Viimeinen lakimies kahdessa eri operaatiossa

Markku Saarikannas

Markku Saarikannas kuvattuna Espan lavan edustalla Helsingissä YK:n kansainvälisenä rauhanturvaajien päivänä 29.5.2016. eli samana päivänä, jolloin valinta vuoden rauhanturvaajaksi julkistettiin.

 

Vuoden rauhanturvaajaksi valittu helsinkiläinen varatuomari ja resrvin kapteeniluutnantti Markku Saarikannas, 59, voi sanoa olleensa ammattikuntansa viimeinen kahdessa eri operaatiossa. Sotilaslakimiehenä palvellut Saarikannas oli sopeuttamassa laajamittaisempaa Kosovon operaatiota suomalaisten osalta vuonna 2010 nykytilaan ja viime tammikuussa hän kotiutui vastaavasta tehtävästä Afganistanista 500 palveluspäivän jälkeen.

- Jo vakiintuneen toiminnan purkaminen ja toisaalta sopeuttaminen entistä pienempään mittakaavaan on välillä yllättävänkin työlästä hommaa, Saarikannas kuittaa.

Markku Saarikannas debytoi rauhanturvaajana poikkeuksellisen iäkkäänä, hän oli Kosovoon lähtiessään jo 53-vuotias. Työuransa rahoituksen ja teollisuuden asiantuntija- ja johtotehtävissä tehnyt Saarikannas halusi kokea vielä jotain sellaista, mikä oli aiemmin jäänyt tekemättä – tehtävässä, jossa hän katsoi pystyvänsä hyödyntämään aikaisempaa kokemustaan. Elettiin vuotta 2010.

- Olin juuri jäänyt vapaalle erään pörssiyhtiön johtoryhmästä, strategisen suunnittelun johtajan tehtävästä. Siinä tilanteessa sain ajatuksen soittaa Porin prikaatiin ja kysyä, olisiko heillä kenties tarvetta sotilaslakimiehelle jossain rauhanturvaoperaatiossa. En edes uskonut mahdollisuuksiini, mutta lopulta lähdin Kosovoon hyvinkin lyhyellä varoitusajalla.

- Siirtyminen täysin uuteen ympäristöön sujui aika kivuttomasti. Olin työskennellyt aiemmalla urallani paljon ulkomailla, eikä ongelmia sopeutumisen kanssa ollut. Olin tottunut siihen, ettei mikään inhimillinen ole vierasta, Saarikannas naurahtaa.

"Ihan oikeaa toimintaa CIMIC-tehtävässä"

Markku Saarikannas on ehtinyt kokea tähän päivään mennessä jo kolme komennusta kriisialueille. Kosovon 2010 ja Afganistanin 2014-16 välissä oli Afganistan 2011-12. Tuolloin Saarikannas työskenteli toimistoupseerina CIMIC-tehtävässä monikansallisessa esikunnassa.

- Se oli ihan oikeata toimintaa, joka antoi mahdollisuuden työskennellä rajapinnassa paikallisten ihmisten kanssa. Cimic-henkilöstöllä on tärkeä rooli operaation ja komentajan asettamien tavoitteiden tukemisessa verkostoja luomalla ja paikallistuntemusta hankkimalla.

Vuoden rauhanturvaaja vakuuttaa, ettei hänellä ole ollut yhdessäkään operaatiossa vaikeuksia sopeutua työskentelyyn nuorempien kollegoiden kanssa.

- En ole koskaan ajatellut mitään työtä sukupolvikysymyksenä. Arvostan toista ihmistä sen mukaan, miten hän toimii, tekee ja kommunikoi. Joukko rauhanturvatehtäviin on tarkkaan valittu, eikä vaikeuksia toimia yhdessä juurikaan esiinny. Sopeutumattomuuden takia alueelta joutuu äärimmäisen harvoin lähtemään pois, Saarikannas tiivistää.

Valintaansa vuoden rauhanturvaajaksi Markku Saarikannas sanoo arvostavansa suuresti. Edeltäjiensä tapaan Saarikannaskin vakuuttaa, että valinta tuli täysin puskista, isona yllätyksenä.

- Arvostan erityisesti sitä, että esitys tuli vertaisilta, eli palvelustovereilta.

Tällä hetkellä virkavapaalla pääesikunnan sotilaslakimiehen työstään oleva Saarikannas sanoo harrastavansa vapaa-aikanaan perinteisiä miehen juttuja eli liikuntaa, historiaa, kitaransoittoa ja ammuntaa.

 

Teksti ja kuva: Asko Tanhuanpää