Pekka Visuri

Pekka Visuri

Kirjoitan tätä 9. huhtikuuta, kun olen lukenut pari päivää kommentteja Yhdysvaltojen Syyriaan tekemään ohjushyökkäykseen ja sitä edeltäviin tapahtumiin. Päällimmäisenä monissa amerikkalaisteksteissä erottuu hämmennys presidentti Trumpin täyskäännöksestä Lähi-idän politiikassa. Siitä riemuitsevatkin kysyvät huolestuneina, mikä mahtaa olla seuraava käänne? Trumpin kannattajien joukosta kuuluu voimistuvaa ihmettelyä: Miksi hän on pettänyt jo useita keskeisiä vaalilupauksiaan?

Yritän välittää tilannekuvaa, jonka taustojen selvittämiseen tarvitaan vielä runsaasti aikaa. Huomiota nyt herättää se, että kokeneet analyytikot ja analyysilaitokset, kuten esimeriksi Stratfor, ovat erityisen varovaisia ottaessaan kantaa Syyriasta tulleisiin uutisiin kemiallisten aseiden käytöstä.

Syynä analyytikoiden pidättyvyyteen on ennen kaikkea kokemus siitä, kuinka paljon harhatietoja ja suoranaisia provokaatioita on esiintynyt näissä yhteyksissä. Lähin analogia löytyy elokuulta 2013, jolloin presidentti Obama oli kaasuhyökkäyksen jälkeen vähällä määrätä Syyriaa vastaan aloitettavaksi laajan kostoiskun. Silloin Venäjän välityksellä saatiin aikaan päätös, jonka mukaisesti Syyria luopui kemiallisten taisteluaineiden varastoista kansainvälisen valvonnan alaisena. Sitä ei kuitenkaan kerrottu, että Yhdysvaltojen omat tiedusteluviranomaiset olivat varoittaneet näytön puutteesta. Heillä ei ollut todisteita Syyrian hallituksen syyllisyydestä.

Maailman tunnetuimpiin tutkiviin journalisteihin kuuluva Seymour Hersh, Vietnamin sodan aikaisen My Lain joukkomurhan salailun paljastaja, sai haltuunsa Yhdysvaltojen sotilastiedustelulaitoksen DIA:n dokumentteja, joista kävi ilmi Syyrian kapinallisten islamistien, al Qaidan liittolaisen al Nusra-järjestön provokaatio kaasuiskulla amerikkalaisten vetämiseksi mukaan Syyrian sotaan. Pari päivää sitten saksalainen ekspertti Günther Meyer selvitti tuota tapahtumaa Deutsche Wellen sivustolla.

Kestää usein kauan, ennen kuin isotkin harhautusprovokaatiot selviävät. Viime vuosikymmenien merkittävin tapaus, Yhdysvallat Vietnamin sotaan vetänyt Tonkinin lahden välikohtaus kesällä 1964, tuli vähitellen tietoon, ensin Pentagonin papereista ja lopulta puolustusministeri Robert McNamaran raporteista 2000-luvun alussa. Siitä kerrottiin muiden vastaavien harhautuksien ohella äskettäin myös Suomen televisiossa nähdyssä erinomaisessa dokumentissa ”Totuus pelissä” (All Governments Lie).

Vaalipuheissaan Trump lupasi pidättyä yrityksistä vaihtaa hallituksia asevoimin amerikkalaisille mieleisiksi ja moitti edeltäjiään erityisesti Irakin sodan aloittamisesta valheellisin perustein. Trump toisti teesiä: ”Olemme tuhlanneet 6 000 miljardia dollaria Lähi-idän sotiin. Noilla rahoilla olisi voitu rakentaa maamme infrastruktuuri kuntoon kahteen kertaan.” Hänen oppinsa ”Amerikka ensin” piti tarkoittaa voimavarojen keskittämistä kotimaan tarpeisiin.

Vaalivoiton jälkeen on ehtinyt tapahtua paljon. Trump ajautui ilmiriitaan Hillary Clintonin pettyneiden kannattajien ja monien häntä Venäjä-yhteyksistä syyttäneiden tiedustelujohtajien kanssa. Vastustajiin on kuulunut myös republikaaneja, esimerkiksi senaattori John McCain, joka suosittelee kaikkiin kriiseihin aina ratkaisuksi pommittamista. Erityisen kiivaasti Trump iski yhteen ”valtamedian” kanssa syyttäen esimerkiksi CNN:ää valeuutisten levittäjäksi.

Presidenttikauden alku on ollut Trumpille rimpuilemista erilaisten syytösten ja epäonnistuneiden aloitteiden verkossa. Ulkopolitiikan hoitaminen tviittaamalla ei ole vakuuttanut ketään. Silti nimenomaan sisäpoliittiset ongelmat ovat eniten uhanneet Trumpin asemaa. Laaja kannattajajoukko on pettynyt rikkaiden suosimisesta ja henkilönimityksissä periksi antamisessa niille piireille, joiden valtaa hän erityisesti lupasi vastustaa.

Viime viikon täyskäännökset ovat herättäneet jo hitaimmatkin huomaamaan, kuinka improvisoitua Trumpin politiikka on. Muutama päivä ennen Syyriassa sattunutta pommitusta hän vielä ilmoitti pitävänsä mahdollisena neuvotella sodan ratkaisusta presidentti Bashar al Assadin kanssa. Sitten hän kauhistuneena uhreja esittävistä valokuvista määräsi ammuttavaksi risteilyohjuksia Syyriaan.

Noita käänteitä on vaikea analysoida ja selittää tavanomaisella logiikalla. Viikonlopun New York Timesissä näyttävästi esillä ollut artikkeli luonnehti Trumpin presidenttikauden doktriinia: Älä noudata mitään johdonmukaista oppia vaan improvisoi heti tilanteen käänteiden mukaan!

Vaaralliseksi tämän kehitysvaiheen tekee se, että Syyrian pommitus ilmeisesti oli tarkoitettu varoitukseksi sekä Pohjois-Korealle että Trumpin vieraana olleelle Kiinan presidentille. Yhdysvaltojen laivaston voimia on suunnattu kohti Pohjois-Korean rannikoita, mutta Kiina tuskin jättää reagoimatta, jos sinne aletaan ampua risteilyohjuksia samaan malliin kuin tehtiin juuri Välimeren laivaston aluksilta.

 

Pekka Visuri