<strong>Asko Tanhuanpää Päätoimittaja</strong>

Asko Tanhuanpää
Päätoimittaja

Saappaista suurimmat

Vaikka jo varttuneempi henkilö olenkin, pelaa muistini silti edelleenkin vähintään suhteellisen hyvin. Muistan elävästi senkin, kun tulin vajaat kymmenen vuotta sitten Rauhanturvaaja-lehden päätoimittajaksi. Useampi ihminen tuli tuolloin korostaneeksi, että olen astumassa edeltäjäni Hannu Leväsen suuriin saappaisiin.

Suurista saappaista tuli kuulleeksi - vain toisen esimerkin mainitakseni - myös liiton nykyinen puheenjohtaja Paavo Kiljunen ottaessaan nuijan vastaan Heikki Holmalta.

Jokainen teistä voi tykönään miettiä, miten me olemme puheenjohtajan kanssa onnistuneet saamamme saappaat täyttämään. Itse olen jäävi omalta kohdaltani asiaan kantaa ottamaan. Yleensä kuitenkin käy niin, että kaikki saappaat tulevat täyteen. Niin kävi Kekkosen jälkeen, niin Koiviston jne. Obamasta en osaa sanoa.

Toivon ja myös uskon, että myös Helsingin yhdistyksen puheenjohtajana pitkään toimineen Tapani Forsströmin jättämät saappaat tulevat täyteen vaikka se äkkiseltään vaikealta rastilta vaikuttaakin. Itse olen taipuvainen uskomaan tässäkin tapauksessa vanhaan viisauteen, jonka mukaan kukaan ei ole korvaamaton.

Kunnia hyvän ystävämme ja veteraaniveljemme Tapsan muistolle. Fatalisti sanoisi, että meillä kaikilla on vuoromme, nyt kutsu kävi Tapsan kohdalla.

Meillä kriisinhallintaveteraaneilla on kollektiivisesti täytettävissämme saappaista suurimmat, kun viimeinen iltahuuto soi viimeisenkin sotiemme veteraanin kohdalla. Meidän kunniakas tehtävämme ja velvollisuutemme on huolehtia paitsi oman jäsenistömme vammautuneista ja ikääntyneistä, myös sotiemme veteraanien henkisestä perinnöstä. Sen veteraanijärjestöt testamenttasivat Suomen Rauhanturvaajaliitolle ehdottaessaan liittoa Suomen edustajaksi Kansainväliseen veteraanijärjestöön.

Me rauhanturvaajat olemme tänään itsekin virallisesti veteraaneja, mutta panoksemme isänmaan hyväksi pitää mitata täysin toisenlaisella vaa´alla ja mittareilla, millä sotiemme veteraanien panos mitataan. Ilman heidän uhriaan monella ikäluokkani miehellä olisi ollut edessä sama kohtalo kuin oli muutamilla hyvin tuntemilla virolaisilla rauhanturvaajaveljillä ennen Viron itsenäistymistä. Heidän kohtalokseen tuli matka neuvostojen maan asepuvussa Afganistaniin, eikä sillä komennuksella ollut mitään tekemistä rauhan kanssa.

Näillä näkymin liittomme puheenjohtajuuden tämän vuoden lopussa jättävä Paavo Kiljunen on useampaan otteeseen korostanut, ettei rauhanturvaajien saama veteraanistatus merkitse missään tapauksessa sitä, että lähtisimme syömään sotiemme veteraanien kuormasta. Veteraanistatuksen myötä useampi yritys ja yhteisö on kuitenkin jo alkanut tarjota meillekin erilaisia etuuksia, eivätkä ne ole vähäisemmässäkään määrin pois niiltä miehiltä ja naisilta, joita meidän nuorempien on Suomen itsenäisyydestä kiittäminen.

 

Asko Tanhuanpää
Päätoimittaja