Jonkin aikaa sitten tuli esille, että joku - mahdollisesti entinen rauhanturvaaja - olisi mielenosoituksessa käyttänyt YK:n sinistä barettia kokardeineen. Tapauksesta oli kuvakin internetissä. Tällainen käytös herätti laajaa ihmetystä ja yleistä paheksuntaa. Myös Facebookissa on herättänyt keskustelua baretin käyttö vappuna ikään kuin ylioppilaslakin asemasta.

Sinibaretti

YK-kokardin (edessä) käyttöä Rauhanturvaajaliiton virallisluonteisissa tilaisuuksissa ei voida pitää kovinkaan isona rikkeenä, vaikka liiton oman kokardin (takana) käyttö olisikin suotavampaa.

 

Lähtökohtaisesti baretti ja univormut, mukaan lukien niin sanotut intialaiset, ovat operaation aikaisia varusteita ja siten tarkoitettu käytettäväksi vain operaatiossa. Barettia voi kuitenkin käyttää Rauhanturvaajaliiton omissa tai muissa rauhanturvaamiseen liittyvissä virallisluonteisissa tilaisuuksissa, joissa on tarpeen näyttää kriisinhallintaveteraanien taustaa ja osallistumista. Tällaisia ovat liittokokoukset, rauhanturvaajan hautajaiset, seppeleenlaskut, Salpalinjan tapahtumat, marssit ja muut vastaavat liiton tai yhdistysten suunnitelmalliseen toimintaan kuuluvat tapahtumat. Lisäksi baretin käytön olisi hyvä perustua yhdistyksen päätökseen kyseiseen tilaisuuteen osallistumisesta.

Entisen palveluspäähineen eli baretin käyttö on mahdollista Rauhanturvaajaliiton tapahtumissa esimerkiksi lipunnostossa ja seppeleenlaskussa. Tuolloin baretissa tulisi YK-kokardin sijasta olla Rauhanturvaajaliiton kokardi. Niitä voi ostaa lehdessä olevien yhteystietojen mukaisesti yhdistyksiltä. Jos joku ei liiton kokardia ole hankkinut, ei YK-kokardin käyttöä mainituissa liiton virallisluonteisissa tilaisuuksissa voida pitää kovinkaan isona rikkeenä. Erityisesti YKSK:n veteraanien ainutlaatuinen kokardi, joka on ommeltuna päähineeseen, voidaan katsoa osaksi heidän perinneasuaan.

Baretti ei kuulu mielenosoitukseen minkään asian – hyvän tai huonon - puolesta.

Sen enempää YK:n kuin puolustusvoimienkaan kokardin käyttämiseen muualla kuin kyseisten toimijoiden palveluksessa ei ole virallista lupaa. Lisäksi YK:n tunnusmerkin käyttö on laajasti suojattu vuodelta 1958 olevalla lailla. YK:n nimeä, nimen lyhennystä tai tunnuskuvaa taikka niihin helposti sekoitettavissa olevaa nimitystä tai kuviota ei saa käyttää julkisesti sellaisella tavalla, jota voidaan pitää harhaan johtavana. Kielto koskee erityisesti käyttöä kaupallisiin tarkoituksiin.

Muut palveluksen aikana tai kotiutuessa jaetut varusteet soveltuvat lähinnä kotiaskareissa loppuun käytettäviksi mutta ei julkisesti. Intialaisia voi käyttää tilaisuuksissa, joissa esitellään muutenkin rauhanturvaajien varusteita eri aikakausina. Intialaiset puhumattakaan esimerkiksi vihreästä lämpöpuserosta eivät ole entisen rauhanturvaajan ulosmeno- tai edustusasuja.

Rauhanturvaajan edustusasu juhlatilaisuuksissa, kun pukukoodina on tumma puku kunniamerkein, on tumma puku prässätyin housuin, valkoinen ja silitetty paita, kuvioton hopeanharmaa solmio, kiillotetut mustat ja sileät kengät, baretti edellä mainituissa tilaisuuksissa ja tarpeen mukaan tumma päällystakki. Tumma puku on musta, lähes musta tai tumman sininen ja liituraidaton/kuvioton. Tumman puvun kenkien pitää olla mustat, sileät, ohutpohjaiset ja nauhalliset. Nauhattomat pehmikset, koruompeleiset, kuviolliset ja muut vastaavat jalkineet eivät kuulu tumman puvun asusteisiin.

Arkisemmissa tilaisuuksissa, kuten esittelypöydän ääressä, asianmukaisin on mahdollisimman yhtenäinen ja siisti asu, jonka vaatimuksen esimerkiksi kauluksellinen siisti pikeepaita täyttää. Marsseilla, kuten Nijmegenissä, intialainenkin ilman arvomerkkejä ja muita virallisia tunnuksia on hyväksyttävissä.

Kunnia- ja ansiomerkkien kantaminen on oma lukunsa. Ne kuuluvat vain tummaan pukuun oikeaan kohtaan kiinnitettyinä, jos niin on kutsussa mainittu. Kunniamerkkiä ei kiinnitetä arkivaatteeseen.

Jos esimerkiksi mielenosoituksessa joku on esiintynyt liiton tai YK-baretti päässä, yhdistyksen "virallinen" puhuttelu on paikallaan. Toistuva tai häiritsevä käyttäytyminen voi johtaa yhdistyksestä erottamiseen sääntöjen mukaisesti.

 

Teksti: Ville Mäntysaari ja Juha Jalkanen
Kuva: Asko Tanhuanpää