<strong>Asko Tanhuanpää Päätoimittaja</strong>

Asko Tanhuanpää
Päätoimittaja

Suomalaisen rauhanturvaamisen 60-vuotista taivalta juhlitaan anno 2016 harvinaisen kattavasti niin tarjonnan kuin maantieteellisen kattavuudenkin näkövinkkelistä. Tapahtumia riittää sanan täydessä merkityksessä lännestä itään ja etelästä pohjoiseen.

Allekirjoittaneelle loppukevät ja kesä tarjoavat mahdollisuudet käydä paikoissa, joihin en ole jostain syystä eksynyt kertaakaan sitten perheen kanssa hikisessä autossa tehtyjen lapsuuden kesälomamatkojen. Kyseiset paikat ovat Imatra (liittokokous) ja Savonlinna (kesäpäivät). Vähän samaa kastia on Hamina (Hamina Tattoo), missä olen vieraillut vain kerran sitten RUK-aikani.

Juhlavuoden must-tapahtumiin omalta osaltani kuuluvat varmuudella ainakin myös YK:n kansainvälisen rauhanturvaajien päivän juhlallisuudet Säkylässä ja Helsingissä, lippujuhlapäivän paraati Suomen Turussa, liiton mestaruusgolfit Levillä, tietysti syyskokous Lap...., anteeksi Pohjois-Pohjanmaalla Oulussa, Rauhanturvaseminaari Niinisalossa ja sokerina pohjalla tietysti juhlavuoden valtakunnallinen päätapahtuma Lahdessa.

Tapahtuma upea Falling Plates sen sijaan on pakko jättää tänäkin vuonna muiden hoidettavaksi, ettei vain kävisi niin kuin eräs innokas ampujahenkilö ennusti muutama vuosi sitten aselakia sivunneen pääkirjoitukseni luettuaan. Oraakkelimainen puhelinsoitto päättyi sanoihin "katso vaan poika, ettei tule nappia ohtaan".

Meille suomalaisille rauhanturvaajille juhlavuodesta tekee erityisen hienon tieto siitä, että työmme maailmalla on saanut myös valtakunnallista tunnustusta kriisinhallintaveteraanistatuksen muodossa. Olen itse tehnyt liiton johdolle ehdotuksen siitä, että juhlavuoden kunniaksi pitäisi tehdä myös erityinen Rauhanturvaaja-risti, jonka voisivat lunasta kaikki koska tahansa ja missä tahansa rauhanturvatehtävissä olleet suomalaiset.

Luonnollisesti kyseinen risti olisi myös tulevaisuudessa maailman rauhaa puolustamaan lähtevien lunastettavissa. Vielä meneillään olevan hallituskauden alussa näytti siltä, että lähtijöiden määrä tulee radikaalisti pienenemään, mutta poliittinen linjaus ei ole onneksi ollut tässäkään asiassa kiveen kirjoitettu. Viimeisin positiivinen viesti tuli Libanonin suunnalta ja ainakin minä jaksan uskoa, että suomalaisia tullaan tarvitsemaan isompana joukkona myös Syyriassa.

Näkymisiin kentällä juhlavuoden tapahtumissa. Enkä tosiaankaan pane pahakseni, jos tulette ottamaan hihasta kiinni. Juttuvinkit ovat nimittäin aina tervetulleita, eikä asiallinen kritiikkikään pahaa tekisi.

 

Asko Tanhuanpää
Päätoimittaja