Paavo Kiljunen

Paavo Kiljunen
Puheenjohtaja

Jälleen yksi toimintavuosi alkaa olla takana. Vuosi on ollut tapahtumarikas. Maallamme on uusi hallitus. Suomea reivataan tuloskuntoon sekä rakenteiden kehittämisellä että julkisen talouden säästöillä. Hallitusohjelmassa linjattiin myös kriisinhallintaosallistumista reippaasti alemmalle tasolle, jopa alle sadan rauhanturvaajan.

Maailman tilanne on puolestaan kehittynyt vain huonompaan suuntaan. Ukrainan sekavassa asetelmassa ei ole juuri valoa näkyvissä. Konflikti on syväjäässä. Lähi-idässä Syyrian verinen sisällissota jatkuu ja ISIS terrorisoi ihmisiä useamman valtion alueella. Eurooppa kipuilee valtavien pakolaisvirtojen kanssa. Se on myös varpaillaan Pariisin terrori-iskujen seurauksena.
Afganistanissakin homma on pahasti kesken.

Kriisinhallinnan kysyntä näyttääkin olevan kasvussa. Hallitus on joutunut pohtimaan keväistä arviotaan uusiksi. Suomen osallistumisvahvuus ei ole putoamassa ainakaan hallitusohjelmassa kaavaillulla tavalla. Jälleen on nähty konkreettisesti, että Suomen ja suomalaisten etua puolustetaan myös osallistumalla kansainvälisen yhteisön osana kriisien asetteluun niiden syntysijoilla.

Positiivistakin on tapahtunut. Rauhanturvaajien veteraaniasia on edennyt. Kriisinhallinnan
veteraaniohjelman jatkoon sisältyy myös veteraani-status. Statuksen sisällöstä ja etuuksista aletaan neuvotella tulevan juhlavuoden aikana. Jälleen kerran on syytä muistuttaa, että status ei tarkoita samaa kuin sotiemme veteraanien asema. Emme tavoittele vastaavaa kunniakansalaisuutta. Ajamme omaa asiaamme eri lähtökohdista, erillisenä ja eri resurssein.

Tulevana vuonna juhlitaan rauhanturvaamisen 60-vuotista historiaa. Juhlavuosi näkyy myös liiton tapahtumissa monin tavoin. Juhlavuosi on hyvä mahdollisuus saada näkyvyyttä liiton toiminnalle ja tavoitteille. Tämän onnistuminen edellyttää, että eriväriset baretit näkyvät tapahtumissa.
Tervetuloa siis runsain joukoin näkymään ja edistämään yhdessä liiton tavoitteiden toteutumista.

Toivotan kaikille rauhanturvaajille sekä heidän läheisilleen Rauhallista Joulua sekä Turvallista ja Onnellista Uutta Vuotta. Samaa toivotan liiton yhteistyökumppaneille ja tukijoille. Lämmin kiitos kuluneen vuoden aikana saamastamme arvokkaasta tuesta.

 

Paavo Kiljunen
Puheenjohtaja