Rauhanturvaaja 6/15

niinist 615

Libanonin operaatio säilyy Suomen suurimpana rauhanturvaamisoperaationa myös vuoden 2016 jälkeen. Tämänvahvistaa puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.). Suomi siis jatkaa operaatiossa, vaikka johtovastuu päättyykin ensi vuoden lopulla.

 – Kun johtovastuu päättyy vuoden 2016 lopussa, meillä jää Libanoniin noin 170 sotilasta ja se on jatkossakin Suomen suurin rauhanturvaamisoperaatio, toteaa Niinistö.
Ensi vuonna Suomella on EU:n taisteluosaston valmiusvuoro yhdessä Iso-Britannian kanssa. Vastaavanlaisia valmiusvuoroja Suomella on ollut kaksi kertaa aiemminkin, mutta joukkoja ei ole kertaakaan lähetetty tehtävään.

 

Juha JalkanenOn paikallaan summata suomalaisen rauhanturvaamisen 59. vuoden saldo edunvalvonnan näkökulmasta. Mitä olemme saaneet aikaan? Käsittelen tässä mielestäni tärkeimmät saavutukset.

Päättymäisillään oleva kriisinhallintavuosi on yhdellä tavalla historiallinen. Puolustusministeri Carl Haglund hyväksyi maaliskuussa kriisinhallinnan kansallisen veteraaniohjelman, joka ulottuu vuoteen 2019. Ohjelma on laadittu laajassa poikkihallinnollisessa yhteistyössä. Sen toteuttamisessa viranomaisten lisäksi Rauhanturvaajaliitolla on merkittävä rooli.

Keskeiset tavoitteet ovat kattavan tukiverkon rakentaminen, kriisinhallintaveteraanistatuksen
luominen ja palveluksen aikaisen tuen kehittäminen. Tukiverkon rakentaminen tarkoittaa palveluksen jälkeisen
tuen kokonaisuutta, joka kattaa yhteydenpidon, yhden luukun periaatteella toimivan neuvontapalvelun ja muun viranomaistuen, vapaaehtoisjärjestöjen toimintaan perustuvan vertaistuen sekä seurannan.

<strong>Asko Tanhuanpää Päätoimittaja</strong>

Asko Tanhuanpää
Päätoimittaja

Puolustusministeri Jussi Niinistö vahvisti marraskuun lopulla sen, mitä rauhanturvaajapiireissä on odotettu jo pitkään – Suomi jatkaa Afganistanin operaatiossa. Vahvuus ensi vuonna on näillä näkymin 40 sotilasta. Niinistön mukaan tilanne Afganistanissa on jäädytetty, eivätkä operaatiossa mukana olevat maat halua vetää joukkojaan takaisin vuoden 2016 aikana. Näin piti toimia alkuperäisen suunnitelman mukaan. Tiennäyttäjänä Afganistanissa toimi tälläkin kertaan Yhdysvallat.

Maailman muutenkin epästabiilin turvallisuustilanteen ja ennen muuta Afganistanin kansan kannalta länsimaiden
päätös jatkaa Afganistanissa on ainoa oikea. Yht´äkkinen ja yksipuolinen vetäytyminen maasta, johon länsimaat ensin Yhdysvaltojen johdolla hyökkäsivät, olisi merkinnyt väistämätöntä paluuta synkkään keskiaikaan. Siinä ajassa olisi ollut enää turha haaveilla naisten koulutuksesta, tasa-arvosta puhumattakaan.

Rauhanturvaaja-lehti järjestää ensi huhtikuussa yhdessä saksalaisen Fuxtravel-matkatoimiston kanssa lukijamatkan Berliiniin, mikäli mukaan saadaan riittävä määrä osanottajia.

Nelipäiväisen matkan ensimmäisenä päivänä lennetään Air Berlinin reittivuorolla Helsinki-Vantaalta Berliiniin. Vastassa Tegelin lentoasemalla on suomalainen opas. Päivän ohjelmassa on kaupunkikiertoajelu ja lounas, joiden jälkeen majoitutaan neljän tähden Wyndham Garden - hotelliin (www.wyndhagardenberlin.com).

Toisena matkapäivänä tutustutaan Saksan puolustusvoimien toimintaan ja Berliinin muurimuseoon. Lounas nautitaan kaupungilla. Illalla on mahdollisuus seurata Berliiniin upeata Fridrichstadt Palast variete-showta lisämaksusta.

Kolmas päivä vietetään noin 30 kilometrin päässä Berliinistä sijaitsevassa Brandenburdin osavaltion pääkaupungissa Potsdamissa. Kaupungin loiston ajasta muistuttavat yhä monet upeat palatsit ja mahtavat puutarhat. Päivän aikana vieraillaan kuuluisassa keisari Vilhelm II pojalleen rakennuttamassa Cecilienhof-linnassa. Potsdam-päivän ohjelmassa on myös tutustuminen idylliseen venäläiseen kylään, Aleksandrovkaan, ja KGB-vankilaan.

Pekka Haavisto Ulkoministeriön erityisedustajana Afrikan kriisialueilla toimiva kansanedustaja Pekka Haavisto (vihr.) tarjosi pysäyttävän uutisen puhuessaan Pirkanmaan Rauhanturvaajien marraskuun messi-illassa. Haavisto nimittäin paljasti, että Suomen somaliyhteisöstä on lähtenyt prosentuaalisesti laskien enemmän taistelijoita Isis-järjestön riveihin kuin mistään muusta EU-maasta.

– Sitä ei kukaan osaa varmasti sanoa, mistä tämä johtuu, Haavisto sanoo.

Pekka Haaviston otsikkona Tampereen Suomalaisella Klubilla järjestetyssä tilaisuudessa oli ”Afrikan kriisit ja niiden vaikutus Suomeen ja Eurooppaan”. Pohjaa puheilleen kansanedustaja oli hakenut Venäjälle ja Afrikkaan suuntautuneelta työmatkalta – hän tuli rauhanturvaajien eteen käytännössä suoraan lentokentältä.