Markku Joutsenen kuvien Syyriassa on vielä rauha

Sisu -housen miehet

Sisu-housen miehet kokoontuivat viime syksynä 25-vuotistapaamiseensa Poriin. Kuvassa vasemmalta Jussi Viertola, Kai Ruohonen, Teemu Laakkonen, Jouko Luokkala, Markku Joutsen, Jukka Väisälä, Samuli Räisänen ja Keijo Poola.

Tuusulalainen Markku Joutsen palauttaa mustavalkoisissa valokuvissaan katsojan muistiin ajan, jolloin sisällissodan veressä uivassa Syyriassa oli vielä rauha. Joutsen oli todistamassa tuota autuasta aikaa YK:n sinisen lipun alla 1990-luvun alussa. Nyt 53-vuotias myyntipäällikkö on koonnut kuvistaan ”Tuntematon rauhanturvaaja 1990-1991” -nimisen puhuttelevan näyttelyn.

- Tuntuu käsittämättömältä, että valtio voi tuhota omaa historiaansa ja omaa kansaansa. Sota varmasti päättyy aikanaan, mutta sen jälkeen jäljellä on vain katkera kansa ja tuhottu maa.

- Kokosin näyttelyni, koska halusin ihmisten näkevän Syyriasta jotain muutakin pelkkää sotaa ja kärsimystä, jotain pintaa syvemmältä. Kuvien kautta pääsee maailmaan, jota ei enää ole, moni kuvaamani paikka on nyt täysin tuhottu Isisin toimesta. Nykyinen ristiriita antaa taustan sille, mitä on joskus ollut, Joutsen miettii.

- Jokainen näyttelyyn tuleva suomalainen voi nähdä, mitä meille tulevat pakolaiset ovat menettäneet. Näyttely on minun kannanottoni sotaa vastaan, hän tiivistää.

Uutta ja erilaista maailmaa etsimässä

Latakian miesvoimistelijat

Latakian miesvoimistelijat eli ylärivissä Antti Alestalo ja Teemu Laakkonen sekä alarivissä Markku Joutsen, Keijo Poola ja Jukka Väisälä. Edessä Jussi Viertola.

Markku Joutsenen vei rauhanturvaajaksi se tavallinen tarina eli nuori mies halusi nähdä ja kokea jotain uutta ja erilaista.

- Olin paperit sisään pistäessäni vielä yksin, mutta kohtasin tulevan vaimoni ennen kuin ehdin Niinisaloon koulutukseen. Lähdin kuitenkin reissuun ja hyvä niin, päinvastaista päätöstä olisin katunut loppuikäni.

- Yhteen ne reissut lopulta jäivätkin, sillä meille syntyi poika aika pian Syyriasta paluuni jälkeen, kertoo Joutsen.

Ylikersantti Joutsenen työpaikka oli Damaskoksessa toiminut UNDOF:in esikunta ja tarkemmin sen operatiivinen toimisto. Päätehtävänä oli ylityslupien hoitaminen niin Syyrian-, Israelin- kuin YK:nkin rajoille.

- Ensin koottiin nimet pataljoonista ja vietiin ne sitten fyysisesti Damasin keskustaan paikallisille viranomaisille. Joskus jouduttiin odottamaan pitkäänkin, mutta yleensä toimenpide sujui ongelmitta. Kun luvat olivat kunnossa, ne faksattiin rajoille ylittäjiä odottamaan.

- Välillä piti lähteä liikkeelle yölläkin, jos joku sattui sairastumaan.

Sisu -housen väki pitää yhtä

UNDOF:in esikunnassa työskenteli samaan aikaan puolentoistakymmentä suomalaista, jotka ovat pitäneet sittemmin säännöllisesti yhteyttä. Viime syksynä tuo Sisu-housessa tiiviiksi hitsautunut ryhmä oli koossa Porissa ja Niinisalossa jo 25:nnen kerran.

- Porukalla kierrettiin yhdessä niin Syyriassa, Israelissa kuin Jordaniassa ja kamera oli tietysti aina mukana. Olin harrastanut valokuvausta jo teini-iässä ja filmille tarttui sekä paikkoja ja maisemia, paikallisia ihmisiä että rauhanturvaajien tekemisiä. Kuvat saivat kuitenkin odottaa 25 pitkää vuotta ennen kuin ne pääsivät esille, Joutsen paljastaa.

”Tuntematon rauhanturvaaja 1990-1991” -näyttely avattiin Porissa viime syksyn 25-vuotistapaamisen yhteydessä, minkä jälkeen se on ollut esillä Santahaminassa ja Joensuussa. Helsingin Kruunuhaassa sijaitsevassa Laterna Magica -valokuvagalleriassa Markku Joutsenen Syyrian kuviin pääsee tutustumaan 7.-25.3. välisenä aikana.

- Kuvat valottavat tavallisen rauhanturvaajan elämää muutenkin kuin vain niistä kaikkein perinteisimmistä kulmista. Esillä on muutakin kuin vain rivissä seisovia miehiä odottamassa mitaleita rintaansa, kiikarit silmillä olevia tarkkailijoita tai pykälässä seisovia sotilaita. Olen pyrkinyt löytämään niihin aina myös visuaalisen kulman, selvittää Joutsen.

Markku Joutsen otti Syyriassa viettämänsä vuoden aikana yhteensä jopa 3 000 valokuvaa, joista näyttelyä varten on vedostettu 75. Kuvat on otettu sekä perinteisemmällä kinokameralla että isolle 6x6 negatiiville.

 

Teksti: Asko Tanhuanpää
Kuvat: Markku Joutsen