Elisabeth RehnMinisteri Elisabeth Rehn vastaanotti Helsingissä järjestetyssä tilaisuudessa kunniakirjan, joka kertoo Suomen Rauhanturvaajaliiton kutsuneen hänet historiansa ensimmäiseksi naispuoliseksi kunniajäseneksi. Perusteluissa mainittiin muun muassa Rehnin ratkaiseva panos siihen, että ovet rauhanturvaoperaatioihin ja sittemmin myös asepalvelukseen aukenivat suomalaisille naisille.

– Kunniajäsenyys on minulle iso asia, sillä rauhanturvaaminen on ollut aina erittäin lähellä sydäntäni muutenkin kuin vain mukana olleiden hienojen naisten takia. En ikävä kyllä päässyt mukaan Raumalla järjestettyyn liittokokoukseen kunnianosoitusta vastaanottamaan, mutta ensi keväänä pyrin olemaan mukana hinnalla millä hyvänsä, Rehn lupasi Rauhanturvaajaliittoa Helsingin tilaisuudessa edustaneille Paavo Kiljuselle ja Tapani Forsströmille.

Rauman liittokokous, missä kunniajäsenyydestä päätettiin, jäi Rehniltä väliin erittäin hyvän syyn takia, sillä hän oli kokouksen aikaan palaamassa Suomeen YK:n turvallisuusneuvoston kokouksesta New Yorkista. Kokouksen aihe oli Rehnille erittäin rakas eli Naiset, rauha ja turvallisuus.

– Olin ollut juuri New Yorkin matkan alla entisten työtovereideni ja alaisteni kanssa muistelemassa menneitä Bosniassa. Siellä minulle lankesi myös vastuu auton ajamisesta, sillä tunsin meistä parhaiten paikalliset tiet. Herra Google ei ole ikinä liikkunut Bosnian karjateillä, joten hänestä ei olisi uuri apua suunnistamisessa ollut, naurahti Rehn.

– Ihan täydellisesti reissu ei sentään mennyt, sillä jouduin sulkemaan luottokorttini Sarajevossa tapahtuneen sekaannuksen vuoksi. Silloin ehdin jo hetken ajatella sitäkin, että pitäisikö pitkien matkojen osaltani loppua, hän paljasti.

”YK on minun organisaationi”

Elisabeth Rehn vietti Bosnia-Hertsegovinassa kaikkiaan nelisen vuotta. Vuosina 1995–97 Rehn hoiti maassa YK:n ihmisoikeusraportoijan virkaa ja 1998–99 hän oli koko YK:n siviilimission UNMIBH:n päällikkö eli käytännössä maailmanjärjestön alipääsihteeri.

– Näin jälkikäteen uskallan sanoa, että työskentely Sarajevossa oli välillä aikamoista räpeltämistä, kun kaikki kansainväliset toimivat varjelivat vain mustasukkaisesti omaa alaansa. Turvallisuudesta vastanneet osapuolet eli UNMIBH ja SFOR hoitivat kuitenkin oma tehtävänsä alusta loppuun asti mallikkaasti, Rehn selvitti.

Rehn painotti Rauhanturvaajaliiton edustajille, että YK on aina ollut hänen organisaationsa. Hänen mukaansa on väärin, että ihmiset katsovat yleensä vain maailmanjärjestön epäonnistumisiin unohtaen kaiken sen hyvän, mitä on vuosikymmenten saatossa saatu aikaiseksi.

– YK:ta on kiittäminen siitä, että maailman lapsikuolleisuus on laskenut radikaalisti, tyttöjen mahdollisuudesta käydä koulua ja luonnollisesti myös turvallisuuteen liittyvistä asioista.

Turvaneuvosto on impotentti

Kaikkeen YK:n toimintaan ei Rehnkään sentään voi olla tyytyväinen. Maailma olisi hänen mukaansa paljon parempi paikka, jos suurvallat eivät sotkisi omia intressejään
niin paljon ensimerkiksi Syyrian asioihin.

- Siellä sekä Yhdysvallat, Venäjä että EU ajavat liian vahvasti omia tarkoitusperiään, Rehn kritisoi.

- Sääli sanoa, mutta turvallisuusneuvosto, jonka pitäisi olla maailman rauhan tekijä, on tällä hetkellä impotentti toimija, hän tiivisti.

Elisabeth Rehn painotti, että Syyriassa ei saa suinkaan antaa periksi, vaikka rauha näyttääkin olevan mahdoton saavuttaa.

– Minä toivoisin, että neuvottelupöydässä olisi tilaa myös Syyrian voimakkaille naisliikkeille. Naiset muodostavat sielläkin verkoston, jota ei voi aliarvioida. Heillä on rauha käsissään.

– Rauhanneuvotteluissa ei saisi vain katsoa korjaamista kaipaavaa kovaa infrastruktuuria, vaan huomiota pitäisi kiinnittää korostetusti myös sodan takia traumatisoituneisiin ihmisiin. Jos esimerkiksi koulut eivät voi toimia vihollisuuksien takia, saattaa sillä olla ihan liian kauaskantoiset vaikutukset maan tulevaisuuteen.

Epämukava turvallisuusolo

Maailman tilanteesta ministeri Rehn hyppäsi sujuvasti Suomeen, eikä kuva täältäkään katsottuna ole välttämättä kovin ruusuinen.

– Ensimmäisen kerran sodan jälkeen, minkä ajan muistan vielä erittäin hyvin, minulla on epämukava olo koskien meidän turvallisuuttamme. Tunne on sanalla sanoen erittäin epävarma Venäjän käyttäytymisen takia. He ovat unohtaneet, että meidän aluettamme tulee kunnioittaa niin merellä kuin ilmassakin.

– Tässä tilanteessa en ole välttämättä kauhean onnellinen siitäkään, että Nato kuljettaa koko ajan lisää tavaraa toiselle puolelle lahtea. Meri Suomen ja Viron välillä on nimittäin ihan liian kapea, muistutti Rehn.

Rehnin mukaan suomalaisten on väärin tuudittautua ajatukseen siitä, että meille ei voisi tapahtua mitään.

– Minä kuuluin jo puolustusministeriaikanani niihin, jotka uskalsivat nostaa Naton esille meille varteenotettavana vaihtoehtona ja sitä samaa mieltä olen edelleenkin, Rehn tiivisti.

 

Teksti ja kuva: Asko Tanhuanpää

Elisabeth Rehn sai Rauhanturvaajaliitolta muistolahjaksi valokuvan, missä silloinen puolustusministeri seuraa ensimmäisten naisrauhanturvaajien koulutusta Niinisalossa. Turun Sanomien valokuvaajan ottaman kuvan löysi omista arkistoistaan turkulainen Teuvo Tikkanen.