<strong>Asko Tanhuanpää Päätoimittaja</strong>

Asko Tanhuanpää
Päätoimittaja

Kunnia, velvollisuus, tahto

Haastattelin ikätoveriani, kenraaliluutnantti Seppo Toivosta Porin prikaatin Porilainen -lehteä varten. Paitsi ikä, meitä yhdistää myös palvelu Huovinrinteellä ja Balkanilla. Yhdessä totesimme, että Porin prikaatin kunniakas tunnuslause ”Kunnia, velvollisuus, tahto” istuu erinomaisen hyvin myös suomalaiseen rauhanturvaajaan.

Muistelimme myös Kosovoa. Tapasimme aikanaan monelle tämänkin lehden lukijalle tutuksi tulleessa Camp Villessä, missä Toivosen 2009-10 johtaman monikansallisen taisteluosaston esikunta toimi. Maavoimien komentajan tehtävästä kesällä reserviin siirtyvä kenraali sanoi suoraan, että rauhanturvakomennuksella oli iso merkitys hänen myöhempää uraansa ajatellen.

Iso merkitys rauhanturva-ajalla on ollut meille kaikille, on palvelupaikka ollut sitten Suez, Kypros, Lähi-itä tai Balkan, eikä silläkään ole ollut väliä, millä arvolla olemme maailmaa entistä paremmaksi elinpaikaksi rakentaneet. Vähän ennen kenraali Toivosta jututin Porin prikaatin matkavaatevaraston nykyistä varastomestaria Rami Peltomaata. Hän tiivisti kolmen keikan kokemuksensa osuvasti seuraavin sanon: ”Se kaveri, joka lähti Finnairin putkessa Kosovoon, ei tullut koskaan takaisin”.

Uskon olevani oikeassa, kun väitän rauhanturvaamisen muuttaneen meitä kaikkia tavalla tai toisella, ylivoimaisesti suurinta osaa kuitenkin positiivisella tavalla. Edelleen Rami Peltomaata siteeraten ”maailmassa on oikeasti pirun paljon enemmän väriä, mitä pelkästään Suomesta katsoen uskoisi”.

Rauhanturvaamiseen törmäsin myös lupautuessani vaimoni kanssa tukiperheeksi Raumalle kasvatustiedettä opiskelemaan tulleille namibialaisille nuorille. Heti ensimmäisellä kohtaamisella yksi heistä tuli kysymään, tunnenko kenties yhtään Namibiassa palvellutta suomalaista rauhanturvaajaa. Rundusta kotoisin oleva nuorukainen paljasti isänsä olleen vuonna 1989 suomalaisten palveluksessa ja saaneen siitä kokemuksesta kipinän paitsi yrittäjäksi ryhtymiseen myös lastensa kouluttamiseen.

En pidä itseäni kovinkaan uskollisena ihmisenä, mutta sekin lämmitti kummasti, kun Namibian Suomeen akkreditoitu suurlähettiläs Bonny Haufiku kertoi suomalaisten lähetyssaarnaajien opettaneen aikanaan hänen isoäitinsä lukemaan. Minulle hän sanoi, että niin lähetyssaarnaajien, presidentti Martti Ahtisaaren kuin tuolloin vielä itsenäisyyttään odottaneessa maassa palvelleiden rauhanturvaajienkin ansiosta meillä suomalaisilla on ikuisesti paikka Namibian kansan sydämessä.

Lupasin välittää suurlähettilään terveiset tämän lehden kautta kaikille Namibian veteraaneille ja se lupaus on nyt täytetty.

 

Asko Tanhuanpää
Päätoimittaja