Juhlavuoden tarkastusasema Kymenlaaksossa

Osana Salpavaellusta järjestetään Checkpoint Salpa -erillistapahtuma Harjun Oppimiskeskuksen idyllisessä kartanomaisemassa Virolahdella 2.-3.7.2016. Se on suunnattu kaikille suomalaisille rauhanturvaajille jääkäreistä kenraaleihin.

Tänä vuonna on kulunut 60 vuotta ensimmäisten suomalaisten rauhanturvaajien lähdöstä maailmalle. Siksi Salpavaellus on kutsunut pitkäaikaisen yhteistyökumppaninsa Suomen Rauhanturvaajaliiton (SRTL) vuoden 2016 tapahtuman suojelijaksi.

Tarkastusasema Salpa teemoittuu rauhanturvatoiminnan 60-juhlavuoteen sekä tietysti Salpalinjaan Suomen rauhan turvaajana. Asiaydin kulminoituu myös muulle yleisölle avoimeen "kolmen kenraalin seminaariin" Harjun oppimiskeskuksen juhlasalissa.

Tapahtuma alkaa lauantaina aamupäivällä majoittumisella oppilasasuntoloihin 1-2 hengen huoneisiin. Ohjelma käynnistyy lipunnostolla vuonna 1816 valmistuneen päärakennuksen edessä. Lipputangon perustana on 40 miehen majoittamiseen rakennettu Salpalinjan järeä teräsbetonikorsu.

Lipunnostoa seuraa siirtyminen rauhanturvaajien MPK:n linnoittamiskurssin työnäytöskohteelle suljettuna osastona ja ohimarssina; baretit mukaan ja päähän. Ohimarssin ottaa vastaan Rauhanturvaajaliiton puheenjohtaja Paavo Kiljunen.

Salpalinjan kunnostuskohde palvelee Salpavaellus-oppaiden tuottamia RUK-kierroksia; tähän mennessä on tämän kirjoittajan johdolla 5 726 upseerioppilasta perehdytetty Salpalinjaan reilun neljän vuoden aikana!

Painavaa asiaa seminaarissa

Oppilasruokalassa nautitun lounaan jälkeen alkaa tapahtuman painavin osuus, Suomen rauhan turvaajat -seminaari koulun isossa juhlasalissa. Jo sitä ennen klo 11.30 alkaen on seminaarisaliin haminalainen rauhanturvaaja Ismo Flink asettanut näytteille otoksia laajasta rauhanturvaajien merkki- ja tunnusnäyttelystään. Se kokonaisuudessaan on esillä Hamina Tattoossa elokuun alussa.

Kyproksella palvellut rauhanturvaaja ja Salpalinjan Perinneyhdistyksen ensimmäinen puheenjohtaja, kenraaliluutnantti evp Heikki Koskelo pohtii seminaarissa Salpalinjan merkitystä Suomen rauhan turvana. SRTL:n edellinen puheenjohtaja, kenraalimajuri evp Heikki Holma alustaa aiheesta Suomalainen rauhanturvatoiminta 60 vuotta, jota edellä mainittu Flinkin merkkinäyttely rekvisiittana tukee.

Seminaarin puheenjohtajana on kenraaliluutnantti evp Paavo Kiljunen.

Faitterit-soittokunta on paikalla lähes kaikissa viikonlopputapahtuman käänteissä.

Salpalinjaa kirjamaisemassa

Seminaarikahvien jälkeen Checkpoint Salvan osanottajille tarjotaan mahdollisuus joko perehtyä tarkemmin Salpalinjaan "RUK-kierroksella" tai osallistua KYMLRT:n ohjelmatyöryhmän loihtimaan vaihtoehtoiseen, perinteiseen kesätapahtumaohjelmaan kisailuineen.

Erityisesti tämän kirjoittaja suosittelee Virolahdelle saakka matkustaville faittereille ehdottomasti osallistumista Salpalinja-kierrokselle. Harjun ympäristössä 2-3 tunnin aikana on mahdollisuus saada hämmästyttävä otos Salpalinjan rakenteista. Samalla sivutaan lyhyesti myös Harjun historiaa ja nykytoimintaa. Normaali kävelykunto riittää kenttäkelpoisuudeksi. Mainittakoon, että rauhanturvaajaveli Ville Kaarnakarin Operaatio Para Bellum -kirjan taistelut käytiin samassa maastossa!

Illansuussa ja alkuillasta osanottajajoukko siirretään muutama kilometri Suomenlahden rantaan oppimiskeskuksen saunalle Rantaharjuun. Saunomisen (suihkut, lämmin vesi) ja meressä pulahtamisen päälle maistuu tuhti illallinen saunarakennuksen isossa tuvassa. Myös pientä iltaohjelmaa on luvassa. Sitä mukaan kuin meno riittää, porukka viedään heittokuljetuksin yöpuulle oppimiskeskuksen lakanoiden väliin.

Baretit päähän

Hyvältä maistuvan aamupalan jälkeen KYMLRT:n ohjelmaryhmä tarjoaa vielä kevyttä tekemistä Harjun upeassa puistossa. Tätä kirjoitettaessa Pirkanmaan Rauhanturvaajilla on mietinnässä tuoda supatavaran myyntipöytä sunnuntaiaamun yhdeksi houkuttimeksi. Tavoitteena on päästä klo 9.30 lähtemään omin kuljetuksin Virolahden Bunkkerimuseolle. Museolla katsotaan Salpalinjasta 15 minuutin filmikooste ja tutustutaan yhteen korsuun. Virolahden kunta tarjoaa pullakahvit ja museoesittelyn.

Ajomatka Bunkkerimuseolta Salpalinja-museolle ottaa parikymmentä minuuttia. Maanpuolustusjuhla Miehikkälässä vetää sen verran paljon myös paikallista väkeä, että rauhanturvaajien autot ohjataan suosiolla läheiselle Myllylammen tanssilavan parkkipaikalle, josta linja-autolla  porukka kuljetetaan lähelle museota ja tietysti sieltä takaisin omille autoille.

Salpalinja-museolla tuuletetaan jälleen baretteja. Kunniakäynti Rauhan rakentajat -muistomerkille tehdään puoli tuntia ennen Salpavaelluksen päättävän maanpuolustusjuhlan alkua. Checkpoint Salvan tapahtumajohtaja Mikko Räinä huolehtii, että rauhanturvaajien osasto Salpalinja-museon mäellä vie kaiken mahdollisen huomion arvokkaalla särmäosaamisella.

Yhdistyksittäin etulinjaan

Checkpoint Salpa on erinomainen kesäretken kohde liiton jäsenyhdistyksille. Tapahtumajohtaja Mikko Räinä kannustaakin yhdistyksiä tekemään retken itärajan eksoottiseen etulinjaan. Liiton johdon ohella paikalla on myös projektipäällikkö Hannu Piispanen. Hän on tarjoutunut kertomaan vertaistukiprojektinsa kuulumisia tai on tarvittaessa valmis myös käymään kahdenkeskisiä tai ryhmäkeskusteluja. Eli Hannu on hihasta vedettävissä Harjussa!

Kymenlaakson rauhanturvaajilla on järjestämisvuoro ns. viiden yhdistyksen (Kanta-Häme, Päijät-Häme, Etelä-Karjala, Suur-Savo ja Kymenlaakso) vuotuiseen tapahtumaan.

- Rauhanturvatoiminnan 60 -juhlavuonna on hyvin runsaasti tapahtumia. Sen takia haluamme keskittää viiden yhdistyksen tapaamisen Checkpoint Salpaan, vaikkakin se ajoittuu kesässä normaalia aiemmaksi. Vastapainoksi pystymme tarjoamaan ennenkokemattomat puitteet ja ohjelman naapuriyhdistyksillemmekin. Tervetuloa empimättä mukaan, Mikko Räinä toivottaa.

Halvalla monta huvia

Tapahtuman osanottomaksu 70 euroa/hlö (yhden hengen huoneessa 77 euroa / hlö) on puristettu alle omakustannushinnan, jotta raha ei olisi este osallistumiselle. KYMLRT on ottanut tässä pienen riskin ja hakenut avustuksia kulujen peittämiseen.

Checkpoint Salpaan ilmoittautuminen tapahtuu kaikkein kätevimmin ja luotettavasti internetissä Salpavaelluksen sivujen kautta. Menemällä Reitit ja tapahtumat -sivun kautta Checkpoint Salpa -sivulle, niin sen oikeassa laidassa on helposti täytettävä lomake. Ilmoittautua voi tietysti sekä Räinälle (040 825 5666) tai hänen apulaiselleen Terho Ahoselle (040 504 0293) puhelimitse. Ilmoittautuminen ja osanottomaksu on hoidettava viimeistään juhannuksen alusviikon keskiviikkoon (22.6.) mennessä. Ensimmäiset ilmoittautumiset tulivat jo tammikuussa.

Ohjelma ja aikataulut löytyvät niin Salpavaelluksen kuin KYMLRT:n nettisivuilta. Google kyllä löytää.

 

Terho Ahonen