ruissalo

Titanic-kuva eli tasapaino- ja muita liikeharjoituksia upeassa Ruissalon maastossa.

Ensimmäinen naisrauhanturvaajille suunnattu lyhytkestoinen KuntoBriefing toteutettiin Ruissalon Kuntoutuskeskuksessa/-kylpylässä elo-syyskuun vaihteessa.

Ohjelmassa oli sovellettujen lihastestien, liikerajoitusten tarkistusten ja erilaisten harjoitusten lisäksi vertaisryhmäkeskusteluja kokemuksista naisena ja yleisesti rauhanturvatehtävissä. Fasilitaattorin asiantunteva ohjaus ja kysymykset motivoivat osallistujat aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Asioita käsiteltiin useista näkökulmista ja kolmelta eri tasolta. Yksilötasolla pohdittiin omaa elämäntilannetta ja mikä on itsessä arvokkainta. Tarkastelu suunnattiin naiseuden määritelmiin Suomessa ja muissa kulttuureissa. Laajin keskustelu käytiin palvelusajan kokemuksista; kohtelu ihmisenä, naisena, ulkomaalaisena, mahdollisuudet tuoda esille tunteita ja tarpeita, uhatuksi joutumisen kokemukset ja joutuiko todistelemaan pätevyyttään. Entä kotiin paluun jälkeen? Ryhmä analysoi sitä, mikä muuttui ja muuttuiko palveluksen jälkeen: kuva itsestä, omasta seksuaalisuudesta, miehistä ja suhtautumisesta ihmisiin yleensä.

Osallistujien palveluksesta paluun aikaan ei järjestetty palautekeskusteluja. Nyt siihen oli tilaisuus. Keskustelu jatkui vilkkaana vielä keskinäisessä illanvietossa, laavussa, nuotiotulen ääressä. Se kertoo ryhmän toimivuudesta ja tällaisten tapahtumien tarpeellisuudesta.

 

Teksti ja kuva: Kirsti Kujanpää, vertaistukivastaava