"Nyt meitä jo uskotaan"

VVK Ry

Laitilan Terveyskotiin kuntoutukseen saapuneet rauhanturvaajat pääsivät tutustumaan myös Laitilan Wirvoitusjuomatehtaaseen toimitusjohtaja Rami Aarikan johdolla.

 

Tienvarsipommin uhriksi Afganistanissa helmikuussa 2011 joutunut parolalainen opistoupseeri Pekka Jylhä on yksi niistä suomalaisista rauhanturvaajista, jotka ovat joutuneet taistelemaan saadakseen korvausta vammojensa hoidosta. Työkykynsä menettäneelle Jylhälle väitettiin pian räjähdyksen jälkeen, että osa hänen vammoistaan oli varmasti syntynyt jo kotimaassa.

- Olin myös yksi niistä, jotka antoivat palveluksessa vammautuneiden kasvot julkisuuteen. Heti seuraavalla viikolla sain kutsun puolustusministerin puheille ja sen jälkeen asiat ovat edenneet kiitettävää vauhtia. Olemme kulkeneet tuskallisia ja ikäviä polkuja, mutta nyt on päästy oikeaan risteykseen, Jylhä tiivistää.

- Nyt meitä jo kuunnellaan, meitä uskotaan ja meidän mielipiteitämme kysytään. Kiitokset Valtiokonttorille siitä, että ilmapiiri ja asenteet ovat muuttuneet. Nykyisin siellä myös tutustutaan olosuhteisiin ja sitä kautta ymmärretään tapahtunut ilman, että sitä lähdettäisiin automaattisesti heti kyseenalaistamaan, hän sanoo.

Pekka Jylhä oli perustamassa siipeensä saaneiden rauhanturvaajien omaa yhdistystä, Vertaistukiryhmä Vaikeasti Korvattavia. Kesäkuun alussa kuusi ryhmän jäsentä oli kuntoutuksessa Laitilan terveyskodissa, osa Valtiokonttorin, osa Rauhanturvaajaliiton kustantamana. Liiton mukana olon mahdollisti Urlus-säätiöltä saatu avustus.

- Laitilan Terveyskoti ja erityisesti sen johtaja Eero Kuisma ovat tehneet ison työn sen hyväksi, että tällaiset kuntoutusjaksot saatiin ylipäätään joskus alkamaan. Eero pisti oman persoonansa peliin ennen kuin homma lähti pyörimään, Vaikeasti Korvattavat -ryhmän puheenjohtaja Timo Heikkinen kiittelee.

- Viikon ohjelma on räätälöity yksilöllisesti kunkin tarpeisiin ja vaivoihin sopivaksi, tarjolla on muun muassa erilaisia terapioita, akupunktiohoitoja ja jopa mahdollisuus kävellä Lokomat-laitteen avulla, pyörätuolin avulla liikkuva Heikkinen selvittää.

- Ensiarvoisen tärkeä asia on myös saman kokeneilta kavereilta saatava vertaistuki sekä myös mahdollisuus kuulla sotiemme veteraanien kovia kokemuksia. Siinä vasta on kovaa porukkaa, saunan lauteilla menee välillä tällainen suulaampikin kaveri hiljaiseksi, puheenjohtaja tunnustaa.

Vaikeasti Korvattavat ry:n jäsenistä Timo Heikkinen ja Hannu Tulonen ovat saaneet myös Rauhanturvaajaliiton järjestämän vertaistukiohjaajakoulutuksen.

- Tiedän kokemuksesta, että Suomessa on paljon sellaisia entistä rauhanturvaajia, joille asiat ovat jääneet niin sanotusti vellomaan sisään. Niiden asioiden kanssa ei onneksi tarvitse olla yksin eli ei muuta kuin rohkeasti yhteyttä ottamaan. Samat asiat itse kokeneelle on varmasti helpompi puhua kuin täysin ulkopuoliselle, tietää Tulonen.

 

Teksti ja kuva: Asko Tanhuanpää