FCR

Maavoimien operaatiopäällikkö, prikaatikenraali Jari Kallio seuraa silmä tarkkana, kun Libanoniin lähtevät miehet valmistautuvat evakuoimaan tienvarsipommin räjähdyksessä loukkaantunutta toveriaan.

Koulutettu toimimaan pahimmissa paikoissa

Ranskan aloitteesta koottu suomalainen 160 sotilaan lisäjoukko aloitti operatiivisen toiminnan UNIFIL-operaatiossa huhtikuun alussa. Kaikkiaan Libanonissa on tällä hetkellä 340 suomalaista, joista 180 palvelee irlantilais-suomalaisessa pataljoonassa.

- Nyt Libanoniin lähtenyt RCR-joukko (Force Commander´s Reserve) on raskaammin varustettu ja aseistettu kuin irlantilais-suomalaisessa pataljoonassa palveleva suomalaisjoukko. Tämä porukka on koulutettu toimimaan pahimmissa mahdollisissa paikoissa ja tilanteissa, Porin prikaatin kriisinhallintakeskuksen johtaja, majuri Veli-Matti Kemppilä selvittää.

- Joukon toiminta-alue on käytännössä koko UNIFIL-operaation alue, Kemppilä muistuttaa.

160 rauhanturvaajasta peräti 130 lähti ensimmäiseen operaatioonsa, kun joukon kokenein taistelija on vastaavasti reissussa jo viidettä kertaa. Mukana on 110 Porin prikaatin valmiusjoukkokoulutettua, naisia on viisi. Joukon keski-ikä on 24 vuotta, vanhin on 53 ja nuorin vastaavasti 20-vuotias.

- Suomalaiset toimivat ranskalaisessa komennossa, mutta noudattavat suomalaisia sääntöjä. Suurin poikkeus normaaliin on se, että rotaation pituus on vain neljä kuukautta, eikä sen aikana ole yhtään lomaa. Tästä syystä kotiutumisjakso on normaalia pidempi, yhteensä 16 päivää, majuri Kemppilä vertaa.

Vuoden aikana neljä rotaatiota

Suomi on sitoutunut FCR-joukon lähettämiseen ainakin 31.8.2018 saakka. Rauhanturvaajien koulutuksesta ja varustamisesta vastaavalle Porin prikaatille tämä tietää ylimääräistä painetta.

- Tämä vuonna UNIFIL-rotaatioita lähtee matkaan kaikkiaan neljä. Seuraavan joukon koulutus alkoi tietyiltä osin käytännössä heti, kun edellinen lähti matkaan. Vuositasolla tarvitaan noin 1 000 lähtijää. Tällä hetkellä toimintavalmiussitoumuksia on allekirjoitettu 1 300, joten reservi ei ole kovinkaan suuri, ynnää Kemppilä.

Ensimmäisen suomalaisen FCR-joukon komentajaksi lähti Rovaniemellä Jääkäriprikaatissa palveleva kapteeni Mikko Hyttinen. Myös 34-vuotias päällikkö on matkassa ensimmäistä kertaa.

- Odotan erityisen suurella innolla yhteistoimintaa muita kansallisuuksia edustavien joukkojen kanssa. Operaatioissa oppii toimimaan erilaisissa ympäristöissä ja pääsee samalla näkemään myös oman osaamisen tason, Hyttinen miettii.

Kapteeni Hyttisen mukaan suomalaisten työ tulee olemaan pääasiassa partiointia ja YK:n lipun näyttämistä.

- Joukko on nuori, mutta osaava ja innokas. Kouluttajilta tullut palaute on ollut poikkeuksetta ylistävää. Luottavaisin mielin ollaan matkassa, tiivistää Hyttinen.

Ensikertalaisiin lukeutuu myös porilainen alikersantti Jaakko Lehtonen, joka kotiutui Porin prikaatin valmiusjoukoista 2015.

- Odotan, että Libanonissa pääsee auttamaan paikallisia ihmisiä. Ainakin siellä on mahdollista nähdä jotain muutakin kuin Suomen kupla, Lehtonen linjaa.

- Libanonista olen kuullut ennakkoon juttuja hyvinkin paljon, sillä isäni Jari Lehtonen palveli siellä 1990-luvun alussa, hän paljastaa.

FCR -joukon lähdettyä matkaan on suomalaisia rauhanturvaajia ulkona yhteensä reilut 500. Maavoimien operaatiopäällikön, prikaatikenraali Jari Kallion mukaan ainakaan tällä hetkellä ei ole näkyvissä, että määrä olisi nousussa.

- Syyrian UNDOf-operaatioon osallistuminen voisi olla mahdollinen, mutta sillä suunnalla ei ole näkyvissä muutoksia. Tarpeen tullen asiat voisivat toki edetä aika nopeastikin, niin kuin tapahtui Kosovon KFOR-operaation kanssa. Poliittisen päätöksen jälkeen meni joka tapauksessa kuitenkin muutamia kuukausia ennen kuin päästäisiin matkaan. Vuosi olisi hyvä valmistautumisaika, Kallio laskee.

 

Teksti ja kuvat: Asko Tanhuanpää

Laitilan Wirvoitusjuomatehdas