Rauhanturvaaja 4/16

Suomen kansainvälinen valmiusjoukko sai alkunsa vuonna 1996, kun silloinen Puolustusvoimain komentaja kenraali Gustav Hägglund antoi Porin prikaatiin Satakunnan jääkäripataljoonan komentajaksi tulleelle everstiluutnantti Kalle Liesiselle tehtäväksi suunnitella ja käynnistää varusmieskoulutus, joka huomioisi kansainvälisten tehtävien erityispiirteet jo koulutuksen aikana ja tuottaisi näin suorituskykyisiä, kansainvälisiin tehtäviin valmiita sotilaita jo varusmieskoulutuksen aikana. Koulutus käynnistyi ensimmäisten vapaaehtoisesti koulutukseen hakeutuneiden varusmiesten osalta syksyllä 1996.

Epäilemättä koulutuksen alkuvaihe oli enemmän innostuksen kuin niinkään määrätietoisuuden sanelemaa. Prikaatissa käynnistettiin koulutusta, jollaista Suomessa ei aiemmin ollut nähty ja monellakaan tuskin oli selvää visiota siitä, millaisiin tehtäviin tai millaisin tarkoin suorituskykyvaatimuksin joukkoa tulisi kouluttaa.

 

Libanonissa 1998-99 palvellut Otto Linna odottaa paljon kehittämältään paikannuslaitteelta

Otto Linna ja Jere "Yepzon" Linna

Tamperelainen Otto Linna on siinä mielessä tyypillinen suomalainen rauhanturvaaja, että isoimmat otsikot hänestä kirjoitetaan vasta pitkän aikaa palvelusajan jälkeen. Linna, 39, palveli Libanonissa vuosina 1998-99 autonkuljettajana, mutta otsikoiden aika on vasta nyt.

suez2

Yhdistyneiden Kansakuntien Suomen Komppania – YKSK – oli ensimmäinen suomalainen YK:n rauhanturvajoukko. Se on myös ainoa, joka toimi 50-luvulla. Se lähti suorittamaan tehtäväänsä 10. päivä joulukuuta 1956.

Pekka Visuri

Pekka Visuri

Kauniina lauantaiaamuna 16. heinäkuuta Suomessakin monet heräsivät kuulemaan uutisista, että edellisenä yönä oli Turkissa aloitettu sotilasvallankaappaus, mutta yritys näytti epäonnistuneen. Sen yhteydessä kuoli noin 300 ihmistä, ja tilanne jatkui epäselvänä.

Presidentti Recep Tayyip Erdogan syytti heti tuoreeltaan kaappaushankkeesta entistä liittolaistaan, Yhdysvalloissa maanpaossa oleskelevaa Fethullah Güleniä, ja hallitusta lähellä olevat tahot vihjasivat amerikkalaisten tukeneen sitä. Turkissa alkoi laaja pidätysaalto, ja virkamiehiä erotettiin tuhansittain.

<strong>Asko Tanhuanpää Päätoimittaja</strong>

Asko Tanhuanpää
Päätoimittaja

Olen kotoisin Satakunnan maakunnasta, jonka vallitsevaksi luonteenpiirteeksi väitetään kateutta. Satakuntalaisuuden ytimessä Porissa tavataan osuvasti sanoa, että "Em mää ol kare enkä ahne, mutte toiselleka mittää sois".

Viime aikoina olen tullut huvittuneena miettineeksi, että satakuntalaisia taitaa olla maailmalla hyvinkin paljon, siksi usein olen tuohon vähemmän miellyttävään piirteeseen törmännyt.