Rauhanturvaajiin, uuden ajan veteraaneihin, suhtautuminen vaihtelee. Reissulta palattua usein näkyviä vammoja ei ole eikä näkymättömiäkään. Onneksi valtaosa palaa kotiin hyvissä voimissa, hyvillä mielin, vahvempana ja kokeneempana ja hyvä niin. Arkeen palaaminen saattaa tuottaa vaikeuksia tai operaation aikaiset asiat saattavat palata mieleen. Vertaistukitoiminta tukee arkeen palaamista ja normaaliin elämänrytmiin pääsemistä.

Tukea jo ennen reissuun lähtöä!

Kutitteleeko hakea rauhanturvatehtäviin? Oletko jo palveluksessa vai jossain kohti tätä aikajanaa? Koskaan ei ole liian aikaista eikä liian myöhäistä keskustella kuntoon puolison ja perheen kanssa, etteivät asiat kasva liian suuriksi tai muodostu ongelmiksi. Kun suhteet kotiin, perheeseen ja läheisiin ovat kunnossa, rauhanturvapalvelusajasta jää parhaat mahdolliset kokemukset kotijoukoille ja operaatiossa palvelevalle.

Läheisten toiveista lähtenyt hanke toteutetaan Family First -hyvinvointivalmennuksen ja Rauhanturvaajaliiton yhteistyönä. Valmennuksessa hahmotellaan rauhanturvaajien perheille tukiverkosto, työkalut arjesta selviämiseen rauhanturvapalveluksen ajaksi ja kotiutumisen jälkeiseen aikaan.

Yhteydenottoja varten on perustettu Facebook-ryhmä, josta löytyy suora linkki tiedusteluja ja ilmoittautumista varten: https://www.facebook.com/rauhanturvaajienperheet/

Ensimmäinen GetTogether järjestetään 3.-4.2.2018 Kannashovissa Juvalla. Kullekin perheelle pyritään järjestämään oma rauhallinen tila majoittautumiselle.

Valmennusohjelma on suunnattu rauhanturvaajien perheiden tueksi. Haluamme tukea yhteisistä pelisäännöistä sopimista ja vuorovaikutuksen ja verkostojen tarkistamista. Perhelähtöisyys otetaan huomioon antamalla konkreettisia työkaluja parempaan vuorovaikutukseen ja arjen hallintaan. Valmennuksessa pääset tutustumaan myös muihin samassa elämäntilanteessa oleviin perheisiin.

Osallistujille valmennus on kokonaisuudessaan maksuton. Matkakulut korvataan halvimman kulkuneuvon mukaan. Lapset rohkaistaan ottamaan mukaan, sillä heitä halutaan myös kuulla ja tukea. Valmennuksen jälkeen osallistujille lähetetään kysely. Tulosten pohjalta toimintaa kehitetään jatkossa. Tiedusteluja voi lähettää myös suoraan: ; tai soittaa +358453412110. Johannalla on kokemusta rauhanturvatehtävistä.

Hae tuettuja lomia

Rauhanturvaajaliitolle on myönnetty kaksi tuettua lomajaksoa, jotka järjestetään yhteistyössä Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry:n kanssa Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen (STEA) tuella.
Lomajaksot ovat:
Työt takana -loma Suomen Ladun Kiilopäällä 15.4.-20.4.2018.
Meidän perheen -loma Kylpylähotelli Rauhalahdessa 22.7.-27.7.2018.

Lomia voi hakea aikaisintaan kolme kuukautta ennen loman alkamispäivää sähköisellä lomakkeella osoitteessa www.mtlh.fi. Lue tarkkaan hakuohjeet. Puutteellisesti täytettyjä hakemuksia ei voida käsitellä.

Mukaan mahtuu 10 perhettä tai 20 henkilöä (minimiryhmäkoko 16 hlöä). Loman omavastuuosuus on 20 €/vrk aikuisilta. Alle 17-vuotiailta ei peritä omavastuuta. Lomaan sisältyy täysihoito, majoitus kahden hengen huoneessa tai perhekoon mukaisissa huoneissa/huoneistoissa, lomapaikan allasosaston ja kuntosalin käyttö, yleinen vapaa-ajan ja ryhmän ohjelma.

Lomien tavoitteena on, että lomalainen kokee yhteisöllisyyttä vertaisryhmässä, saa tietoa ja ohjeita arkeen sekä virkistäytyy. Avio-/avoparia kohden riittää yksi hakemus, jos lomaa anotaan yhdessä samalle loma-ajankohdalle. Lomatukihakemukseen merkitään sille varattuun kohtaan tieto Rauhanturvaajaliitolle varatusta lomajaksosta. Hakeminen ei edellytä liiton jäsenyyttä. Myönteisistä lomatukipäätöksistä ilmoitetaan lomatuen saajalle noin kaksi kuukautta ennen loman alkamispäivää.

Koulutusta vapaaehtoistehtäviin

Rauhanturvaajaliitto tarjoaa monia mahdollisuuksia auttaa palveluksessa olevia, kotiutuneita rauhanturvaajia ja heidän läheisiään. Osa vertaistuesta järjestetään yhteistyössä Puolustusvoimien kanssa. Järjestämme koulutusta keväällä 2018 seuraavasti:

- Vertaistuen ryhmänohjaajien (mm. kotiutumiskoulutuksien ryhmänohjaajat) ja muiden vapaaehtoistehtävien ajankohtaispäivät ja peruskoulutus 17.-18.3.

- Vertaistukipuhelimen päivystäjien ajankohtaispäivät ja koulutus 14.-15.4.
Koulutukset pidetään Kannashovissa, Taipaleentie 10, 51900 Juva.
Koulutuksissa saadaan ajankohtainen kuva operaatioista ja rauhanturvakokemusta omaavien mahdollisuuksista auttaa ja tukea. Ohjelmaan sisältyy myös rentoutumista ja yhdessäoloa.

Soita luottamuksellisesti ja juttele vaikka nimettömänä

Rauhanturvaajaliiton vertaistukipuhelin päivystää 24/7 numerossa 020 769 8111. Puhumme samaa kieltä eikä kaveria edelleenkään jätetä. Tuntuipa mielen päällä oleva asia miten pieneltä tahansa, kannattaa soittaa. Jokaisella tukipuhelimeen vastaavalla on kriisinhallintakokemusta. Olet tervetullut mukaan päivystysrinkiin ja saat siihen koulutusta sekä myöhemmin tukea ja ohjausta.

Kriisinhallintakortilla vertaisiltaan Oulunkylän Kuntoutussairaalaan

Rauhanturvaajaliiton vertaistuki ja Oulunkylän kuntoutussairaala järjestävät yhteistyössä vuonna 2018 neljä kriha-vertaisiltaa. Tavoitteena on järjestää kriisinhallintaveteraaneille mahdollisuus virkistäytymiseen, keskusteluun, kokemusten jakamiseen ja saada virikkeitä omatoimiseen liikuntaan. Ilta on osallistujille maksuton. Matkakuluja ei korvata.

Vertaisiltojen sarja aloitetaan Ystävänpäivänä 14.2. klo 17.00 osoitteessa Oulunkylän kuntoutussairaala, Käskynhaltijantie 5, 00640 Helsinki.

Iltojen rakenne on seuraava:
17.00-17.15 tervetulosanat,
17.15  ohjattua kuntosali-/kahvakuulaharjoittelua (mahdollisesti myös muuta ohjattua liikuntaa)
18.00 sauna, uintimahdollisuus, poreallas
19.00 illallinen, vertaistuki-kahvit; keskustelumahdollisuus: kahveilla mukana myös Oulunkylän kuntoutussairaalan työntekijä.
20.30 mennessä ilta päättyy

Kuhunkin iltaan mukaan pääsee 20 ensimmäistä, joilla on kriisinhallintaveteraanikortti. Osallistuminen ei edellytä liittoon kuulumista. Kaikkialta Suomesta osallistujat ovat tervetulleita mukaan.
Muut vertaisillat järjestetään: 18.4.; 12.9. ja 14.11.

Virkistystä ja hyvinvoinnin tarkistusta – kiinnostaako?

Vuoden 2017 aikana on järjestetty kriisinhallintaveteraaneille muutaman päivän jaksoja kuntoutuslaitoksissa ja kylpylöissä. Osallistujat ovat saaneet mahdollisuuden tarkistaa asiantuntijoiden ohjauksessa hyvinvointiaan ja elämäntapavalintojen vaikutusta ruumiin ja mielen terveyteen. Kurssit ovat sisältäneet eri painotuksin fyysisen kunnon tarkistamista, liikuntaa, uusinta tietoa psykososiaalisesta tuesta, keskustelumahdollisuuksia ja tietenkin virkistäytymistä rennosti yhdessä.

Kokeilujaksoista on saatu erittäin myönteistä palautetta. Uusia jaksoja suunnitellaan koko ajan ja niistä tiedotetaan myöhemmin. Onko sinulla, joka olet palveluksessa tai paikallisyhdistykselläsi mielessäsi teema tai kohderyhmä, jolle voisimme yhdessä suunnitella hyvinvoinnin parantamiseen tähtäävää jaksoa? Vertaistukikoordinaattori on kuulolla.

Vertaistukikoordinaattorin maakuntamatkakierros

Seuraa oman yhdistyksesi tiedotusta. Vertaistukikoordinaattori vierailee paikallisyhdistyksissä vuoden mittaan. Jo tammikuussa 2018 tavataan ainakin Helsingin ja Turun seudulla. Keskustelemme vertaistuen kehittämisen mahdollisuuksista.

Seuraa liiton sivuja ja Facebook -päivityksiä

Rauhanturvaajaliiton vertaistuen sivuilta http://www.rauhanturvaajaliitto.fi/vertaistuki sekä Facebook:n Rauhanturvaajaliiton ryhmästä https://www.facebook.com/rauhanturvaajaliitto/ löydät tuoreimmat päivitykset vertaistuen asioista.

Oikein rauhallista joulua ja turvallista uutta vuotta rauhanturvaajille ja läheisille toivottaa vertaistukikoordinaattori Timo Ryhänen.

Timo RyhänenTimo Ryhänen
Vertaistukikoordinaattori, Suomen Rauhanturvaajaliitto

040 721 9007