Rauhanturvaaja 2/17

<strong>Asko Tanhuanpää Päätoimittaja</strong>

Asko Tanhuanpää
Päätoimittaja

Kunnia, velvollisuus, tahto

Haastattelin ikätoveriani, kenraaliluutnantti Seppo Toivosta Porin prikaatin Porilainen -lehteä varten. Paitsi ikä, meitä yhdistää myös palvelu Huovinrinteellä ja Balkanilla. Yhdessä totesimme, että Porin prikaatin kunniakas tunnuslause ”Kunnia, velvollisuus, tahto” istuu erinomaisen hyvin myös suomalaiseen rauhanturvaajaan.

Muistelimme myös Kosovoa. Tapasimme aikanaan monelle tämänkin lehden lukijalle tutuksi tulleessa Camp Villessä, missä Toivosen 2009-10 johtaman monikansallisen taisteluosaston esikunta toimi. Maavoimien komentajan tehtävästä kesällä reserviin siirtyvä kenraali sanoi suoraan, että rauhanturvakomennuksella oli iso merkitys hänen myöhempää uraansa ajatellen.

Iso merkitys rauhanturva-ajalla on ollut meille kaikille, on palvelupaikka ollut sitten Suez, Kypros, Lähi-itä tai Balkan, eikä silläkään ole ollut väliä, millä arvolla olemme maailmaa entistä paremmaksi elinpaikaksi rakentaneet. Vähän ennen kenraali Toivosta jututin Porin prikaatin matkavaatevaraston nykyistä varastomestaria Rami Peltomaata. Hän tiivisti kolmen keikan kokemuksensa osuvasti seuraavin sanon: ”Se kaveri, joka lähti Finnairin putkessa Kosovoon, ei tullut koskaan takaisin”.

 

Rauhan rakentajien on vaikutettava sotien syihin, jotka liittyvät toimimattomiin yhteiskuntarakenteisin, eriarvoisuuteen, korruptioon, rikollisuuteen ja näiden päälle rakennettuun, poliittisesti ja uskonnollisesti ohjailtuun kiihkomieleen. Väkivalta on otettava hallintaan, inhimillinen kärsimys ja hätä on saatava loppumaan, hallinto ja oikeusvaltio toimintakykyisiksi sekä tavallisten ihmisten tulevaisuudennäkymät valoisiksi.

Ensiksi tarvitaan turvallisuustaso, joka antaa mahdollisuuden järkevään työskentelyyn. Sen aikaansaamista pidetään yleensä sotilaallisena tehtävänä. Sitten tilanne on vakautettava niin, että rauhan rakentamista voidaan hallinnoida ja johtaa. Se sopii siviilikriisinhallinnan tehtäväksi ja sitä on järkevää tukea perinteisen rauhanturvaamisen menetelmin.

Tuija Talvitie

Tuija Talvitien mukaan suomalaisiin luotetaan maailmalla monestakin syystä. (Asko Tanhuanpää)

Viime joulukuussa tuli kuluneeksi tasan 60 vuotta siitä, kun ensimmäiset suomalaiset lähtivät rauhanturvatehtäviin. Martti Ahtisaaren vuonna 2000 perustaman Crisis Management Initiativen toiminnanjohtaja Tuija Talvitien mukaan kysymys on hienosta historiasta. Rauhanturvaajien toiminta kertoo siitä, miten pieni maa kantaa vastuutaan globaalissa kontekstissa.

Paavo Kiljunen

Paavo Kiljunen
Puheenjohtaja

Itsenäinen Suomi lähestyy kunnioitettavaa sadan vuoden ikää. Isänmaata on aina rakennettu ja ylläpidetty talkoohengellä. Järjestöt ja urheiluseurat toimivat talkoolaisten varassa. Maanpuolustusjärjestelmässäkin vapaaehtoisella toiminnalla on tärkeä osansa. Talvisodassa itsenäisyys ja kansan vapaus turvattiin ennen kaikkea vahvalla yhteishengellä. Olemassa olon kannalta äärimmäinen uhka yhdisti. Kiistat heitettiin syrjään, pantiin rukkaset käteen ja torjuttiin hyökkääjän pyrkimykset. Orjuutta ei haluttu. Orjuus ei ole suomalaisille vaihtoehto tulevaisuudessakaan.

FCR

Maavoimien operaatiopäällikkö, prikaatikenraali Jari Kallio seuraa silmä tarkkana, kun Libanoniin lähtevät miehet valmistautuvat evakuoimaan tienvarsipommin räjähdyksessä loukkaantunutta toveriaan.