”Neuvotteluissa on edistymistä”

Rauhanturvaaja tapaa suurlähettiläs Timo Heinon Makarios Avenuen varrella olevassa suurlähetystössä Nikosiassa. Rauhanturvaajan ensimmäisiä kysymyksiä on, vieläkö täällä Kyproksella muistetaan suomalaisia sotilaita ja rauhanturvaajia vuosien varrelta. Suurlähettiläs vastaa, että paikalliset muistavat myönteisyydellä suomalaisia rauhanturvaajia ja heidän työtään Kyproksella.

Kaikki Kyproksella palvelleet rauhanturvaajat seuraavat aina mielenkiinnolla saaren kreikkalaisten ja turkkilaisten välisiä yhdistymisneuvotteluja. Monia pettymyksiäkin on vuosien varrella koettu.

- Monissa asioissa on edistytty eli positiivista eteenpäinmenoa voi nähdä. Tietyissä turvakysymyksissä on vielä ponnisteltava, sanoo Timo Heino.

Rauhanturvaaja ideoi turvallisuuskysymykseen erästä ratkaisua. Koska kysymys on varmuudella turkkilaisista sotajoukoista pohjoisessa, niin voitaisiinko ajatella brittien Akrotiristä etelään vastaavaa painoa. Tähän tulee vastaus välittömästi

- Pidetään se Akrotiri näiden neuvottelujen ulkopuolella. Usein koetaan, että Kreikka ja Turkki sekaantuvat voimakkaasti neuvottelujen kulkuun.

Suurlähettilään mielestä osapuolet eivät ole ottaneet kantaa asioihin.

Suomen lähetystö toimii aktiivisesti

Suomen lähetystö Kyproksella on toiminut hyvin aktiivisesti tasapuolisen ja tuloksekkaan sopimuksen aikaansaamiseksi. Lähetystöllä on ollut mielenkiintoisia projekteja, joissa business-miehet kummaltakin puolelta ovat tavanneet ja kehittäneet mahdollista yhteistoimintaa. Monenlaisia kulttuurioperaatioita on meneillään.

Timo Heino sanoo, että tärkeintä on auttaa dialogissa etelän ja pohjoisen välillä. Suomen lähetystö tekee yhteistyötä Ruotsin lähetystön kanssa Kyproksen auttamiseksi.

Suurlähettiläs vakuuttaa tehtävänsä Kyproksella olevan tavattoman mielenkiintoinen.

- Se on sitä poliittisesti ja ammatillisesti. Tärkeintä on, että autetaan Kyprosta.

Tapaamisen lopuksi suurlähettiläs Heino esitti tehtäväpyynnön Kyproksella palvelleille suomalaisille rauhanturvaajille.

- Kyproksella toimii Committee Missing Persons -organisaatio. Sen tehtävänä on etsiä konfliktissa kadonneita ihmisiä. Missio on noin 70 asiantuntijaa käsittävä joukko ja sillä on myös hyviä tuloksia. Nyt aika rientää ja osapuolten kadonneiden ihmisten löytymistä pitää kiirehtää. Tiedot omaisten kohtalosta rauhoittavat ihmisiä kummallakin puolella.

- Rauhanturvaaja, jos sinulla on omia tietoja esim. hautapaikoista tai tiedät henkilöitä, joilla on näitä tietoja, niin kerro tietosi suurlähetystön osoitteeseen . Toimiessasi näin autat Kyprosta. Sinun oma henkilösi ei tule kenenkään ulkopuolisen tietoon, se jää lähetystöön.

 

Teksti: Teuvo Tikkanen