Kirjoitan tätä kolme vuorokautta ennen kuin Donald Trump vannoo juhlallisen virkavalansa. Kolmen päivän päästä siis mies, jonka mahdollisuuksiin juuri kukaan ei uskonut edes republikaanien sisäisessä ehdokasasettelussa, astuu maailman kenties vaativimpaan ja vastuullisimpaan virkaan planeetta Maan johtavan supervallan presidentiksi.

Siinä vaiheessa kun te, arvoisat lukijat, silmäilette tätä kolumnia, tiedetään jo, miten Trumpin ensimmäiset päivät presidenttinä ovat sujuneet. Tätä kirjoitettaessa tulevan presidentti Trumpin lähinnä tviitattuina annetut näkemykset maailmanpolitiikan polttopisteistä ovat herättäneet useimmissa lukijoissa lähinnä kysymyksiä, kummastusta tai suoranaista huolta.

Trump antoi tänä aamuna brittilehti Timesille ja saksalaislehti Bildille pitkän yhteishaastattelun - ensimmäisen laatuaan eurooppalaisille tiedotusvälineille. Haastattelu on perus-Trumpia: Brexit eli brittien lähtö EU:sta on loistojuttu, jonka tulisi rohkaista muitakin jäsenmaita jättämään Unionin. Saksan liittokansleri Angela Merkelin pakolaispolitiikka on puolestaan ollut katastrofaalinen virhe.

NATO on epäonnistunut, koska se ei ole pystynyt murskaamaan terroristeja, eivätkä sen jäsenmaat ole panostaneet tarpeeksi puolustukseensa, vaan ovat pikemminkin eläneet Yhdysvaltain kustannuksella.

Trumpista kansainvälinen politiikka on sarja ”diilejä”. Hän uskoo omahyväisen itserakkaasti, että hän on nero ja ettei kukaan kykene tekemään näitä diilejä niin loistavasti kuin hän. Muiden tekemät eivät ole mistään kotoisin: Obaman diili Iranin ydinaseista on karmea ja joutaa romukoppaan. Bushin hyökkäys Irakiin taas oli Yhdysvaltain historian huonoin päätös.

Muut ovat Trumpin mielestä puijanneet Yhdysvaltoja ja käyttäneet sitä hyväkseen: Kiina on raiskannut Yhdysvaltain kansantalouden ja varastanut sen työpaikat. Meksikolaiset on pidettävä rajan takana korkean aidan avulla, jonka Trumpin mukaan rajanaapuri saa vieläpä itse maksaa.

Toiveet siitä, että vaalivoitto olisi saanut Trumpin pehmentämään linjaansa, eivät näytä toteutuvan. Monista hänen kannanotoistaan paistaa läpi suoranainen tietämättömyys siitä, miten maailma Trump Towerin ulkopuolella makaa.

"Ei ole väärin ennustaa, että maailma on presidentti Trumpin kaudella liukumassa uuteen ja vaikeasti ennustettavaan suuntaan"

Eritoten Trumpin viehtymys Venäjään saa monet tarkkailijat ymmälleen. Hänen monet myönteiset luonnehdintansa presidentti Vladimir Putinista on erityisesti itäisessä Euroopassa otettu vastaan suorastaan pelonsekaisin tuntein. Yllä mainitun lehtihaastattelunkin kärkenä on ajatus suuresta diilistä Venäjän kanssa: Venäjän vastaisten talouspakotteiden purkaminen voisi olla mahdollista vastineeksi venäläisten ydinaseiden vähentämisestä.

Ei ole väärin ennustaa, että maailma on presidentti Trumpin kaudella liukumassa uuteen ja vaikeasti ennustettavaan suuntaan. Varmana voitaneen pitää, että se liberaali, laajaan globalisaatioon ja kansainväliseen lakiin sekä muihin valtioiden välisiin sopimuksiin pohjautuva maailmanjärjestys, joka on toisen maailmansodan jälkeisenä historiallisena kautena taannut Euroopalle ja Pohjois-Amerikalle rauhan ja hyvinvoinnin, on pala palalta murentumassa.

Kuinka suuriin ongelmiin törmätään ja minkälaisia ovat näiden törmäysten vahingot, jää nähtäväksi. Paljon riippuu myös siitä, miten pitkälle presidentti Trump kuuntelee keskeisiä neuvonantajiaan, esimerkiksi ulkoministeri Rex Tillersonia, valtiovarainministeri Steven Mnuchinia ja erityisesti puolustusministeriään kenraali James Mattisia.


Pauli Järvenpää
Suurlähettiläs (ent.)
Projektipäällikkö, International Centre for Defence and Security (ICDS), Tallinna