksa uskoa, sillä kokemukseni mukaan vain aniharva kansanedustaja kykenee hoitamaan tehtäväänsä liittotason puheenjohtajana muuta kuin korkeintaan symbolisena johtajana. Siinä tilanteessa valta valuisi vääjäämättä toimistotasolle.

Ps. Tehtiin Raumalla toki muitakin hyviä päätöksiä kuin vain Kiljusen valinta puheenjohtajaksi. Minusta Elisabeth Rehnin kutsuminen Rauhanturvaajaliiton kunniajäseneksi historian ensimmäisenä naisena avaa nimittäin täysin uuden ulottuvuuden koko toimintaan. Viimeistään nyt Rauhanturvaajaliiton tuntevat muutkin kuin vain me rauhanturvaajat itse.

 

Asko Tanhuanpää
Päätoimittaja