Paavo Kiljunen

Paavo Kiljunen
Puheenjohtaja

Viime vuoden lopulla voitiin todeta, että rauhanturvaajien veteraaniasia on edennyt hyvään suuntaan. Statuksen tunnukseksi saatiin kortti ja muutama etuisuuskin neuvoteltiin ikään kuin päänavauksena. Kaikkiin odotuksiin ei kuitenkaan ole pystytty vastaamaan. Jotkut ovat kyselleet kuntoutuksen perään. Sellaista statukseen ja korttiin ei automaattisesti liity.

Kriisinhallintapalveluksen perusteella kuntoutukseen pääsee, mikäli operaatioperäinen vamma sitä edellyttää. Tämä perusedellytys säilyy myös vuoden alussa voimaan tulleen uuden tapaturmalain perusperiaatteena.

Kyse ei ole siitä, etteikö kuntoutus tai virkistys tekisi monen ikääntyneen ja työikäisenkin fyysiselle ja henkiselle kunnolle hyvää. Tarvetta on, mutta rahoitus puuttuu. Liiton omat varatkaan eivät tätä mahdollista.

Raha-automaattiyhdistyksen seuraajan STEA:n myöntämä rahoitus mahdollistaa jossain määrässä erilaisten vertaistapahtumien järjestämisen. Siitä tiedotetaan enemmän sitten, kun palkattava vertaistukikoordinaattori on aloittanut työnsä.

Rauhanturvaajien veteraaniasioiden ajaminen on kuin pitkän matkan juoksua. Pitkään jatkunut talouden laahaaminen ei ole helpottanut työtä. Veteraaniaseman perusteita joudutaan edelleen toistuvasti ja väsymättä avaamaan sekä viranomaisille että tavallisille suomalaisille. Liika ahnehtiminen jo alkukierroksilla lyö lihakset hapoille ja matka tyssää.

On asetettava järkeviä ja maltillisia tavoitteita ja perusteltava niitä. Yksi lähivuosien keskeinen tavoite on vakiinnuttaa vertaistukijärjestelmän rahoitus ja tuki. Palkattu vertaistukikoordinaattori aloittaa siis keväällä työnsä. Jatkossa pysyvää tukea ja hallintoa on vahvistettava.

Meidän on hyvä muistaa, että sotiemme veteraanit ovat joutuneet taistelemaan etuuksiensa puolesta aina viime vuosiin saakka. He eivät ole väsähtäneet, joten meidänkin pitää jaksaa.

 

Paavo Kiljunen
Puheenjohtaja