Pekka Haavisto Ulkoministeriön erityisedustajana Afrikan kriisialueilla toimiva kansanedustaja Pekka Haavisto (vihr.) tarjosi pysäyttävän uutisen puhuessaan Pirkanmaan Rauhanturvaajien marraskuun messi-illassa. Haavisto nimittäin paljasti, että Suomen somaliyhteisöstä on lähtenyt prosentuaalisesti laskien enemmän taistelijoita Isis-järjestön riveihin kuin mistään muusta EU-maasta.

– Sitä ei kukaan osaa varmasti sanoa, mistä tämä johtuu, Haavisto sanoo.

Pekka Haaviston otsikkona Tampereen Suomalaisella Klubilla järjestetyssä tilaisuudessa oli ”Afrikan kriisit ja niiden vaikutus Suomeen ja Eurooppaan”. Pohjaa puheilleen kansanedustaja oli hakenut Venäjälle ja Afrikkaan suuntautuneelta työmatkalta – hän tuli rauhanturvaajien eteen käytännössä suoraan lentokentältä.

– Kaikkien katseet ovat tällä hetkellä kahdessa arabikevään jälkeisessä konfliktissa eli Libyassa ja Syyriassa. Niistä Libya koskettaa meitä suomalaisiakin erityisen paljon siksi, että se on toinen pääsuunta, mistä tänne tulevat pakolaiset lähtevät matkaan. Toinen suunta on Turkin suunta, Haavisto muistuttaa.

– Kun hallinto Libyassa kukistui, tuli maasta vapaiden pelaajien maa. Gaddafin hallinnolla oli sopimus Euroopan Unionin kanssa. Se takasi, ettei Libya ole kauttakulkumaa Eurooppaan. Nyt siellä on käytännössä kaksi hallitusta, eikä kukaan taida tietää, kumman kanssa voisi tehdä sopimuksen, ihmettelee Haavisto.

Kansanedustaja Haavisto sanoo keskustelleensa Libyan tilanteesta Kairossa paikallisten viranomaisten kanssa. Vastapuolella oli hänen mukaansa mietitty, josko Egyptin pitäisi astua sotilassaappailla Itä-Libyaan. Vastaavasti Algeria tuntee sympatiaa Länsi-Libyaa kohtaan.

– Kansallistunteen kannalta se voisi olla Egyptille jopa hyvä ratkaisu, Haavisto miettii.

Jenkkien taktiikka ei ole onnistunut

Pekka Haavisto muistutti pirkanmaalaisia myös siitä, että Yhdysvalloilla on ollut sormensa pelissä niin Libyan kuin Syyriankin sisäisissä sodissa.

 – Amerikkalaisten agenda on ollut yksinkertainen eli hankalaksi koettu johtaja pyritään korvaamaan hallinto uudistamalla. Siinä on vaan käynyt niin, ettei taktiikka ole onnistunut oikeastaan missään. Irakissa Saddam Husseinin sosialistinen Baath-puolue on siirtynyt Isisin riveihin, Libyassa kriisi kärjistyi tunnetuin seurauksin, eikä lännen ajama vallanvaihto ole toiminut Syyriassakaan.

– Afganistanissakaan Taleban ei ole ainakaan heikkenemässä, muistuttaa Haavisto.

Haaviston mukaan suurta kalifaattia eli rajatonta islamilaista maailmaa rakentavassa Isis-liikkeessä on toisaalta yllätytty siinä, että sen ajatukset eivät sovikaan nationalisteille.

Seuraavat sanat kansanedustaja lausui ennen kuin Isis pudotti venäläisen lentokoneen Siinailla ja teki terrori-iskun Pariisin ydinkeskustaan.

– Venäläisillä on erilainen agenda Syyriassa kuin länsimailla. Heillä on ollut taipumus pistää kaikki Syyrian hallintoa vastaan taistelevat tahot samaan koppaan. Seuraavaksi venäläiset tulevat varmasti lisäämään omaa turvallisuusrinkiään Afganistanin ympärillä.

– Monessa paikassa, erityisesti Pohjois- Afrikassa on oltu pelkästään tyytyväisiä siitä, että Venäjä asettaa amerikkalaisille vastapainon. Ja Venäjällä puolestaan tykätään Putinin politiikasta, joka tähtää Venäjän valta-aseman palauttamiseen.

Kiinalaiset ovat aktiivisia Afrikassa

Haavisto nosti esiin myös Kiinan aktiivisen invaasion Afrikkaan. Hänen mukaansa kiinalaiset tekevät nyt täysillä sitä, minkä eurooppalaiset kokevat kaukaiseksi itselleen.

– Eurooppalaisia ei näy Afrikassa likikään samassa mittakaavassa kuin esimerkiksi kiinalaisia, intialaisia, brasilialaisia ja irakilaisia. Kiina tuo lopultakin teollisen kulttuurin Afrikkaan, eikä sen
panos rajoitu pelkästään luonnonvarojen hyödyntämiseen. Kiina rakentaa sinne myös sairaaloita,
kouluja ja yrityksiä, antaa ylipäätään apua, näkee Haavisto.

Kiinasta Haavisto hyppäsi sujuvasti exsiirtomaavalta Ranskaan ja sen entiseen alusmaahan Maliin.

– Malin tilanne on sikäli erikoinen, että entisten kolonialistien eli Ranskan käynnistämää
operaatiota ei juurikaan vastusteta. Ja samaan aikaan sinne on tullut islamistinen voima taistelemaan siirtomaavaltaa vastustaneita vastaan, Haavisto ihmettelee.

Monet käyttävät tilaisuutta hyväkseen

Pekka Haavisto sanoo käyneensä edellä mainitulla matkallaan myös Eritrean pääkaupungissa Asmarassa. Syynä vierailuun olivat tällä kertaa Eurooppaan suuntautuvat pakolaisvirrat.

– Ikävä kyllä pakolaisten joukossa on paljon myös niitä, jotka käyttävät tilaisuutta hyväkseen. Somen aikana yksittäiset kertomukset monistetaan ja todellisuus häipyy kuvasta. Viranomaisten
on niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa vaikea saada selvää, mikä on todellista, mikä taas ei.

– Asetelmat lähtömaissa voivat muuttua hyvinkin äkkiä suuntaan tai toiseen. Afganistanista lähdetään taas aidossa Taleban-liikkeen pelossa, mutta Somaliassa ollaan vastaavasti menossa
kohti parempaa vaihetta. Siellä moni ennen vaarallinen paikka on nyt fiksulle turvallinen, mutta tohelolle tilanne voi olla edelleenkin ihan jotain muuta, Haavisto
tietää.

Kolmen ja puolen miljoonan asukkaan Eritreassa syy lähtöön voi olla Haaviston mukaan esimerkiksi se, että lähtemällä ihminen vapautuu kymmenen vuoden pakollisesta kansalaispalveluksesta. Palaajat eivät rangaistusta saa.

Parempi hajauttaa kuin keskittää

Suomen rauhanturvaoperaatioiden suunnittelussa Pekka Haavisto sanoi lukeutuvansa niihin päättäjiin, jotka haluaisivat panostaa enemmän hajauttamiseen kuin keskittämiseen. Tätä hän perustelee sillä, että hajauttamalla tietoa saadaan enemmän ja tehokkaammin.

– Jos minua joku asia harmittaa, niin se, että muurit ovat kasvaneet turhan suuriksi sotilaallisen kriisinhallinnan ja siviilikriisinhallinnan välillä. Yksi pahimmista asioista
on kehitysyhteistyön leikkaaminen, Haavisto kritisoi.

 

Asko Tanhuanpää