Timo Ryhänen

Timo Ryhänen työpaikallaan Rauhanturvaajaliiton toimistossa Pasilassa.

Timo Ryhäsestä vertaistukiveturi

Suomen Rauhanturvaajaliiton uusi vertaistukikoordinaattori, tehtävässä huhtikuun alusta aloittanut Timo Ryhänen sanoo kaunistelematta, että alkuviikot menevät talon tavoille totutellessa. Ensimmäiset vierailut yhdistyksissä on kuitenkin jo sovittu.

- Haasteet ovat aika valtavat. Suomessa on noin 45 000 ihmistä, joista kriisinhallinta tai rauhanturvaaminen koskettanut. Hyvin vähän tiedetään, mitä heille nyt kuuluu. Yksi tehtävistäni on kaivaa mahdollisimman moni kaveri esiin.

- Haasteet ovat samalla myös positiiviset. Paljon on tehty jo ennen minuakin, tyhjältä pöydältä ei tarvitse lähteä liikkeelle. Tärkeintä on se, että paikallisyhdistykset suhtautuvat myönteisesti vertaistuen kehittämiseen, Ryhänen miettii.

- Tiivistettynä voisi sanoa, että tärkeimpiä tehtäviä ovat ennaltaehkäisevän työn kehittäminen ja veteraanien yhteenkuuluvuuden korostaminen. Kaikki mahdolliset vertaistuen muodot otetaan käyttöön, jotta asiat eivät tulisi liian suuriksi, hän selvittää.

Väitöstutkimus rauhanturvaamisesta

kesapaivatItä-Helsingissä itse rakentamassaan rivitalossa asuva Timo Ryhänen, 55, on peruskoulutukseltaan teologian maisteri ja pappi, käytännöllisen teologian alan väitöskirjansa hän teki Helsingin yliopistoon vuonna 2006 otsikolla ”Spirituality of Finnish Peace peacekeepers”.

- Tutkin, millaista lahjakkuutta suomalaisten rauhanturvaajien keskuudessa esiintyy ja miten se ilmenee. Tutkimuksesta käy aika selvästi esiin se, että suomalaiset pyrkivät tekemään enemmän kuin virallinen mandaatti edellyttää, jotta voisivat auttaa ihmisiä eri tavoin.

- Juuri tästä syystä suomalaisilla rauhanturvaajilla on laajalti hyväksytty hyvä maine paikallisten ihmisten silmissä, korostaa Ryhänen.

Samalla Ryhänen kertoo tutkineensa myös sitä kuhinaa, mikä rauhanturvaajan baretin alla käy elämän tarkoituksesta.

- Monen rauhanturvaajan arvomaailma muuttuu komennuksen aikana, hän tiivistää.

Tänään terassilla, seuraavaksi arkussa

Itse Ryhänen myöntää tajunneensa jo ensimmäisellä reissullaan sen, että mittakaavat voivat olla todellisuudessa jotain ihan eri luokkaa, mihin on Suomessa tottunut.

- Suomessa joku voi olla valmis kirjoittamaan paikallislehteen katkeran tilityksen, jos joutuu kävelemään parkkipaikalta 700 metriä tennishallille. Maailmalla tajuaa väistämättä jo ensimmäisten päivien aikana, miten pieniä kotimaan murheet ovat.

- Pappina parasta aikaa olivat hetket miesten parissa. Harvemmat tulivat puhumaan sielunhoidollisista asioista, mutta vitutuksesta puhuttiin sitäkin enemmän, Libanonissa 1997-1998 ja Bosniassa 2000-2001 sotilaspappina toiminut Ryhänen hymähtää.

Libanonissa Ryhänen joutui saattamaan myös palvelustoverinsa arkussa kotimaahan.

- Saunoin juuri ennen ensimmäistä lomaani kuljetusjoukkueen miesten kanssa. Kun sitten palasin takaisin, oli yksi tutuista kavereista kuollut liikenneonnettomuudessa. Viikko sitten olin katsellut häntä pyyhe lanteilla saunan terassilla, nyt sama mies makasi arkussa.

- Muitakin toimituksia toki olen rauhanturvaamisen merkeissä tehnyt. Useampi palveluskaveri on vihitty avioliittoon ja aika monta lastakin olen kastanut ympäri Suomen.

 

Teksti ja kuva: Asko Tanhuanpää