Timo Sainio

Timo Sainio työssään, jakamassa herran ehtoollista joulupäivän jumalanpalveluksen jälkeen.

 

Aurinkorannikon suomalaispappi Timo Sainio muistuttaa: "Kirkkaassa auringossa on myös pitkät varjot"

Elämä etelän auringossa on monessa mielessä helppoa ja auvoista, mutta auringolla voi olla myös varjoisampi puoli, joka pitää sisällään yksinäisyyttä, päihdeongelmia, riitoja ja väkivaltaa.

Yhdeksän vuotta Espanjan Aurinkorannikolla pappina työskennellyt Timo Sainio, 60, on saanut vastata useammankin kerran kysymykseen alueella asuvien suomalaisten, kaikkiaan heitä on jopa 20 000-30 000, voinnista. Sainio sanoo empimättä, että lähtökohtaisesti vointi on oikeinkin hyvä.

- Peruselämä täällä on mukavaa ja rentoa, suurin osa suomalaista viihtyy ja haluaa myös pitää huolta terveydestään. Liikkuminen on esteetöntä ja ilmasto sopii hyvin esimerkiksi astmaatikoille, hän tiivistää.

- Joskus tuntuu siltä, että suomalaiset toimittajat tulevat tänne vain hakemaan negatiivisia asioita. Ja kun sellaisia ei muuten löydy, tullaan papin puheille, sanoo Sainio sarkastisesti.

- Kirkkaassa auringossa voi toki olla myös pitkät varjot. Elämä täällä voi ajautua sivuraiteelle samalla tavalla kuin Suomessakin, pastori myöntää.

Aurinkorannikon Isä Camillo

Timo Sainion mukaan suomalainen pappi on henkilö, jonka puheille muiden suomalaisten on helppo tulla. Kaukana kotoa pappi on tiiviimmin kiinni seurakunnassaan.

- Tällaisessa paikassa ei ole muuta mahdollisuutta kuin elää kansan keskellä. Suomessa työ voi olla yhdessä paikassa ja yksityisyys toisessa, mutta täällä omaan linnakkeeseen eristäytyminen on tuhoon tuomittu ajatus.

- Voisi jopa sanoa, että evankelisluterilainenkin pappi on näissä ympyröissä helposti kuin elokuvista tuttu katolinen Isä Camillo, hän on osa ympäröivää yhteiskuntaa, aiemmin muun muassa turistipappina Lapissa ja YK:n rauhanturvaajana toiminut Sainio vertaa.

Yksinäisyys ja alkoholi

Papilta käydään kysymässä hyvinkin arkisia asioita, mutta mukaan mahtuu myös niitä, jotka tulevat purkamaan syystä tai toisesta sydäntään. Yksi yhä enenevässä määrin esiin nouseva asia on yksinäisyys.

- Asunnot täällä ovat yleensä aika pieniä, kotimaasta tuttua tapaa vierailla toisten kodeissa ei juuri ole ja suomalaisista ravintoloista suomalaisine televisiokanavineen saattaa tulla liiankin helposti yksinäiselle ihmiselle olohuone. Kun siihen vielä lisätään se tosiasia, että alkoholin saatavuus on huippuluokkaa, mutta hinnat kaukana huippuluokasta, voi katastrofi olla valmis.

- Toisaalta myös vertaistukea löytyy helpommin kuin kotimaassa. Aurinkorannikolla toimii peräti seitsemän AA-ryhmää, joista neljä seurakunnan tiloissa. Raitistumisen ohjelma AA:ssa tuntuu kaikin puolin järkevältä ja toimivalta tieltä. Eteneminen askel askeleelta on sellainen tie, jota seurakunta haluaa omalta osaltaan tukea.

Asunnottomia vain muutama

Espanjan lämmöstä löytyy myös suomalaisia puliukkoja ja jopa -akkoja, yleensä sekakäyttäjiä, mutta Timo Sainion mukaan heitä on paljon vähemmän, mitä julkisuudessa on annettu ymmärtää.

- Jos rajana on se, että asutaanko sisällä vai ulkona, niin heitä on todella vähän, tällä hetkellä vain yhdestä kolmeen. Asunnottomien määrä on pieni, vaikka elämä palmun alla olisikin paljon helpompaa kuin kuusen alla kotimaassa, Sainio miettii.

- Ei ole kovinkaan pitkää aikaa siitä, kun saimme toimitettua yhden näistä onnettomista Suomeen hoitoon, hän paljastaa.

Komeaa Espanjan johtava pappi -titteliä virallisesti kantava Timo Sainio nostaa suomalaisten Aurinkorannikolla kohtaamien ongelmien joukkoon myös mahdollisuuden joutua ryöstetyksi.

- Papin puheille tulee kuukausittain useampia ihmisiä, joita on kohdannut ryöstö jossain muodossa. Kun työttömyysaste on korkealla varsinkin nuorten keskuudessa, tuo se mukanaan myös lieveilmiöitä. Seurakunta antaa näissä tilanteissa uhriksi joutuneille hyvinkin konkreettista apua luottokorttien perumisesta uusien hankintaan, selvittää Sainio.

Neuvottelukunta toimii hyvin

Suomalainen pappi joutuu sovittelemaan Aurinkorannikolla myös maanmiestensä keskinäisiä riitoja, niitä on tullut eteen yhdistystasollakin. Yhdessä perustetun Suomalaisyhteisöjen neuvottelukunnan myötä järjestöjen väliset kiistat ja mustasukkaisuudet ovat kuitenkin selvästi vähentyneet.

- Neuvottelukunta syntyi jo kauan sitten tarpeesta järjestää yksi yhteinen itsenäisyyspäivän juhla sen sijaan, että jokainen järjestö järjestäisi omansa. Nyt kukin yhteisö toimii vuorollaan vetovastuussa, mikä on minusta erinomainen ratkaisu, pastori tiivistää.

Yhdeksän vuotta suomalaisten pappina Aurinkorannikolla toiminut Timo Sainio sanoo alueella asuvien suomalaisten voivan keskimäärin erittäinkin hyvin.

Kahvilanpitäjä jakaa niin ilot kuin murheetkin

Porin Pihlavasta maailmalle ponnistanut Jussi Johansson on yksi niistä Aurinkorannikon suomalaisista, jotka kaikki maanmiehet tuntevat. 13 vuotta sitten vaimonsa Thelman kanssa Fuengirolaan Thelman pullapuoti -nimisen kahvilan avannut Johansson on myös ihminen, jolle suomalaiset tulevat kertomaan asioistaan.

- Valehtelisin jos väittäisin, etten ole muille suomalaisille jonkinlainen henkinen olkapää. Kahvilanpitäjä jakaa asiakkaidensa kanssa niin ilot kuin murheetkin. Senkin voin rehellisesti sanoa, että niitä iloisia asioita on selvästi enemmän kuin murheellisia, ennen Aurinkorannikolle tuloaan 32 vuoden uran merimiehenä tehnyt Johansson sanoo.

- Yksi tämän ammatin harjoittajan tärkeimmistä ominaisuuksista on kyky kuunnella lähimmäistä, mutta yhtäläisesti on osattava pitää turpa rullalla siitä, minkä on kuullut. Muutaman kerran olen joutunut ohjaamaan kaverin tuohon naapuriin seurakuntakotiin, mistä löytyy ammattilaisia isompienkin ongelmien selvittämiseen, hän jatkaa.

Suomalaiset juopot vähissä

Yhden Aurinkorannikolla asuviin suomalaisiin yleisesti liitetyn väitteen Jussi Johansson ampuu heti kättelyssä ankkana alas. Hänen mukaansa huhut suomalaisten alkoholiongelmista ovat nimittäin vahvasti liioiteltuja.

- Juoppoja ja kännisiä suomalaisia ei juurikaan kadulla kohtaa ja täälläkin asiakkaat tyytyvät yleensä yhteen tai kahteen annokseen. Siihen minä en osaa kuitenkaan vastata, mitä tapahtuu neljän seinän sisällä. Sama se on Suomessakin.

- Kolmentoista täällä viettämäni vuoden aikana suomalaisia on kuollut viinan takia ehkä kymmenen, korkeintaan kaksikymmentä. Minusta sitä ei voi pitää kovinkaan hälyttävänä lukuna, Johansson miettii.

Timo Sainion tapaan myös Jussi Johansson kiittää Aurinkorannikolla toimivia AA-ryhmiä – yksi sellainen on perustettu jopa alkoholistien aikuisia lapsia tukemaan – hyvästä työstä.

- Jos on ongelmia alkoholin kanssa, niin täällä on apu lähellä. Itsekin hain AA-ryhmästä apua heti tänne muutettuani, mutta viimeiseen kymmeneen vuoteen siellä ei ole enää tarvinnut käydä, paljastaa Johansson.

 

Asko Tanhuanpää