Vertaistukea on kehitetty Rauhanturvaajat vertaisina – Tukea kotona ja kaukana -projektissa 2013-2016 Raha-automaattiyhdistyksen tuella. Rauhanturvaajaliiton vertaistuen kehittäminen jatkuu Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA:n rahoituksella.  

Uuden ajan veteraanit

Suomi on lähettänyt yli 60 vuotta naisia ja miehiä turvaamaan rauhaa. Rauhanturvaaja on palveluksensa jälkeen veteraani, olipa hän alle kolmekymppinen modernin ja monimutkaisen kriisinhallintaoperaatiosta juuri kotiutunut tai kypsemmän iän käivärä, mies tai nainen.
Rauhanturvaaminen on vahva kokemus. Uuden ajan veteraaneihin ei osata aina oikein suhtautua, sillä ulkomailta palattua usein näkyviä vammoja ei ole eikä näkymättömiäkään. Itse asiassa valtaosa palaa kotiin hyvissä voimissa, hyvillä mielin, vahvempana ja kokeneempana ja hyvä niin. Silti arkeen palaaminen tuottaa monelle vaikeuksia ja tämä uskalletaan jo nykyään myöntääkin: kokemusasiantuntijuudelle eli vertaistuelle on tilaus.

Paikallisyhdistykset avainasemassa

”Itse asiassa kaikki toiminta, mitä meillä järjestetään, on vertaistukea”, sanoi erään Rauhanturvaajaliiton paikallisyhdistyksen aktiivi tavatessamme. ”Hieno juttu, kehitetään tätä yhdessä, jos vaikka ideoita löydettäisiin jaettavaksi”, sanoin ja sen jälkeen onkin soiteltu vilkkaasti.

Paikallisyhdistyksillä on varmasti paras tietotaito oman alueensa tarpeista, resursseista ja haasteista. Vertaistukitoiminnassa painottuu paikallistuntemus sekä rauhanturvaajaveteraanien että heidän läheistensä elämästä. Paras kehitystulos lienee sellainen, että onnistuneita yhdessäolon, jakamisen, vertaistuen malleja voisimme jakaa ja soveltaa eri puolilla maata.

Olen ollut moniin paikallisyhdistysten puheenjohtajiin ja vertaistukivastaaviin yhteydessä ja syytä on olla toiveikas yhteistyön kehittämisestä. Tarvitaan yhteistä tuumailua, kokeilua, innovointia, tekemistä ja ennen kaikkea yhteistä sitoutumista.

Nykypäivää ja tulevaisuutta

Rauhanturvaajilla ja läheisillä on mahdollisuus puhua luottamuksellisesti ja vaikka nimettömänä. Jokaisella tukipuhelimeen vastaavalla on kriisinhallintakokemusta. Puhumme samaa kieltä, eikä kaveria edelleenkään jätetä.

Älä jää asioiden kanssa yksin. Soita 24/7 020 769 8111. Puolustusvoimat tukee puhelimen ylläpitoa. Puhelintukirinki on hyvin sitoutunutta ja ammattitaitoista.

Tule oppimaan lisää 7.-8.10.

Ensisijaisesti tukipuhelimen päivystäjille järjestetään koulutusta Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen kurssilla 7.-8.10. 2017 Tikkakoskella. Kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita. Pitkämatkalaiset voivat yöpyä jo 6.10. illalla. Matkakustannukset korvataan halvimman kulkuneuvon mukaan, majoitus, ruokailut ja muu ohjelma on osallistujille maksutonta.

Tätä kirjoittaessa toukokuun loppupuolella ilmoittautuneita on jo toistakymmentä. Kouluttajaksi olemme saaneet erittäin kokeneen psykoterapeutin Tarja Kiurun. Hänellä on yli 15 vuoden kokemus kriisi- ja traumatyöstä mm. kriisikeskus Mobilessa. Hän on erikoistunut myös rikosuhripäivystykseen, joten saamme varmasti mielenkiintoisia oivalluksia toimintaamme.

Kurssin sisältöä ja opiskelumenetelmiä tarkennetaan yhteistyössä puhelintuen päivystäjien, vertaistukikoordinaattorin ja Tarjan kanssa.

Toivotan tervetulleiksi kaikki, joita kiinnostaa oppia lisää vertaistuesta ja auttamisesta, vaikka juuri nyt puhelinrinkiin et kuuluisikaan. Erityisesti kaipailen heitä, joilla on kokemusta tuoreemmista kriha-operaatioista. Tiedustelut vertaistukikoordinaattorilta, ilmoittautumiset suoraan MPK:n sivuilta https://www.mpk.fi/Koulutuskalenteri.

Jutellaan ryhmissä ja kahdestaan

Rauhanturvaajaliitto toimii yhteistyökumppanina Porin Prikaatin järjestämissä kotiutumiskoulutuksissa ryhmien ohjaajina ja kahdenkeskisissä keskusteluissa. Porin Prikaatin järjestämissä läheisten päivissä olemme mukana vapaaehtoisvoimin ohjaajina.

Saunotaan!

Rauhanturvaajaliiton kesäpäivillä Tahkolla 28.-30.7. 2017 järjestetään ”Vertaistukisauna”. Tämähän on tuttua! Saunassa on jokaisessa operaatiossa puitu asioita. Tällä kertaa tutustumme toisiimme rennon saunomisen ja juttelun merkeissä. Tervetuloa, lisätietoa itse tapahtumassa.

Mitä on luvassa?

Rauhanturvaajaliitolla on vireillä aiesopimuksia toiminnan kehittämisestä järjestöjen kanssa. Neuvotteluja on käyty mm. Miessakit ry:n ja Mielenterveysseuran kanssa. Neuvotteluita jatketaan ja yhdessä sovituista toiminnoista tiedotetaan myöhemmin. Neuvotteluja käydään kuntoutuslaitosten ja muiden vastaavien virkistystä ja liikuntapainotteista toimintaa tarjoavien kanssa. Tiedotamme tilanteesta, kun tiedämme enemmän.

Liiton sivuja ja Facebook-päivityksiä

Rauhanturvaajaliiton vertaistuen sivuilta http://www.rauhanturvaajaliitto.fi/vertaistuki sekä Facebook:n Rauhanturvaajaliiton ryhmästä https://www.facebook.com/rauhanturvaajaliitto/ löydät tuoreimmat päivitykset ajankohtaisista asioista.

 

Timo RyhänenTimo Ryhänen
Vertaistukikoordinaattori, Suomen Rauhanturvaajaliitto

040 721 9007

 

 

Liiton kesäpäivät