Rauhanturvaaja 5/16

Juhani Mäkynen

Suomen eduskunta päätti heti itsenäistymisen jälkeen, että niin ruudin kuin ammustenkin tuotanto pitää pystyä hoitamaan omassa maassa. Lapuan Patruunatehdas aloitti toimintansa vuonna 1923 ja Suomi on edelleen omavarainen maa, mitä ruudin ja patruunojen valmistukseen tulee. Valmistuksesta vastaa Nammo Lapua Oy, jolla on tuotantoa sekä Lapualla että Laukaan Vihtavuoressa

 

JSP Siinailla

Lääkintäjoukkueet, lääkintämiehet, lääkärit ja myöhemmin myös naiset samoissa tehtävissä ovat onnistuneet hyvin tehtävissään sotilaiden auttamisessa. Monissa rauhanturvaoperaatioissa lääkintämiehet ovat joutuneet perustamaan lääkintähuollon aivan tyhjästä. Olosuhteet ovat saattaneet olla karmeat, mutta valmiutta piti luoda nopeasti onnettomuuksien, tautien ja välikohtauksien varalta. Suomesta apua tuli hitaasti tai se oli väärää.

Kaikki alkoi lähes tyhjästä

Jom Kippur -sodan järkimaininkeihin lähteneen YKSV I:n lääkintähuolto piti järjestää nopeasti. JSP:n perustamisessa Suomesta tulleet varustelaatikot olivat täynnä vanhentuneita tarvikkeita. Myöhemmin Siinailla JSP:llä oli runsaasti lääkintämiesten kehittämiä omia ratkaisuja.  Lääkintämiehet tekivät mitä osasivat, eikä pohdittu, saako sitä tehdä. Tällainen toiminta ei onnistuisi suomalaisessa terveyskeskuksessa.

Juhani Ollila

Kaikki loppuu aikanaan – väitetään – niin loppuu myös Juhani Saukkosen pitkä jakso rauhanturvaajien oman puhallinsoittokunnan Faittereiden peräsimessä. "Jussi" siirtyy rivisoittajaksi vuodenvaihteessa ja vetovastuun ottaa reilut kymmenen vuotta orkesterissa mukana ollut trumpetisti Juhani Ollila.

- Jussilta jää isot saappaat, mutta eiköhän nekin täyteen saa. Mikään yhden miehen show Faitterit ei ole vastakaan, vaan kaikki tehdään edelleen yhdessä muun porukan kanssa. Soittokunnan vetäjällä on tietysti kuitenkin omat vastuunsa ja myös velvollisuutensa, Ollila miettii.