<strong>Asko Tanhuanpää Päätoimittaja</strong>

Asko Tanhuanpää
Päätoimittaja

Puolustusministeri Jussi Niinistö vahvisti marraskuun lopulla sen, mitä rauhanturvaajapiireissä on odotettu jo pitkään – Suomi jatkaa Afganistanin operaatiossa. Vahvuus ensi vuonna on näillä näkymin 40 sotilasta. Niinistön mukaan tilanne Afganistanissa on jäädytetty, eivätkä operaatiossa mukana olevat maat halua vetää joukkojaan takaisin vuoden 2016 aikana. Näin piti toimia alkuperäisen suunnitelman mukaan. Tiennäyttäjänä Afganistanissa toimi tälläkin kertaan Yhdysvallat.

Maailman muutenkin epästabiilin turvallisuustilanteen ja ennen muuta Afganistanin kansan kannalta länsimaiden
päätös jatkaa Afganistanissa on ainoa oikea. Yht´äkkinen ja yksipuolinen vetäytyminen maasta, johon länsimaat ensin Yhdysvaltojen johdolla hyökkäsivät, olisi merkinnyt väistämätöntä paluuta synkkään keskiaikaan. Siinä ajassa olisi ollut enää turha haaveilla naisten koulutuksesta, tasa-arvosta puhumattakaan.

Ääri-islamistien viimeaikaiset toimenpiteet ovat osoittaneet, että maailma tarvitsee rauhanturvaajia, myös suomalaisia, vielä pitkään. Sitä mahdollisuutta en pidä kovinkaan todennäköisenä, että suomalainen sotilas partioisi joskus Pariisin tai Brysselin katuja, mutta tulevaisuuden Syyriassa meitä takuuvarmasti tarvitaan. Eikä tarve johdu todellakaan siitä, että tehtävänä olisi Israelin ja sitä ympäröivien arabimaiden keskinäisten erimielisyyksien estäminen. Tarve lähtee puhtaasti tavasta tulkita koraania. Meitä tarvitaan niin Syyriassa, Libanonissa kuin mahdollisesti myös Irakissa, sekä Siinailla Egyptissä, jotta shiiat eivät tappaisi sunneja ja päinvastoin.

Shiiavaltaisella alueella Libanonissa tällä hetkellä työskentelevät suomalaiset rauhanturvaajat tiedostavat edellä mainitun tosiasian jo nyt. Pahin kauhuskenaario suomalaisten alueella on se,
että sunnit syystä tai toisesta päättäisivät iskeä arkussa kotiin palaavien shiia-uskoisten hizbollah-taistelijoiden hautajaisiin. Sillä hetkellä olisi paikallinen helvetti sanan täydessä merkityksessä irti.

En halua ottaa kantaa Suomeenkin viime kuukausina Afrikan ja Turkin kautta suuntautuneeseen maahanmuuttajien virtaan, mutta yhdestä asiasta haluan muistuttaa. Maahanmuuttajan tai pakolaisen pahin vihollinen on monessa tapauksessa toinen pakolainen, siihen ei meitä valtaväestön edustajia tarvita. Lienee turha korostaa, että meillekin muuttaneiden ihmisten joukossa on tasaisesti sekä shiioja että sunneja.

Kovalla kiireellä perustettuihin vastaanottokeskuksiin nämä ihmiset on ikävä kyllä sijoitettu sekaisin, ottamatta ensin selvää heidän uskontonsa yksityiskohdista. Tässä kiire on mennyt järjen edelle.

 

Asko Tanhuanpää 
Päätoimittaja