Puolustusvoimien Kansainvälinen Keskus (PVKVK/FINCENT) järjesti tiedonkeruumatkan Israeliin ja siellä YK:n UNTSO- ja UNDOF-operaatioihin 5.-11.11.2017. Matkalle osallistuivat keskuksen johtaja komentaja Jukka-Pekka Schroderus, UNMEM-kurssin kurssinjohtaja, kolme kurssin opettajaa Suomesta sekä yksi opettaja Norjasta.

Matkan tarkoituksena oli päivittää operaatiotiedot sekä tavata suomalaisia sekä pohjoismaisia sotilastarkkailijoita ja kerätä ns. viivästetty palaute näiltä entisiltä UNMEM-kurssin (United Nations Military Experts on Mission) oppilailta. Palautteen tarkoituksena on selvittää, kuinka hyvin Suomessa annettu koulutus valmensi tulevia sotilastarkkailijoita tuleviin tehtäviinsä. Palautteesta kerätään koonnos, joka analysoidaan ja jonka perusteella kurssin opetussisältöä tarkistetaan tarvittaessa.

YK:n vanhin operaatio

Ohjelma alkoi YK:n vanhimman operaation (perustettu 1948, Suomi mukana vuodesta 1967) UNTSO:n esikunnasta Jerusalemista. Esikunta on jo jonkin aikaa ollut väistötiloissa konttikylässä päärakennuksen eli Government Housen ollessa peruskorjauksessa. Saimme ajankohtaiset katsaukset operaatio- ja koulutuspäälliköiltä heidän toimialoihinsa liittyen.

Seuraavana aamupäivänä siirryimme Länsirannan läpi ja Jordan Valleyta seuraten Tiberiakseen. Iltapäivällä ohjelmassa oli käynti OGG-T:n (Observer Group Golan-Tiberias) esikunnassa Mac-housella. OGG:n päällikkö selvitti ala-asemien (OGG-T ja OGG-D) nykyistä toimintaa. Mielenkiinto oli luonnollisesti Syyrian tilanteessa ja OGG-D:n paluusta Syyrian puolelle. Tapasimme myös suomalaiset sotilastarkkailijat ja keskustelimme koulutukseen ja operaation erityispiirteisiin liittyvistä asioista.

Seuraavat kaksi päivää olivat partiopäiviä tarkkailijoiden kanssa. Ensimmäisenä päivänä kävimme UNDOF-operaation leirissä Camp Ziouanissa, joka on tuttu paikka monille suomalaisille rauhanturvaajille vuosien takaa, olivathan Suomen pataljoonan (YKSV) esikunta ja huoltotukikohta kyseisessä leirissä vuosina 1979–1993.

Videoyhteys Koskelaan

Videoneuvotteluyhteyden kautta olimme yhteydessä UNDOF:n Acting Force Commanderiin prikaatikenraali Mauri Koskelaan Syyrian puolelle. Koskela korosti sotilastarkkailijoilta tarvittavan kykyä kouluttaa aseellisia rauhanturvaajia oikeaoppiseen havaintojen tekoon ja raportointiin. UNDOF:n irlantilainen operaatiopäällikkö päivitti seurueen UNDOF:n nykytilaan ja suunnitelmiin siirtyä takaisin Syyrian puolelle.

UNDOF miehittää tällä hetkellä vain muutamia asemia Syyrian puolella. Nepalilaiset ovat pohjoisessa Mount Hermonilla, samoin yksi nepalilainen komppania on entisen UNDOF:n esikunnan alueella Camp Faouarissa sekä pieni irlantilainen osasto etelässä asemalla 80. OGG-D:n pieni sotilastarkkailijaryhmä miehittää tilapäisiä tarkkailuasemia Mount Hermonilla.

Paine laajentaa toimintaa on kova, mutta ainakaan suomalaisesta näkökulmasta (kirj. huom.) nykyinen turvallisuustilanne ei anna siihen mahdollisuuksia. Syyrian armeijan ja kapinallisryhmien taistelut ovat yhä jokapäiväisiä alueella. On syytä pitää mielessä UNSMIS-operaation kokemukset vuodelta 2012, jolloin aseettomat sotilastarkkailijat lähetettiin Syyriaan keskelle kiivaita taisteluita.

Päivän päätteeksi käytiin vielä OP 51:llä ja 53:lla. Molemmissa paikoissa saatiin erinomaiset perehdytykset lähialueen tilanteisiin. Antoisat keskustelut käytiin myös koulutukseen liittyvistä asioista.

Seuraavana päivänä partiointi Golanin kukkuloilla jatkui. Ensimmäinen kohteemme oli OP 73 pohjoisessa Mount Hermonin juurella. Itse tarkkailuasemalle emme päässeet sen sijaitessa AOS:ssä (Area of Separation) Syyrian puolella ja Israelin technical fencen toisella puolen. Läheiseltä kukkulalta oli kuitenkin hyvät näkymät. OP:lla palvelleiden mukana olleiden tarkkailijoiden selvityksestä saimme hyvän kuvan sekä maastosta että viimeaikojen tapahtumista. Vain viikkoa aikaisemmin OP:n läheisyydessä oli käyty kiivaita taisteluita hallituksen joukkojen ja kapinallisten välillä.

Kyynelten laaksossa

Matkalla seuraavaan kohteeseemme meillä oli mahdollisuus käydä Jom Kippur-sodan taistelupaikalla nimeltä Kyynelten laakso. Kyseisellä paikalla 6.-9.10.1973 israelilainen panssariprikaati torjui syyrialaisen jalkaväkidivisioonan hyökkäyksen. Israelilaisten tappiot olivat 60–80 panssarivaunua ja syyrialaisten noin 260–280 vaunua. Syyrialaisten läpimurto oli tällä alueella niin lähellä, että Israel valmisteli uhkausta ydinaseiskusta Damaskokseen.

Seuraava kohde oli tilapäinen tarkkailuasema TOP 4 Mount Bentolilla. Paikalta on loistavat näkymät laajalle alueelle Syyrian puolelle. UNTSO:n sotilastarkkailijat miehittävät tätä asemaa päiväsaikaan. Asema sijaitsee aivan paikallisen turistikohteen vieressä, joten uteliailta turisteilta kysymyksineen ei voi välttyä.

Päivän viimeinen kohde oli eteläisin tarkkailuasema OP 55 lähellä kolmen valtion rajapyykkiä (Israel, Syyria ja Jordania). Asemalla oli ollut taisteluiden osalta hiljaista viime aikoina, mutta läheisyydessä riehunut ruohikkopalo olisi saattanut aiheuttaa vaaratilanteen lukuisten miinakenttien vuoksi. Jälleen saatiin hyvät tilanneselostukset ja käytiin keskustelut tarkkailijoiden kanssa.

Kurssilta hyvä valmius

Seuraavana aamupäivänä MAC-housella oli vielä viivästettyyn palautteeseen liittyvät keskustelut pohjoismaisten tarkkailijoiden kanssa. Saadun palautteen mukaan UNMEM-kurssi valmistaa tulevat tarkkailijat erittäin hyvin UNTSO-operaatioon. Ainahan on pieniä operaatiokohtaisia erikoisuuksia, joita ei ole tarkoituksenmukaista opettaa kursseilla, ne kuuluvat eri operaatioiden ns. Induction Training -paketteihin.

Matka koettiin kokonaisuudessaan antoisana ja onnistuneena. Paljon uutta tietoa sekä dokumentteja saatiin kerättyä käytettäväksi seuraavilla kursseilla. Tämän kaltaiset tiedonkeruumatkat ovat erinomainen tapa pysyä mukana kentän rytmissä ja siten jakaa viimeistä tietoa kursseilla. FINCENT pyrkii vuositasolla järjestämään 2-3 Fact Finding -matkaa eri operaatioihin ja esikuntiin.

 

Teksti: Rolf Kullberg